Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Mliječne formule - na što sve treba obratiti pažnju?

Mliječne formule - na što sve treba obratiti pažnju?

Majčino mlijeko jedina je optimalna hrana za dojenče. No, ako novorođenče ne može biti dojeno, preporučena zamjena su dojenačke mliječne formule

Hrana za dojenčad u pravilu se temelji na proteinima kravljeg mlijeka, a modificirana je tako da se svojim sastavom što više približi majčinu mlijeku. Unatoč tome, i dalje su velike razlike u sastavu masnih kiselina, ugljikohidrata i bjelančevina. S obzirom na izvor proteina, razlikuju se pripravci koji se temelje na proteinima sirutke ili kazeina. Pripravci u kojima dominiraju proteini sirutke bliži su sastavu majčinog mlijeka, no i dalje omjer proteina sirutke i kazeina je različit od majčinog mlijeka.

Svi početni i prijelazni dojenački pripravci obogaćeni su s adekvatnim količinama vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Ipak, majčino mlijeko i hrana za dojenčad razlikuju se u sastavu vitamina i mineralnih tvari, ali i u njihovoj bioraspoloživosti. Osim toga, hrana za dojenčad ne sadržava različite bioaktivne tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku, a još manje može nadomjestiti sva njegova imunosna i razvojna svojstva.

Dojenački mliječni pripravci dijele se na početne i prijelazne. Početna hrana se označava brojem 1 ili prefiksom pre (ponekad prefiks pre može označavati i formulu namijenjenu nedonoščadi). Namijenjena je djeci od rođenja do 6 mjeseci starosti. Jedina je namirnica koju dijete uzima, stoga svojim sastavom mora zadovoljiti sve nutritivne potrebe djeteta te dobi.

Prijelazne mliječne formule označavaju se brojem 2 i namijenjene su djeci od 6 do 12 mjeseci. Ove formule zadovoljavaju potrebe dojenčadi u razdoblju kada se uvodi dohrana. Pojedini proizvođači imaju u ponudi i proizvode označene brojem 3. U tom slučaju, prijelazna hrana za dojenčad označena brojem 2 namijenjena je dojenčadi od 6 do 10 mjeseci, a ona označena brojem 3 dojenčadi starijoj od 10 mjeseci.

Nestandardna hrana za dojenčad poput parcijalno hidrolizirane hrane za dojenčad, hrane za dojenčad na bazi soje, hrane za dojenčad bez laktoze i sl. opravdana je samo u posebnim medicinskim stanjima i kao takva dojenčetu se daje isključivo prema naputku liječnika pedijatra ili nutricionista/dijetetičara.
 
Autor: Nina Patačko, mag. nutr., HACPN
Preuzeto s: Naturala.hr
 
Komentari
+2