Što roditelji trebaju znati o rotavirusu?

Što roditelji trebaju znati o rotavirusu?

Kako zaštititi dijete od infekcije?

Jedno od cjepiva koje nije u obveznom kalendaru, ali ga pedijatri preporučuju i dostupno je u Hrvatskoj, jest cjepivo protiv rotavirusa. Od 2011. godine uvršteno je u kalendar cijepljenja za određene rizične skupine djece. Cijepljenje je preporučeno i za svu zdravu djecu od strane Nacionalnog odbora za promicanje i prevenciju rotavirusnih infekcija u djece, sukladno preporuci europskih stručnih društava.Što je rotavirus?

Rotavirus je virus koji uzrokuje infekciju probavnog sustava (gastroenteritis) u male djece. Njime se do 5. godine života zarazi gotovo svako dijete. Infekcija rotavirusom karakterizirana je proljevom, povraćanjem i dehidracijom (gubitak tjelesne tekućine). U slučajevima teške infekcije potrebno je liječenje u bolnici. Rotavirus je najučestaliji uzrok proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece i glavni je uzrok bolničkog liječenja zbog proljeva. Godišnje od rotavirusne infekcije u zemljama EU oboli 3,6 milijuna djece. Učestalost rotavirusne infekcije u Hrvatskoj usporediva je s podacima iz ostalih europskih zemalja.

Tko se može zaraziti i kada je rizik najveći?

Rotavirusom se može zaraziti bilo tko, a rizik obolijevanja je najveći u dobi od 3 mjeseca pa do 2 godine. Mala su djeca jako osjetljiva na dehidraciju jer zbog proljeva i povraćanja u kratkom vremenu izgube znatnu količinu tjelesne tekućine. Jedna četvrtina hospitalizirane djece su dojenčad u prvih nekoliko mjeseci života. Najčešće se epidemije javljaju tijekom veljače iako virus kruži zrakom od prosinca do travnja. Kada jednom uđe u organizam, virus se nastani u tankom crijevu gdje počinje njegov rast (replikacija). Vrlo brzo se primjećuje njegov učinak jer mora biti u stanici da bi se mogao umnožavati. Nakon 12 sati bolest se očituje jakim povraćanjem i povišenjem temperature, a tijekom iduća 24 sata počinje proljev koji traje 6 - 7 dana.

Koji su simptomi i koliko je infekcija opasna?

Prva dva dana nakon zaraze rotavirusom javlja se povraćanje i povišena tjelesna temperatura te proljev koji može trajati i do 3 tjedna. Dijete može imati i do 20 proljeva dnevno što dovodi do dehidracije. Dehidracija je najopasnija posljedica gastroenteritisa i zahtijeva hospitalizaciju djeteta. U težim slučajevima dehidracija dovodi do šoka, zatajenja bubrega, kome pa čak i smrti. Gubitak tjelesne tekućine predstavlja najveću opasnost do koje dovodi gastroenteritis, tj. upala želuca i tankog crijeva uzrokovana rotavirusom.  

Što je dijete mlađe, infekcija ove vrste je opasnija. Većina se djece nakon pete godine uspije relativno dobro oduprijeti infekciji rotavirusom. Najmlađa djeca su najviše ugrožena jer je sastav njihova organizma različit od starije djece i odraslih. Zbog većeg sadržaja vode u organizmu ravnoteža vode i minerala brzo se poremeti već i pri manjem gubitku.

U dojenčeta već kroz kratko vrijeme nastupa dehidracija. Ako beba više puta povrati, a u crijevima se skupi veća količina tekućine, nastupi i proljev te je već nakon jedne obilne vodenaste stolice dijete klonulo, krv je zgusnuta, cirkulacija oštećena. Ako brzo ne dođe pomoć, nastupa šok – stanje nedovoljne opskrbe tkiva, odnosno stanica kisikom i hranjivim tvarima .

Kako se zaraza prenosi?

Rotavirus se iz organizma izlučuje putem stolice, iznimno je zarazan i vrlo se lako širi kontaktom prljavih ruku i usta. Igračke i površine s kojima dijete dolazi u dodir mogu biti zagađene rotavirusom, a virus na njima preživi i do dva tjedna. Za infekciju su potrebne vrlo male količine virusa i zato je važno spriječiti širenje infekcije, osobito na malu djecu. Rotavirus je također najčešći uzrok infekcije u bolnici. Jedna petina djece zarazi se rotavirusom tijekom boravka u bolnici što produžuje boravak čak do šest dana.

Kada cijepiti dijete?

Najboljim načinom zaštite od infekcije rotavirusom smatra se cijepljenje. U prilog tomu govori i činjenica da su se dobra higijena i sredstva za dezinfekciju pokazala nedovoljno učinkovitima u sprječavanju širenja zaraze. Važna je što ranija zaštita jer najmlađa djeca obolijevaju od najtežeg oblika bolesti. Rana zaštita cijepljenjem može započeti već s navršenih 6 tjedana života, a cijepljenje se mora dovršiti najkasnije do navršenih 6, odnosno 6,5 mjeseci, ovisno o vrsti cjepiva koje se primjenjuje. Cijepljenje je potrebno provesti što ranije kako bi se dijete zaštitilo od najtežih oblika bolesti. Nema podataka o učinkovitosti cjepiva ako se ono primjenjuje nakon navršenih 6 mjeseci.

Koliko je cjepivo učinkovito?

Cjepivo je vrlo učinkovito, sigurno i omogućuje brzu i ranu zaštitu od različitih sojeva rotavirusa koji cirkuliraju u okolini. Cjepiva su dostupna u Hrvatskoj, a trošak podmiruje roditelj. Cjepivo košta 500 kuna što nije malo i zasigurno je jedan od razloga zašto roditelji nisu u većoj mjeri skloni cijepiti dijete protiv rotavirusa. Cjepiva se mogu primijeniti istovremeno s drugim cjepivima prema kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj. Rizične skupine su nedonoščad rođena prije 33. tjedna gestacijske dobi, novorođenčad s prirođenim srčanim manama, novorođenčad s prirođenim bolestima metabolizma, dojenčad s kroničnim bolestima jetre i bubrega te dojenčad s teškim oštećenjima SŽS-a.
(M.G.)
 
Komentari
+2
 
monstrum
 • 23.3.2012 21:31:34
 • Bodova: 27628
 • Prijavi
Nažalost, ja i moja curica od nepune dvije godine smo prije mjesec dana iskusile sve muke po rotavirusu..7 dana svih mogućih probavnih tegoba, temperatura, i na kraju kod nje dehidracija pa smo na kraju završili 5 dana na infuzijama, a ona je sirota smršavila 3,5 kile u samo 3 dana. Iskreno nisam ni znala da postoji cjepivo protiv rota virusa, pedijatrica nas je upozoravala da se čuvamo virusa ali u nijednom trenu nije spomenula da postoji cjepivo. Ipak, ako ću biti iskrena, cijena za dozu cijepiva je poprilična. Naravno, za svoje dijete bi platila koliko god treba samo da je ne gledam opet kako se muči, ali mislim da bi se o nekim stvarima trebalo malo više pričati i možda na neki način reklamirati isto.
bina
 • 5.3.2012 11:36:26
 • Bodova: 10190
 • Prijavi
jednom prilikom kad mi ej ml dijete bilo u bolnici..a bio je jos malen...cijeli odjel je poharao rota virus...prakticki je bila karantena...u tih tj dana...jedini u svojoj sobici...a( i na odjelu) bilo ih je 5tero nije imao rota virus..mislim da je tuj ulogu imalo sta je bio krevetic odvojen od svih njih...tocnije dijete mi je bilo prakticki na propuhu...iza glave prozor, ispod nogica vrata,...ludilo...pa sam ja bila glavni strazar...da su vrata tek kratko otvorena....
lilly_flo
 • 5.3.2012 8:01:57
 • Bodova: 67
 • Prijavi
mi smo cijepili svog malog anđela i mogu reći da se cijepi u dvije doze i da je doza 450kn, što znači sve ukupno cjepivo košta 900kn, jer jedna doza nije dovoljna......ali iskreno vrijedi svake kune i više jer kad vidiš što sve rota virus može napraviti djeci onda je ovo minimalan ulog za tako nešto.......
goga_
 • 4.3.2012 13:17:35
 • Bodova: 105410
 • Prijavi
ajme bolje da se ne sjetim...moja je malena sa 06mj imala rotavirus i morala je u bolnicu...grozno bolje se ne sjetiti na takve događaje
dragica76
 • 4.3.2012 8:08:13
 • Bodova: 41928
 • Prijavi
500kn cjepivo???
miss-kiss
 • 4.3.2012 8:02:29
 • Bodova: 260
 • Prijavi
zanimljiv tekst i može biti vrlo koristan!