Najbolji dodir…

Najbolji dodir…

Pričica za mamu i bebu

Kako bi vaša komunikacija s vašom bebicom bila još blagotvornija, i verbalno i taktilno, uživajte u zanimljivoj pričici. Ona je oblikovana tako da uključuje cijeli niz "posebnih dodira" koji unapređuju proces povezivanja i dobro djeluju na bebin razvoj. Dodire možete koristiti i dok pričate priču, i u posebnim trenucima iskazivanja nježnosti prema bebi.


“Što ti se sviđa, moj Mali Mišiću?” – pričica za mamu i bebu

Jednog su jutra Mali Mišić i Mama Mišica izašli u šetnju kako bi uživali u prekrasnom proljetnom zraku. Mali Mišić bio je spreman za veliku avanturu, a šuma je bila njegovo omiljeno mjesto za igru.
“Što ti se sviđa u šumi?” pitala je Mama Mišica?
Mali se Mišić nakratko zamislio. Šuma je prepuna prekrasnih stvari. Kako odabrati samo jednu? Dok je Mali Mišić razmišljao, zrakom je proletio leptirić i poškakljao ga po nosu!

Otvorenim dlanovima prelazite cijelom dužinom bebina tijela, gledajući je u oči kao biste učvrstili povezanost. Isprobajte blaže i čvršće dodire, a izbjegavajte one koji škakljaju bebu.

“Sviđaju mi se leptiri!” rekao je Mali Mišić.  
“Leptiri su stvarno lijepi i lepršavi, zar ne?", složila se Mama Mišica.
Leptirić je sletio na list na obližnjem drvetu, a Mali je Mišić tada primijetio da je to njegovo omiljeno drvo.
“Ja tako volim svaku grančicu i listić na ovom visokom drvetu! Vidi, pa oni skoro dodiruju nebo. Dopiru više nego grane i lišće na bilo kojem drugom drvetu u cijeloj ovoj šumi!" zaključio je Mali Mišić.

Koristeći obje ruke, prijeđite cijelom dužinom bebinih ruku i nogu. Ova tehnika masiranja pomaže ukloniti napetost, a najbolje djeluje ako pokreti idu od bebinog tijela prema vani.  

“O, pa to je stvarno zgodno drvo!" složila se Mama Mišica.
U tom je trenutku zapuhao nježan povjetarac. Lišće na granama je lagano zaplesalo, a povjetarac je prošao i kroz Mišićevo krzno, iza ušiju, između brkova, kao i između prstića na rukama i nogama.

Dodirujte bebine prstiće na rukama i nogama, jedan prstić po jedan, kao da ih brojite. Na taj ćete joj način pomoći da upozna svoje tijelo i stekne osjećaj neovisnosti.

“Stvarno volim povjetarac!” zahihotao je Mali Mišić. On je bio tako škakljiv!
“Povjetarac zna škakljati,” napomenula je Mama Mišica. “Dođi bliže Mišiću. Mislim da nas taj škakljivi povjetarac upozorava da bi uskoro mogla pasti kiša.”
I već su, u tren oka, s neba počele padati velike sjajne kapi kiše. Mama Mišica i Mali Mišić sklonili su se ispod lišća koje je palo s omiljenog drveta Malog Mišića.
“Sviđa mi se ovo rominjanje kiše, kap po kap!” rekao je Mali Mišić. “Čak me i nije briga ako se malo smočim. Mama Mišice, hoće li tebi smetati ako se malo smočiš?”
“Pa par kapljica koje mi padnu na glavu mi baš i ne smeta!” odgovorila je Mama Mišica s osmijehom, nježno brišući krzno Malog Mišića.

Nježnim pokretima poput kapi kiše prelazite preko bebinog trbuščića, leđa i lica.

Kada je kiša prestala, Mama Mišica i Mali Miš izašli su iz svog zaklona ispod lišća i dobro se protegnuli.  
Nježno, s puno ljubavi i lagano napravite istezanje, kako bi se beba osjećala što opuštenije i slobodnije.
Mama Mišica omirisala je zrak i zaključila “Hajdamo sada, Mali Mišiću, znam da je u šumi puno prekrasnih stvari koje voliš, ali sada je vrijeme da se vratimo kući i mazimo.”
“A što ti voliš, Mama Mišice?” upitao je Mali Mišić.
“To je barem lako,” odgovorila je Mama Mišica. “Ja volim tebe.”

Nježno primite bebu u svoje naručje kako biste je podsjetili da je uz vas sigurna i voljena (te da se i vi osjećate fantastično u njezinoj blizini)!

Kraj


Pampers zna koliko je za djete blagotvoran utjecaj roditeljskog dodira. Zato je kreirao svoje najsuše i najtanje pelene do sada. Nove Pampersice Premium Care s jezgrom Dry Max™, zajedno s vlažnim maramicama Pampers Sensitive, oblikovane su tako da pruže vrhunsku njegu i zaštitu za kožu beba. Toliko su tanke da jednostavno ne sprečavaju prenošenje dodira!

Pampers daruje nove Pampersice Premium Care (veličina 3) čitateljici :
Linda Perak
 
Komentari
+2
 
nensi
 • 3.3.2011 17:01:53
 • Bodova: 16174
 • Prijavi
ne,nemoj to raditi,ako si pocela faks,onda ga i zavrsi..poslije ces zaliti sto ga nisi zavrsila..ti mozes zatrudnjeti,pa poslije dovrsiti skolovanjeali bit ce ti teze,i nezgodnije nego sada... editirano 3.3.2011 17:02:49 od nensi
aurora-sara
 • 3.3.2011 16:43:53
 • Bodova: 2
 • Prijavi
možda ću se ispisati sa faksa da se udam i dobijem dijete!!što mislite je li to pametno??
aurora-sara
 • 3.3.2011 16:42:16
 • Bodova: 2
 • Prijavi
kako je beba slatka !i ja bih ju imala!ali imam 20 godina!ionako sam premlada!ima još vremena!
alope
 • 8.1.2011 10:20:47
 • Bodova: 8036
 • Prijavi
Dodir je stvarno jako važan za bebu. Moj mali uživa kada ga mažem, masiram i mazim poslije kupanja. I svaki put kada ga presvlačim obavezno ga pomazim, i nisam uvjerenja da će radi toga postati mamina maza. Mislim da to ne može postati od takvih stvari. I da je dodir zaista važan cijeli psiho-fizički razvoj.