Oporavak nakon carskog reza (II. dio)

Oporavak nakon carskog reza (II. dio)

Pravi oporavak i izazovi nakon carskog reza počinju tek kada izađete iz bolnice…

U prvom nastavku teksta „Oporavak nakon carskog poroda“ pisali smo što vas sve čeka u prvim satima i danima nakon poroda, kako ćete se osjećati, koje poteškoće i izazovi će biti pred vama i to još za vrijeme boravka u bolnici, kada ćete imati pomoć i njegu medicinskog osoblja.

Vjerujemo, da ćete i vi kao i većina drugih osoba željeti izaći iz bolnice i priželjkivati taj dan s velikim nestrpljenjem. No, trebate znati da vas kod kuće čekaju novi izazovi oporavka i majčinstva. Evo što vas očekuje jednom kada izađete iz bolnice.

Izazovi nakon povratka kući

Trebat će vam pomoć i to puno pomoći jednom kada dođete kući. Nemojte ju odbijati niti od svojeg supruga, niti od drugih osoba koje ju nude, jer nakon carskog reza trebat ćete i dalje mirovati, te brinuti o tek rođenom djetetu, a tu su eventualno i druga vaša djeca i svi izazovi oko vođenja kućanstva, koje nećete moći obavljati.

Što se tiče bolova, kada ćete ići iz bolnice dobit ćete analgetike s kojima ćete ublažavati bol i lijek koji će vam omekšati stolicu. Svaki dan će vas manje boljeti i osjećat ćete se bolje i bolje, rez će zarastati, makar će u sljedećih nekoliko tjedana biti i osjetljiv. Naravno u tom periodu pazite na dijetu, ne samo zbog kvalitete mlijeka, ako dojite, nego i zbog stolice, te pijte dovoljno tekućine.

Bol i infekcije

Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije, nemojte čekati, odmah potražite liječničku pomoć. Prvi od simptoma koje možete primijetiti na rezu je nekarakteristična toplina tog područja, pojačano crvenilo, naticanje, curenje tekućine na mjestu reza, pojačanje boli i iznenadni napadaji boli.

Naravno, tu je i pojava povišene temperature, koja može biti indikator upale, bez obzira što možda rez izgleda normalno, zatim loš miris vaginalnog iscjetka, bol i pečenje za vrijeme uriniranja, česta potreba za uriniranjem, a gotovo da nemate urina, te tamni i eventualno krvavi urin, čudnog mirisa.  

Ako oporavak ide prema planu, vaginalno krvarenje koje je normalno nakon poroda, trebalo bi se polako smanjivati i trebalo bi proći u roku šest tjedana. Njegova boja se bi normalno trebala mijenjati od svijetlo crvene, preko ružičaste do žuto-bijele boje. Ako vam se krvarenje pojača nakon što se nekoliko dana smanjivalo, odmah zatražite pomoć liječnika.

Ozbiljne komplikacije

Bez obzira koliko ćete biti preokupirani o brizi da dijete, vrlo je važno da vodite i brigu o sebi, jer to je jedini način k što bržem i lakšem oporavku. Nemojte zaboraviti da ste bili podvrgnuti operaciji, te da je tijelo uz to proživjelo i šok poroda. Zato nemojte zanemariti znakove koji mogu biti indikator da možda nešto nije u redu, te da vam treba liječnička pomoć.

Primjerice, postoji mogućnost nastanka ugrušaka na području nogu, te ako primijetite bilo kakve znakove, kao što je jaka i neprestana bol u nozi, zatim osjetljivost određenog područja noge, te nekarakteristična toplina i naticanje noge, čim prije zatražite liječničku pomoć. Naime, ugrušak može iz noge doći do srca ili pluća što može imati fatalne posljedice.
 


Odmor i kretanje

Osim odmora, koji vam je potreban radi što bržeg oporavka, ne smije se zanemariti svakodnevno kretanje. Naime, kao što i odmor pomaže, lagano i kontrolirano kretanje isto tako pomaže u oporavku, jer sprečava nastanak ugrušaka. Imajte na umu da ne smijete pretjerati u aktivnostima kretanja. Počnite polako, slušajte što vam tijelo samo govori, te prema mogućnostima povećavajte aktivnosti. Ne dižite ništa teže od vaše bebe, najmanje dva mjeseca. No, budite oprezni, potpuni oporavak od carskog reza trajat će i nekoliko mjeseci.

Ožiljak će na početku biti povišeni, podbuhli, tamniji od ostatka kože, ali će se polako početi smanjivati i to u roku od šest tjedana nakon carskog reza. Kako će zacjeljivati, vjerojatno ćete osjećati svrbež. S vremenom rez će postati crta u boji kože, koja se nalazi ispod linije gaćica i bikinija, te vam ne bi smjela predstavljati veći estetski problem.

Ono što je važno da pružite sebi i bebi priliku za oporavak od poroda, te vremena za prilagodbu. Nemojte zaboraviti da vam u prvim tjednima nakon poroda neće biti lako, jer će se vaše tijelo mijenjati, a k svemu tome imat ćete bebu koja će zahtijevati vašu pažnju.

Ako možda ne ide sve prema planu, ne očajavajte. Neke žene osjećaju se razočarano nakon što su morale roditi carskim rezom, dok druge osjećaju olakšanje da je sve na kraju prošlo u redu. Normalno je da nekoliko dana nakon poroda osjećate malo postporođajne depresije, zbog promjene hormona, no ona ne smije potrajati dulje od kojih tjedan dana-dva. Ako se ona nastavi, zatražite liječničku pomoć.
 
(vam)
 
Komentari
+2
 
mv1
  • 19.8.2013 9:10:16
  • Bodova: 11156
  • Prijavi
Imala sam dva carska reza.Brzo sam se oporavila.Osječam samo ponekad bol kod reza kad je promjena vremena.
bbi
  • 8.7.2013 14:03:54
  • Bodova: 479
  • Prijavi
mislim da je sve individualno od osobe do osobe...ja sam se od carskog oporavila brzo, nakon 2 tjedna mi je sve bilo u normali. istina da je prva 2 dana prestrašno, ali bi zbog milion drugih stvari uvijek izabrala carski.
emalen
  • 7.7.2013 11:00:33
  • Bodova: 6090
  • Prijavi
Nakon carskog reza pobrala sam u bolnici tzv. zlatnu bakteriju, a nakon drugog poroda prirodnim putem tešku infekciju mokraćnih puteve - treći puta više nismo probali da vidimo što se još može pobrati. Nakon carskog reza i riješene bakterije već poslije dva mjeseca čistila sam snijeg u dvorištu i krenula na step aerobik.