Putovanje s mališanom

Putovanje s mališanom

Uz dobru organizaciju i kvalitetnu auto sjedalicu putovanje sigurno neće biti zamorno

Krenuti ili ne na dugo putovanje s malim djetetom? Ta je dvojba uvijek prisutna, pogotovo sada kada dolaze sve ljepši dani i imamo više volje i želje otputovati nekuda. Ovaj je problem još veći ako je i majka umorna (od posla ili obaveza kod kuće) pa pripreme za putovanje, kao i samo putovanje, doživljava kao dodatni teret. Naime, treba se pobrinuti za gomilu djetetove odjeće, pelene, bočice, hranu, čajeve... No, ukoliko se tom "problemu" pristupi vedro, dobro će se raspoloženje prenijeti i na dijete i ono će dobro podnijeti putovanje čak i u prvim danima života.

Za sasvim malo dijete treba osigurati prenosivu ležaljku (koja se učvršćuje na stražnje sjedalo) u kojoj će ono moći udobno i bezbrižno prespavati veći dio putovanja. Od Ane Duff, članice udruge Roda i instruktorice u programu "Sigurno u autosjedalici" doznajemo da je zdravstveno i zakonski uvriježena praksa i na državnom i internacionalnom nivou da se bebe od prvog dana rođenja trebaju voziti u autosjedalici za dojenčad (takozvano "jaje") koja se postavlja suprotno smjeru vožnje i u kojoj je dijete u poluležećem položaju tako da mu naslon sjedalice, u slučaju sudara, pruži potpunu podršku glavi i vratu i spriječi kobno istezanje vrata i kičme, te povrijede glave. Inače, ove vrste sjedalica (okrenute unazad) najefikasnije su od svih vrsta sjedalica u zaštiti djeteta - zaštićuju dijete od rizika ozljede ili smrti u sudaru i do preko 90%, za razliku od košara i jastuka koji ne pružaju nikakvu zaštitu, te autokrevetića koji pružaju vrlo ograničenu zaštitu.

Dijete se u autosjedalicu okrenutu prema naprijed u uspravnom položaju može preseliti tek kad je za to dostiglo minimalne uvjete, jedan od kojih je navršena godina dana života (drugi su težina od 10 kg i samostalno hodanje). Suvremene sjedalice napravljene su anatomski, udobne su i dovoljno prostrane da dijete u njima može udobno sjediti, igrati se, jesti, pa čak i spavati. Dijete tog uzrasta lakše će podnijeti putovanje ako unaprijed odredite gdje i kada ćete se zaustavljati, jer i njemu i vama treba malo odmora. Tada ćete ga presvući i nahraniti, pa čak i prošetati malo. Dajete li djetetu dječju hranu koja se priprema s vodom, ponesite toplu vodu u termosici.

Najveći problem na duljem putovanju s nešto većim djetetom je "bolest vožnje" i dosada. Mučninu možete izbjeći tako što ćete djetetu dati hranu bogatu ugljikohidratima: kruh i marmeladu, tost, suhe kekse, neslane krekere, štapiće i banane. Prije i tijekom putovanja izbjegavajte mlijeko – jer se ono dulje probavlja i jer može izazvati mučninu.

Kako ga zabaviti?

A kako riješiti dosadu? Dio problema se rješava udobnom sjedalicom u kojoj će dijete prespavati većinu puta. Zabranjeno mu je urediti "krevetić" na zadnjem sjedištu jer prilikom naglog kočenja može pasti između sjedišta i ozlijediti se.

A dok je budno, dijete mora na dohvat ruke imati neke igračke. No, pripazite kakve će to igračke biti. - Važno je da one nisu tvrde jer svi objekti u sudaru ili pri naglom kočenju postaju projektili koji udaraju u druge objekte u vozilu (uključujući i putnike) silama nekoliko desetaka puta više od njihove originalne težine (igračka od 200 grama pri sudaru od 50 km/h udarit će silom otprilike jednakom kao da je teška 10 kg), kaže Ana Duff.

Osjeća li mučninu, najbolje je da ne gleda kroz prozor u automobile u pokretu. I gledanje slikovnice ili slaganje slagalice može izazvati mučninu.

Ako imate dvoje ili više djece koji se svađaju po putu predlažemo da im na dva načina zaokupite pažnju:

1. Smislite igru – zabavite djecu nekom natjecateljskom igrom – primjerice, neka uočavaju i broje automobile određene boje. Pobjedniku možete čak i dati neku nagradu. Budu li tako zaokupljeni, putovanje će proteći mnogo sigurnije i brže.

2. Počnite pjevati –
počnite pjevati neku pjesmicu koju vole i znaju. Pridružit će vam se i tako ćete ih zabaviti i opustiti. Sebe također.


I, na kraju, dvije osnovne stvari. Kad je u automobilu dijete, bilo koje dobi – zabranjeno je pušenje, čak i uz otvorene prozore. Nadalje, u kabini treba održavati ugodnu temperaturu – ni previsoku ni prenisku, a osobito treba paziti na propuh.
 
Komentari
+2
 
mikra
 • 1.5.2011 9:15:12
 • Bodova: 7908
 • Prijavi
Evo jedan članak s foruma: http://zena.hr/clanak/beba/putovanje_s_malisanom/4793 Ja bih putovala avionom ako postoji mogućnost a ako ne najbitnije je da dosta puta stanete i da naravno ne papa tijekom vožnje. Ovo za putni krevetić prvi put čujem... 
alba
 • 30.4.2011 22:50:12
 • Bodova: 3482
 • Prijavi
Za putni krevetić nikad nisam ni čula!?! Sad sam to prvi put vidjela. Ajme kad se sjetim kako su nas naši roditelji vozili i vozikali, sam bog nas je čuvao!
autosjedalica
 • 28.4.2011 14:12:57
 • Bodova: 1
 • Prijavi
Putni krevetići nisu sigurni za prijevoz bebe. U RH zakonom je zabranjeno prevoziti dijete mlađe od 12 godina u ičemu osim u autosjedalici(Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), i već prva rečenica kaže 'U Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici.), što uključuje i bebe i novorođnčad čak i nedonoščad. zato postoje sjedalice koje su za njihovu dobnu i razvojnu skupinu. A ovako izgleda ako se dijete prevozi u putnom krevetiću a auto u kojem se prevozi sudjeluje u sudaru http://www.youtube.com/watch?v=WdBRPiNJC7s&feature=related Uopće ne razumijem ovako površno i zapravo ovdje čak i opasno novinarstvo
alope
 • 28.4.2011 11:19:08
 • Bodova: 8036
 • Prijavi
Tenks Meg, razmišljamo i o tome.
tnx-ende
 • 28.4.2011 11:15:08
 • Bodova: 10491
 • Prijavi
a ne znam onda, ja bi išla avionom da je takva situacija.....ovo je prevelika gnjavaža za sve, pogotovo za bebicu.....
alope
 • 28.4.2011 11:00:08
 • Bodova: 8036
 • Prijavi
[QUOTE=meg] [QUOTE=alope]Kako ići na put sa 10-mj. bebom , a put traje najmanje 4,5 sata bez stajanja ? [/QUOTE] a zakaj bez stajanja? to ni ja ne bi izdržala........ ali mislim da roditelji s malim bebama putuju po noći kad djeca spavaju......tad ionako nema gužve i brže se stigne [/QUOTE]   To je put koji trebamo prevaliti sa bebom. Toliko traje put kada se ne staje. Ne možemo putovati po noći, jer je u pitanju operacija koja je zakazana popodne, pa mislimo da nam je bolje doći nekih 2 sata prije termina. A u pitanju je i strana zemlja, tak da je bolje po danu. Naravno da ćemo stajati i više puta i raditi duže pauze. Samo pitam jel neko imao takvo iskustvo, pa kako to sve proći što lakše .
tnx-ende
 • 28.4.2011 10:33:23
 • Bodova: 10491
 • Prijavi
[QUOTE=alope]Kako ići na put sa 10-mj. bebom , a put traje najmanje 4,5 sata bez stajanja ? [/QUOTE] a zakaj bez stajanja? to ni ja ne bi izdržala........ ali mislim da roditelji s malim bebama putuju po noći kad djeca spavaju......tad ionako nema gužve i brže se stigne
alba
 • 27.4.2011 22:56:59
 • Bodova: 3482
 • Prijavi
Eh da, alope, to i mene zanima! Naš će mališan biti baš negdje u toj dobi kad ćemo na more ovo ljeto...
alope
 • 27.4.2011 20:06:05
 • Bodova: 8036
 • Prijavi
Kako ići na put sa 10-mj. bebom , a put traje najmanje 4,5 sata bez stajanja ?