Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Podignimo svjesnost o problemima prijevremenog rođenja djeteta

Prvi međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju (1st International Prematurity Awareness Day) obilježit će se u utorak 17. studenoga u Europskom domu, Jurišićeva 1/1 u Zagrebu u 12 sati organizacijom predavanja za javnost.

Pozivamo roditelje nedonoščadi te sve ostale zainteresirane građane da nam se pridruže na ovom javnom predavanju na kojemu će stručnjaci i roditelji govoriti o prijevremenim porodima te važnosti pravovremene edukacije o svim izazovima s kojima se susreću roditelji prijevremeno rođene djece te sama djeca. Na događanju će biti pokrenuta i inicijativa za osnivanjem prve udruge roditelja nedonoščadi u Bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu budući da se u  Hrvatskoj godišnje rodi oko 2000 nedonoščadi.

Organizatori predavanja u Europskom domu su Centar dječjeg zdravlja i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz potporu Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja je osnovana prošle godine kako bi pridonijela dugoročnom unaprjeđenju skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu.

Dijete se smatra nedonoščetom ako je došlo na svijet prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Prijevremeno rođena djeca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. Svijest javnosti o dugoročnim problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji izuzetno je niska. Stoga je cilj obilježavanja Prvog međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju osigurati da nedonoščad i njihove majke i očevi dobiju pozornost kakvu i zaslužuju.

 
Komentari
+2
 
marinkusa
  • 14.11.2009 23:11:10
  • Bodova: 2052
  • Prijavi
rodila sam točno mjesec dana ranije i nitko,ali baš nitko me nije educirao o ničemu,niti me uputio nekome????
avi
  • 14.11.2009 12:39:19
  • Bodova: 820
  • Prijavi
uh....uzasno sam se bojala da ne rodim prijevremeno u obje trudnoce. Hvala dragom Bogu da se to ipak nije dogodilo. Pozdravljam ovu akciju o edukaciji gradana...