Oporavak nakon carskog reza (I. dio)

Oporavak nakon carskog reza (I. dio)

Većina žena ne zna hoće li roditi prirodnim putem ili carskim rezom. Potrebno je biti spreman za sve…

Sve buduće mame, bilo da su prvorotkinje ili pak su već rodile, trebaju imati na umu da uvijek postoji mogućnost da će zbog određenih komplikacija morati roditi carskim rezom. Na žalost, u većini slučajeva carski rez nemoguće je predvidjeti, osim ako za njega već unaprijed ne postoje indikacije – primjerice dijete je okrenuto na zadak, problemi s kostima zdjelice i tako dalje…

Makar neke žene zbog straha od boli priželjkuju carski rez, činjenica je da je oporavak od prirodnog vaginalnog poroda mnogo lakši i kraći, dok oporavak od carskog reza je jednak oporavku bilo kojoj drugoj operaciji abdomena. No, ono što je najveća razlika između operacije abdomena i carskog reza je da nakon potonjeg u naručju imate bebu koja zahtjeva vašu 24-satnu brigu i njegu, što predstavlja dodatni izazov. Naravno, tu su i standardne postporođajne „boljke“ – iscjedak iz vagine, nabrekle grudi i izazov dojenja, hormonalne promjene, bol zbog smanjenja maternice…

Kako biste i prije poroda bili barem donekle spremni na ono što vas potencijalno čeka, evo što možete očekivati u prvih mjesec dana nakon poroda.

Dugi oporavak

Nakon poroda carskim rezom, u bolnici se najčešće ostaje četiri ili pet dana, no o tome odlučuje doktor, s obzirom na brzinu oporavka i eventualne komplikacije. Ipak, to ne znači i kraj oporavka, on će trajati tjednima, pa zato se pobrinite da tijekom tog vremena imate dodatnu pomoć, jer će vam trebati. Naravno, ako kod kuće već i imate stariju djecu, ona će isto zahtijevati nešto više pažnje, zbog vaše odsutnosti, a da ne pričamo o brizi o tek rođenoj bebi.

Nakon carskog reza

Nakon carskog reza, vjerojatno ćete se osjećati omamljeno, zbog same operacije, ali i anestetika i lijekova koji će vam biti dani. Mučnina može trajati i do 48 sati nakon carskog reza, a za ublažavanje boli će vam biti redovito davani analgetici. Intenzitet boli varira od osobe do osobe, a ako vam bol postaje prejaka, tražite jače doze. U tom pogledu nemojte se previše junačiti, zatražite analgetike na vrijeme, kada vam je bol još uvijek podnošljiva. Neke žene na predjelu reza osjećaju svrbež, za što postoje lijekovi.

Ako ste prije carskog reza dobili epiduralnu injekciju u kralježnicu, ona će vam olakšavati bol i do 24 sata nakon operacije i nećete osjećati omamljenost. Osim analgetika, dobiti ćete dijetnu hranu, a po potrebi i lijek za poticanje i omekšavanje stolice, s obzirom da narkotici mogu prouzročiti zatvor. Ako pak su vas u potpunosti uspavali za vrijeme operacije, nakon nje ćete dobiti analgetike za ublažavanje boli. Ponavljamo još jednom nemojte se ustručavati tražiti lijekove protiv boli, jer ćete se pomoću njih lakše brinuti o svojoj bebi, dojiti i kretati, što je isto vrlo važan dio oporavka.

Što se tiče dojenja, možete započeti odmah. Sestre će vam pokazati ili ih zamolite neka vam pokažu kako dojiti ležeći na bok. Dojenje može biti vrlo izazov prvih nekoliko dana nakon carskog reza. Nemojte se ustručavati pitati za savjet, kako ne biste imali još dodatnih problema s bolnim bradavicama.
 


Što očekivati?

U prvih nekoliko dana nakon carskog reza, područje reza biti će utrnuto, nabreknuto, uzdignuto te tamnije boje. Svaki dan doktor će vam pregledavati kako vam rez zacjeljuje. Sve što će vam raditi pritisak na području abdomena u prvih nekoliko dana biti će prilično bolno, ali svakim danom sve će biti manja. Kada se smijete, kišete, kašljete rukom lagano pridržite rez. Nakon opće anestezije najčešće se nakuplja sluz u plućima te se javlja potreba za čestim kašljanjem koje je izazov nakon operacije.

Sestra će vas doći provjeriti svakih nekoliko sati, opipati je li vam maternica tvrda, te procijeniti količinu vaginalnog krvarenja. Kao i svaka žena koja je rodila, kroz rodnicu će vam izlaziti lohija, odnosno krv, bakterije, tkivo od ljuštenja maternice. U prvih nekoliko dana lohija će biti svijetlo crvena.

Ako će sve biti u redu, vrlo brzo će vam biti uklonjen kateter, najvjerojatnije u roku 12 sati od carskog reza. Ovisno o situaciji, šest do osam sati moći ćete početi piti i jesti laganu dijetalnu hranu. Vjerojatno ćete imati problema s vjetrovima, posebno u prva dva dana nakon operacije. Zbog toga je kretanje nakon operacije jedno od ključnih stvari, prema što bržem i lakšem oporavku.

Važno je kretanje

Makar ćete možda pomisliti da nećete smjeti ustati iz kreveta, u varate se. Dan nakon carskog reza već ćete moći ustati, odnosno biti ćete poticani da ustanete i prošećete nekoliko puta na dan. Za prvo ustajanje pričekajte sestru da vam da „zeleno svijetlo“ i da vam pomogne. U iščekivanju prvog ustajanja, slobodno lagano rotirate gležnjeve, mičete prstima, rastežete noge kako biste potaknuli cirkulaciju koja je vrlo važna u sprečavanju ugrušaka.

Na početku možda će vam se hodanje do toaleta činiti kao nemoguća misija, no s vremenom kretanje će vam biti sve lakše. Kao što smo rekli, kontrolirano i lagano kretanje vrlo je važno za vaš oporavak.

Najbolje vrijeme za ustajanje je nakon nove doze analgetika, jer ćete tada najmanje osjećati bol. Također, vrlo je važno redovito uriniranje. Naime puni mjehur otežava maternici da ostane stisnuta, što može povećati pritisak na ranu iznutra.

Što se tiče zacjeljenja rane i vađenja konaca, to naravno ovisi o vašoj koži, te tehnici koja se primjenjuje u zatvaranju rane. Konci se vade najčešće osam dana nakon carskog reza.


U drugom djelu teksta koji će biti uskoro objavljen pročitajte kako izgleda oporavak kod kuće nakon carskog reza.  
 
 
Komentari
+2
 
aywy
 • 24.7.2013 0:02:24
 • Bodova: 48418
 • Prijavi
Bila sam na carskom rezu oporavak je bio dug,valjda i zato što ja nisam žurila nikamo,a ustala sam iz kreveta tek 4 dan,podržavam carski i preporučam,išla bi ponovo,za mene ne postoji ništa drugo,nije bilo previše bolno,ali mažena i pažena sam bila pa i to ima valjda svoj doprinos
mhadasija
 • 27.5.2013 14:11:51
 • Bodova: 4
 • Prijavi
Moje iskustvo nije bilo toliko traumatično. U 36-oj godini života završila sam na carskom nakon komplikacija u 34 tjednu. Željela sam roditi prirodnim putem, no rizik je bio prevelik. Sam oporavak nakon carskog reza išao je bez komplikacija vrlo brzo i nakon 5 dana više nisam htjela ni analgetike. Nisam znala što me očekuje nakon operacije, jer nikad do tad nisam imala ikakvu operaciju, pa me je čudilo to što moramo ustati sljedeći dan. Sve je lakše prošlo uz smjeh i podršku "cura" u sobi koje su bile u istoj situaciji. Moga malog dečka dojila sam uz puno problema jer je bio mali mali i u inkubatoru neko vrijeme, ali upornost se isplatila. On je sada zdrav i živahan dvogodišnjak. Zato mislim da sam bolje prošla od mnogih žena koje su se mučile po 10 i više sati na prirodnom porodu. Eto, ne mora sve biti tako crno i na kraju sve je lakše kad dobijete to malo čudo prirode zdravo i smežurano u svoje ruke. To je najvažnije
nadica1960
 • 23.5.2013 14:21:44
 • Bodova: 1018
 • Prijavi
Nikad ne bih išla na carski ako to ne moram, ne nakon što sam čula grozna iskustva mnogih žena.
malabroj1
 • 23.5.2013 14:14:54
 • Bodova: 2258
 • Prijavi
Imala sam tri carska reza. Svaki put sam izgledala grozno. Osjećala sam se još gore. Trebalo mi je pola sata da ustanem sa bolničkog kreveta, koji je inače visok (a ja niska) i da odem na wc. Isto toliko vremena mi je trebalo da se ponovo vratim u krevet. I taman kad se namjestim beba zaplače. A svaki pokret ili okret je jako bolan.Agatha, ponesi si od kuće analgine protiv bolova, jer nikad ne znaš da li će sestre biti raspoložene za tvoje probleme, da li će uopće imati vremena za tebe. Kažem, imala sam tri carska, svašta sam doživjela, a bol je neizbježan.
anna-herman
 • 22.5.2013 22:04:42
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Dobro za znati ako ikada zatreba. Odličan članak.
strumfic
 • 22.5.2013 8:04:39
 • Bodova: 2181
 • Prijavi
Rodila sam dva puta na carski i članak zbilja jako dobro opisuje sve što vam se događa nakon carskog reza. Moram napomenuti da problemi obično nastanu nakon dolaska kući. Jer često se događa da tijelo prirodno reagira, odnosno da se može desiti da dobijete kontrakcije kao da imate trudove. To je zato što se maternica vraća u prvobitno stanje. Jako je bolno i neugodno. Isto tako problemi sa stolicom, dojenjem i hodanjem i dizanjem djeteta. Mjesec dana ne gine vam upotreba lijekova protiv bolova da bi se moglo normalno funkcionirati.
softy
 • 21.5.2013 16:00:43
 • Bodova: 34097
 • Prijavi
prirodno je prirodno. nažalost na drugom porodu morala sam na carski jer se stvar zakomplicirala za bebu. ne bi tu traumu nikad više ponovila! lakše je bilo prirodno rodit iako je beba bila duplo veća od bebe na carskom. to je ipak operacija i treba vremena da se kasnije sve posloži. prirodni porod se odmah zaboravi i sva bol nestane kad poljubiš svoju bebicu!
mjuza7
 • 21.5.2013 14:38:54
 • Bodova: 12452
 • Prijavi
Ma bilo bi divno da ne mora nitko na carski, a žena koja baš mora želim joj svu sreću i brz oporavak. Ima puno žena koje odmah odluče da žele carski, to mi nikad nije bilo jasno. Uvijek postoji mogućnost komplikacija i tijekom carskog i nakon carskog.
lena87
 • 21.5.2013 13:52:32
 • Bodova: 14765
 • Prijavi
Uh.. ostala sam bez teksta
xy123
 • 21.5.2013 12:36:01
 • Bodova: 60246
 • Prijavi
daj Bože da ne moram na carski. nikada ne bi to volila proći. Planiram kućni porod naravno sa full opremom od likara do hitne ispred kuće.Košta ali vridi.