Razvoj mozga i fizički razvoj jednomjesečne bebe

Razvoj mozga i fizički razvoj jednomjesečne bebe

Kako će se vaša beba razvijati? Kako brzo će rasti? Koliko će mlijeka popiti?

Vaši su dani mnogo ljepši od kada vam se pridružila beba. Njen plač okružuje kuću, a osjećaj sreće je neopisiv. Svatko u obitelji je presretan.

Ako ste roditelj po prvi puta, sigurno razmišljate o tome kako će se vaša beba razvijati. Kako brzo će rasti? Koliko će vašeg mlijeka popiti? Koliko će spavati u prvim danima svog života?

Na ova pitanja ćemo vam dati odgovor. Ali prije pročitajte nešto o fizičkom razvoju i razvoju mozga. Začudit će vas brzina kojom bebin mozak raste i igra vrlo bitnu ulogu u njenom životu.

RAZVOJ MOZGA

Ukoliko ste mislili da se bebin mozak počinje razvijati od trenutka kad se beba rodi, bili ste u krivu. Mozak se razvija već od začeća. Do trenutka kad se beba rodi, mozak je već prošao velik dio i još je u procesu razvoja.

Veličina mozga

Kad govorimo o veličini, mozak novorođenčeta iznosi četvrtinu veličine i težine mozga odrasle osobe. U vrijeme rođenja mozak se sastoji od oko 100 milijardi neurona, a isti broj stanica će imati do kraja života.

Dijelovi mozga

U vrijeme rođenja, donji dijelovi mozga (leđna moždina i moždano deblo) su u cijelosti razvijeni. Uloga tih dijelova je:
- kontrola osnovnih životnih funkcija, poput disanja, krvnog tlaka, rada srca i REM faze sna.
- kontrolira sve urođene reflekse novorođenčeta (plač, sisanje, hvatanje)
- zaduženi su za bebine emocije, osobito strah i umirenje.
Viši dijelovi mozga (cerebralni korteks i limbički sustav) su prilično nezreli u trenutku rođenja. Trebat će proći još dug put razvojnog procesa. Svi neuroni u tim predjelima su slabo povezani.

Većina tih veza nastaje nakon rođenja. Cerebralni korteks je dio mozga koji se evolucijski posljednji razvio, a odgovoran je za naše svjesno razmišljanje, osjećaje, sjećanja i dobrovoljne pokrete. Kako se formiraju veze unutar cerebralnog korteksa, kod bebe se javljaju mnoge mentalne prekretnice, poput vida u boji, primanja stvari u ruku ili jače povezanosti sa roditeljima.

Vrlo je bitno da se potiče razvoj ovih veza. Na to, bez sumnje djeluje odnos koji imate prema bebi. Komunikacija je najvažniji oblik pomoći bebi u razvoju. Trebate joj pričati, pjevati, igrati se s njom, ljubiti je i grliti. Morate stvoriti okruženje koje bebi stimulativno, ugodno i puno ljubavi i pažnje. Zašto? Jer će značajno poboljšati bebin rast i razvoj inteligencije.

Novorođenčad može imati ograničenu mogućnost pamćenja zbog hipokampusa. Ova bitna struktura se nalazi duboko unutar mozga, ispod cerebralnog korteksa i pomaže u razvoju bebe – pomaže u kontroli pamćenja.

Nadalje, zatiljni režanj, koji se nalazi na zatiljku glave, kontrolira vid vizualno prepoznavanje. Ovaj se dio u cijelosti razvija do osmog mjeseca.

Tjemeni režanj mozga kontrolira okus, dodir, sposobnost prepoznavanja objekata, koordinaciju ruku i vida i jednim dijelom vizualno prepoznavanje. Ovaj dio mozga je prilično razvijen kod novorođenčeta. Za daljnji razvoj vrlo je bitna stimulacija iz okoline.

FIZIČKI RAZVOJ

Rast bebe je najveći u prvoj godini života, osobito u prvim mjesecima. Beba obično unutar 4 mjeseca udvostruči težinu koju je imala u trenutku rođenja, a do navršene prve godine se utrostruči. Proces učenja počinja ubrzo nakon rođenja, pa beba postiže brojne fizičke napretke u prvim mjesecima života.

Rast bebe

Do sredine prvog mjeseca, vaša će beba dobiti otprilike 0,7-1 kg i narast će za 2,5 do 3,7 cm. Pedijatar će uzeti ove mjere prilikom posjeta i reći će vam koliko možete očekivati da će vam beba rasti. Tako ćete moći pratiti da li je bebin rast u očekivanim granicama.

Bebina glava će vjerojatno narasti 1,25 do 1,5 cm u promjeru u toku prvog mjeseca. Povećanje glave daje mjesta mozgu da se razvija i raste. Bebine noge će se početi izravnavati, od zakrivljenog položaja prilikom rođenja. Prsti će se početi opuštati iz čvrstog stiska novorođenčeta.

Beba očima može pratiti objekte

U prvim danima života bebe se mogu fokusirati samo na objekte udaljene 20 do 40 cm. Do kraja prvog mjeseca, većina beba se može fokusirati na objekte udaljene do 1 m.

Bebin sluh u prvom mjesecu

Vaša će beba početi prepoznavati vaš glas i reagirat će na to okretanjem glave prema zvuku, grlenim glasovima i pokretanjem ruku i nogu.

Prepoznavanje određenih mirisa

Vaša će beba u prvom mjesecu moći prepoznati određene mirise, npr. miris vašeg mlijeka. 

Može se umiriti

Vaša će se beba naučiti smiriti sisanjem palca. Zapravo, bebe nauče sisati čak i prije rođenja. Prenatalnim ultrazvukom često se vidi da beba siše palac ili prst.

Hranjenje

Želudac novorođenčeta ima mjesta za manje od 1 šalice hrane. Budući da bebe mogu malo jesti po obroku, trebat ćete je hraniti svaka 2-3 sata u toku dana, te svaka 3-4 sata u noći. Hranjenje i spavanje kod novorođenčeta nije ustabiljeno, a trebat će do 3 mjeseca da prihvate svakodnevni raspored. Većina beba ispljune nakon hranjenja jer im kardijalni sfinkter na vrhu želuca još nije u cijelosti razvijen.

Spavanje

Vaša će beba u pravilu spavati više od 15 sati, ali razdijeljeno na kraće periode u toku dana. Vjerojatno će se buditi 3 ili više puta u toku noći, dok ne ulovi ritam. Primjetit ćete kako se spontano smije za vrijeme spavanja.

 
Komentari
+2