Redovito pregledavajte mjesta gdje i kako djeca spavaju

Redovito pregledavajte mjesta gdje i kako djeca spavaju

Mjesta na kojima djeca mogu zaspati teško je i nabrojati

Djeca su zanimljiva mala stvorenja. Baš kad pomislite da nikad neće zaspati, oni krenu u zemlju snova i to na najčudnijim mjestima. Kada se to desi, često se pitate da li da ih ostavite na tome mjestu ili spremite u krevet.

Ne dozvolite da se išta izjalovi. Da bi se uvjerili da vaš mali princ ili princeza drijemaju kako treba, vaša je dužnost da oni budu sigurni i na čistome.

Iako ćete se nalaziti u situaciji da ćete biti uvijek umorni, kad je mala beba u kući, uzmite si uvijek vremena i provjerite mjesta gdje djeca obitavaju i gdje vole zaspati.
Pomislite ponekad na rizik od "nagle smrti malog djeteta" koji se često javlja u nerazvijenim zemljama. Izdvojite li koji minutu više, iako ste preumorni, za provjerom tih mjesta, one će vam ublažiti misli i strahove od najgoreg. Gledajte sa vedrije strane, naime, vi ćete se još više umoriti, ali ćete mirne duše i bez ikakvih primisli pridrijemati uz vaše dijete.

Evo nekoliko pitanja prilikom pregledavanja mjesta gdje borave naša djeca:

Kako beba spava?
Ako je zaspala u sjedalici za auto, onda ste tokom vožnje bezbrižni. S druge strane ako je zaspala na kauču i to na trbuhu onda je micanje djeteta jako dobra ideja. Pomicanje novorođenčadi prilikom spavanja nema negativnog utjecaja na nju, ali spavanje na trbuhu sa licem dolje nije preporučljivo i može dovesti do određenih problema.

Koje stvari i igračke su oko djeteta kad spava?
Vjerovali ili ne, nisu sve dječje igračke poželjne u blizini djeteta kad spava. Ako su igračke u blizini njegove glave, prilikom pomicanja djeteta može doći do nekih neželjenih situacija. Jedna od čestih je da se igračka slučajno pomakne u blizinu djetetovog nosa te mu time oteža ili blokira mirno i nesmetano disanje. Dakle, pomaknite sve igračke i predmete iz djetetove blizine, pa makar ga probudili. Naime, ovdje vrijedi ona stara narodna, bolje spriječiti nego liječiti.

Provjerite ima li u sobi u kojoj dijete spava prašine i izbjegavajte dekice koja puštaju niti i dlačice
Ovo je jedna od većih briga za svakog roditelja. Naime, ukoliko novorođenče spava u prašini ili je pokriveno dekicom koja pušta dlačice ili mrvice onda to može dovesti do kasnijih poteškoća sa disanjem. Dakle obavezno uzeti dekice za bebe.

Spava li vaše dijete na osiguranom mjestu odvojenom od ostatka kuće?
Ukoliko ono zaspi na vašem krevetu u vašoj spavaćoj sobi onda je vrijeme da odnesete dijete u njegov krevetić. Naime, ako se dijete miče u snu onda može doći do raznih nezgoda, jest da su rijetke, ali su moguće.

Koja je temperature sobe u kojoj dijete spava?
Spava li vaše dijete u prostoriji koja je prehladna ili pretopla onda je dobra da ideja da dijete odnesete u prostorije odgovarajuće temperature odnosno korigirajte temperaturu prostorije. Ugodna odjeća za spavanje i temperatura sobe su ciljevi kojima težimo. Djeca ne trebaju velike tople deke kojima se mogu prekriti i preko glave jer se u tom slučaju mogu dešavati i nezgode.

Mjesta na kojima djeca mogu zaspati teško je nabrojati, a kamoli odrediti. Može zaspati u autosjedalici kad se vraćate iz dućana, može vam zaspati u rukama kad šećete parkom ili pak jednostavno zaspati u vašem krevetu kad slažete oprano rublje.

Spremite dijete u njegov, siguran i topao krevetić. Nije potrebno da on bude velik i glomazan, ali je potrebno da bude siguran za njega. Kad ono zaspi dobro pogledajte da li nisu u blizini neke njegove igračke jer nezgode se mogu desiti i prilikom spavanja vašeg djeteta. Vjerujte, kad to učinite i vi ćete biti sigurniji i mirniji i bezbrižno ćete zaspati. Laku noć.

Autor: Dalene Joubert

www.mojedijete.com

 
Komentari
+2
 
anjaviki
  • 14.1.2010 18:42:09
  • Bodova: 59
  • Prijavi
Moja curica od 2,5 mj voli spavati na trbuhu .No meni to odgovara po noći dok se najede(dojim)jel je nemam snage drzati od umora da se podrigne...Zna se podrignuti potrubuški....