Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Što sve trebaš znati o povišenoj temperaturi kod beba

Što sve trebaš znati o povišenoj temperaturi kod beba© Depositphotos

SAmo bez panike, a prati i ostale simptome koji prate vrućicu

Doživjeti kako djetetu raste temperatura na 38, 39 ili čak 40 stupnjeva - zastrašujuće za svakog roditelja. Kako su mnogi roditelji, osobito kada se radi o njihovom prvom djetetu, u velikoj brizi kada je povišena temperatura djeteta u pitanju, sastavili smo niz preporuka koje će ti pomoći kako reagirati na najbolji način...

Povišena temperatura nije bolest – ona je prirodna reakcija tijela na nešto što se događa u organizmu, odnosno znak da se tijelo bori s infekcijom i da imunološki sustav funkcionira. To može biti unutarnji "napad" (nešto poput nicanja zubi ili veoma rijetko reumatizam) ili vanjskih (reakcija na infekciju od bakterija ili virusa). Normalna tjelesna temperatura blago varira od osobe do osobe, pa tako i za tvoje dijete, i mijenja se u toku dana, najniža je ujutro, najviša predvečer.

Povišenje temperature u pravilu nema ozbiljne posljedice, a vrlo rijetko to je jedini znak neke ozbiljne bolesti i (ako se pravilno reagira) može dovesti do komplikacija. U stvari, povišena temperatura je samo simptom koji je prisutan s drugim simptomima. Morate uzeti u obzir sve ostale znakove (gubitak apetita, promjenu raspoloženja, bol u mišićima), tako da da znaš kako se ponašati i trebaš li se što hitnije javiti liječniku.

A ponekad i dijete koje uopće nije bolesno može imati povišenu temperaturu – najčešće zato jer ste ga pretoplo obukli. Tada morate skinuti dio odjeće i dijete premjestiti u nešto hladniju prostoriju. Temperatura bi se trebala spustiti za nekih 15 do 20 minuta.
 
Kako mjeriti temperaturu?

Postoji više načina mjerenja temperature djetetu, pa tako i nekoliko sredstava za mjerenje. Za dojenčad najsigurnija metoda mjerenja je rektalnim živinim termometrom (preporučuje se samo do trećeg mjeseca života). Ovom metodom nemoj temperaturu mjeriti prečesto, već samo kada zaista sumnjaš na povišenu temperaturu. Vrlo je važno naglasiti da, ako mjeriš temperaturu rektalno, toplomjer moraš prvo dezinficirati komadićem vate namočenim u alkohol i isto učiniti nakon upotrebe.

Kad dijete malo poraste, no još je uvijek dosta nemirno dobra opcija je ušni toplomjer. Ovo je najlakša i najbrža metoda, međutim može biti poprilično nepouzdana (u svakom uhu pokazivati drugačije). Pa ako sumnjaš na povišenu temperaturu možeš još jednom provjeriti mjereći digitalnim toplomjerom koji se može koristiti za oralno, pazušno i rektalno mjerenje temperature.  I kod digitalnog toplomjera može doći do malih odstupanja prilikom prikaza visine tjelesne temperature.

Normalna tjelesna temperatura: 36°C – 37°C (pazušno) i 36,5°C – 37,5°C (rektalno).
Povišena tjelesna temperatura: 37°C - 38,5°C (pazušno) i     37,5°C – 39°C (rektalno).
Visoka tjelesna temperatura (vrućica): viša od 38,5°C (pazušno) i viša od 39°C (rektalno).
Snižena tjelesna temperatura (pothlađenost): niža od 36°C (pazušno) i niža od 36,5°C (rektalno).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Annette Kravchenko (@miraclebabiesnursery) on

1/5
 
Komentari
+2