Prve cipelice za dijete

Prve cipelice za dijete

Kada djetetu kupiti prve cipelice? Trebaju li djeca cipele i prije nego prohodaju?

Koje su cipele najbolje za bebu? Kako odrediti granicu kada su djetetu potrebne cipele? Koliko često treba provjeravati veličinu cipela? Jesu li bolje one s  vezicama ili na čičak? To su najčešća pitanja s kojima se susreću roditelji kada trebaju odlučiti o prvim cipelama za svoje dijete.

Ne žurite s kupnjom prvih cipelica

Bebina stopala najbolje se razvijaju bez cipela. Stručnjaci tvrde da je najbolje prohodavanje s bosom nogom. Potičite dijete da hoda boso po kući, jer će na taj način razviti i ojačati svoja stopala.Prije nego što beba počne samostalno stajati i činiti prve korake, nema potrebe da joj kupujete cipelice, jer su do tada dovoljne samo čarape. Dakle, idealno vrijeme za kupnju prvih cipelica jest kada dijete prohoda, ili kada počne stabilno stajati. Cipela ne smije biti pretijesna, kako ne bi spriječavala rast i razvoj stopala, ali ne smije biti ni prevelika, jer na taj način ne omogućuje pravilnu potporu nježnog dječjeg stopala.

Pogrešan odabir prvih cipela može načiniti puno štete. Mnoge tegobe u odraslom dobu zapravo su rezultat pogrešnog odabira prve obuće .Neodgovarajuća (prevelika, ili premala obuća) može imati negativan utjecaj na rast stopala za vrijeme njegova razvoja. Bitno je isprobati obje cipele. Svaki model cipela treba isprobati, pa nemojte „napamet“ kupovati veličinu cipela koje dijete inače nosi, jer se modeli mogu značajno razlikovati.

Kakve cipele su najbolje za bebu?

Cipele za djecu trebaju biti napravljene od prirodnih materijala, pazite da budu mekane i elestične kako bi stopalima pružile ravnotežu. No, ne smiju biti premekane jer neće pružiti stabilnost, ali ni suviše tvrde, da ne bi sprečavale savijanje stopala. Cipela ne smije stezati stopalo, i treba biti naprijed dovoljno široka da prsti nisu savijeni, niti stisnuti i da se dijete može normalno kretati. Djetetovo stopalo treba provjeravati svakog mjeseca, jer bebe jako brzo prerastaju obuću. Očekujte da u početku bebi kupujete nove cipele svakih 3 do 6 meseci, odnosno za svako godišnje doba.

Na što sve paziti?

Kod kupnje cipela pazite da budu  odgovarajuće veličine, kako bi se dijete u njima dobro osjećalo i kako mu ne bi sputavale nogu. Neka ne budu prevelike. U prevelikoj cipeli stopalo šeta, pa se dijete nepravilno oslanja. To može dovesti do nepravilnog hoda i deformiteta stopala, koje je kasnije mnogo teže korigirati. Kada je obuća prevelika djeca grče prste i tako se "zaustavljaju", što dovodi do kontraktura (skraćenja) tetiva, zbog čega se u nekim slučajevima moraju i operirati.

Dječje stopalo je izuzetno osjetljivo, kosti i zglobovi su još uvijek mekani, a mišići i tetive nedovoljno jaki da izdrže opterećenje težine tijela. Zato cipela mora preuzeti ulogu stabilizatora i spriječiti deformaciju stopala, a u isto vrijeme osigurati dovoljnu stabilnost da bi dijete hodalo. To je razlog zašto prva cipela mora biti duboka, čvrsta, zatvorena, i čvrsto vezana vezicama. Kupujte cipelice u specijaliziranim dućanima koji će vam ponuditi kvalitetnu, zdravu i udobnu obuću. U takvim dućanima će vam i prodavači  pomoći pri odabiru prvih cipelica za dijete, te će na pravilan način izmjeriti veličinu djetetova stopala.

A nošene cipele?

Česta je dvojba treba li djetetu obući cipele koje stariji brat ili sestra gotovo da nisu ni nosili? Nikada ne poklanjajte, niti uzimajte već nošene dječje cipele. Jer, cipele koje savršeno pristaju jednom djetetu, ne znači da će i drugom. Iako je dijete samo kratko nosilo cipelice, one se brzo formiraju prema njegovu stopalu, a činjenica je da su sva stopala drugačija.I savjet za kraj – najbolje je vrijeme za kupnju cipela kasno poslijepodne, kada su noge malo natečene.
 
(M.G.)
 
Komentari
+2
 
teacherica1
 • 12.4.2014 17:16:07
 • Bodova: 1634
 • Prijavi
Hvala! Valjda ću se već nekako snaći. ;-)
vale555
 • 19.4.2013 16:00:03
 • Bodova: 842
 • Prijavi
dobro je znati
lyra
 • 4.4.2013 16:14:22
 • Bodova: 8485
 • Prijavi
Gledala sam u jednoj emisiji ortoped je rekao 'najbolje su najeftinije cipele,jer se brzo poderu,pa dijete bude boso'..kazu da je dobro da su sto vise bosi,ne bitno jel plaza ili parket..
dorryy00
 • 9.12.2012 18:13:23
 • Bodova: 24460
 • Prijavi
Dobri savjeti, uskoro će ponovo dobro doći!
stanka123
 • 8.12.2012 3:24:34
 • Bodova: 71
 • Prijavi
Odlično, puno informacija koje sam znala ali i zanemarila.
bubi13
 • 6.12.2012 16:13:27
 • Bodova: 14512
 • Prijavi
Svaka čast za savjete, svaki je na mjestu!