Razvoj bebe: Što donosi svaka faza od rođenja do prve godine života?

Razvoj bebe: Što donosi svaka faza od rođenja do prve godine života?

Prva godina bit će puna uzbuđenja i velikih promjena za vas i vaše dijete

U prvoj godini života vaše dijete će se veoma brzo razvijati, mijenjati i napredovati. Gotovo svaki novi mjesec u njegovom životu, u tih prvih dvanaest mjeseci, donosit će neke nove napore i pobjede koje će vaš mališan savladavati. U nastavku pročitajte kako će se vaša beba razvijati od prvog do 12 mjeseca i što pojedina faza razvoja donosi...
 
Izvor: Savjetnica.com
 

Razvoj djeteta od rođenja do 3. mjeseca života

Od rođenja pa do trećeg mjeseca života, beba najviše vremena provodi hraneći se i spavajući. Ipak, već nakon mjesec dana djetetovog života, na njemu možete primijetiti promjene. Nakon mjesec dana dijete češće otvara oči i sve je više budno. Promatra ljude oko sebe i počinje se samo povremeno pokretati. Motorički razvoj djeteta u ovoj dobi označava neprestane grube pokrete cijelim tijelom, a najviše udovima. Ako dijete stavite na trbuh, ono će samo okretati glavu iako još nije u stanju aktivno je okretati, a sve zbog toga kako bi mu se oslobodili dišni putovi. Iako postoji refleks hvatanja, šake su nakon rođenja djetetu zatvorene.

U ovom razdoblju bebe počinju promatrati predmete koji su udaljeni do 30 centimetara, mogu razlikovati boje, a najveću pozornost zaokupljaju im crno-bijeli uzorci. Vole slušati različite glasove i pratiti lica. Od mirisa, najviše vole majčino mlijeko i slatkaste okusa, a kiseli mirisi bit će im jako odbojni.

Djeca u ovom razdoblju žude za kontaktom roditelja. Vole njihovu blizinu, ljubav i pažnju, vole se maziti i vole dodire. Okreću se za poznatim zvukovima, licima i glasovima, a komuniciraju brbljanjem, plakanjem i pokretanjem tijela.

Iako jako malo, dijete vam u ovoj dobi može reći kako nešto nije u redu. U nastavku donosimo koji su simptomi rizika, kada bi se trebali zabrinuti i zatražiti pomoć.

Simptomi rizika kod malih beba:
  •     izostanak treptaja na svjetlo
  •     bez reakcije na nagle i jako glasne zvukove
  •     otežano disanje
  •     sporo hranjenje
  •     ne doživljavanje predmeta koji su blizu djetetovih očiju
  •     pretjerana mlohavost i opuštenost
  •     ukočenost, krutost i ne pokretanje udova
  •     drhtanje donje čeljusti
Prvi mjesec

Kada se vaše dijete rodi (ako je bilo sve u redu tijekom trudnoće i poroda) ono najčešće teži između 2,5 – 4 kg, a dugačko je oko 50 centimetara. U prvim danima nakon rođenja izgubit će nešto na težini, ali sve će se to nadoknaditi u prva 2-3 tjedna života.

Pravilni položaj spavanja djeteta je onaj na leđima, tada dijete okreće glavicu na lijevu i desnu stranu, a krajem prvog mjeseca je može i podići. Šake su uglavnom zatvorene. Prvih mjesec dana, period uhodavanja, najčešće brzo proleti.

Drugi mjesec

U drugom mjesecu, ako dijete stavite u položaj na trbuh ono može podići glavicu i pogledom pratiti neku igračku. Najčešće je ta igračka žarke boje, kreće se, proizvodi neki zvuk ili slično. Već tada beba pogledom prati odrasle. Sluh i vid se međusobno koordiniraju, pa tako pogled usmjerava prema izvoru zvuka.

Pokušajte pomicati neku igračku gore-dolje pred djetetom pa možete vidjeti kako ju prati pogledom. Šake su i dalje većinu vremena zatvorene, ali sada je palac izbačen van.

U dobi od dva mjeseca beba počinje izgovarati slova, odnosno proizvodi zvukove koji zvuče kao “a”, “e” i “u”. Također, u drugom mjesecu bi vas vaš mališan trebao nagraditi i prvim osmjehom, ali i pokazati svoje nezadovoljstvo.

Treći mjesec

U trećem mjesecu vaša se beba, ako ju ostavite u ležećem položaju na trbuhu, može podići na podlaktice, podižući ne samo glavu nego i prsni koš. Ako imate vrtuljak u dječjem krevetiću i polegnete bebu na leđima, ona će okretati glavu, pratiti igračke i sve što joj privlači pogled. Tada već i pruža ruke prema igračkama na vrtuljku. Šake se sada otvaraju.

U tom periodu najvažnija je stimulacija svih osjeta. Razgovarajte s bebom, igrajte se s njom, pokazujte predmete, imenujte ih, smijte se pred bebom i pričajte priče. Plazite mu jezik, izvodite grimase, mašite i plješćite. Poznati zvukovi, glasovi i glazba ga umiruju. Beba je vrlo društvena i jasno će vam pokazati negodovanje ako je ostavite samom. Ona će se sada sve češće gugutati i grgljati, a javljaju se prvi nizovi slogova.

Uživajte u ovom razdoblju dok je dijete još mirno i ne kreće se. Iskoristite ga da zaštitite dnevni boravak i sobe od potencijalnih opasnosti kada vaša beba propuže. Omogućite mu neku dekicu, jastuk ili prostirku na kojoj će moći boraviti. Igračke koje se u tom periodu sviđaju djeci su one jarkih boja, proizvode neke zvukove ili se kreću. Nemojte nikad ostavljati dijete bez nadzora, bez obzira na to što se još sada ne kreće jer se nezgode lako dogode. Budite oprezni s predmetima koje dajete djeci. Pazite da to nisu igračke ili predmeti koji se mogu lako odlomiti jer bi ih dijete brzo moglo progutati. Opreza nikad dovoljno.
1/4
 
Komentari
+2