Majčino mlijeko – najbolje za bebu

Majčino mlijeko – najbolje za bebu

Prednosti majčina mlijeka i vještina dojenja

Majčino mlijeko aktivno štiti dijete od infekcija. Sastav majčina mlijeka mijenja se od podoja do podoja iz dan u dan, iz mjeseca u mjesec, kako bi se zadovoljile djetetove potrebe. Najprije se stvara tzv. kolostrum prva 4 dana, zatim od 5. do 14.dana  tzv. prijelazno mlijeko, a nakon toga zrelo mlijeko. U prvih šest mjeseci osim majčina mlijeka djetetu nije potrebna nikakva druga hrana niti tekućina.

Dojenje je važno nastaviti i nakon 6 mjeseci, kada se dojenčetu počinje davati i druga hrana. Dijete na prsa stavljate na njegov zahtjev, kada god ono to hoće, a to znači kada se malo promeškolji ili ako pokazuje na drugi način da želi jesti. Svaki podoj ne mora biti uspješan, jer se katkada dijete na prsima samo umiruje i siše kako bi se umirilo. Svako dijete siše drugačije. Vrijeme trajanja podoja nije ograničeno, no ako dijete siše i pet minuta to je zadovoljavajuće.  Tijekom prva 4 tjedna života broj podoja je od 8 do 12 puta u 24 sata.

Noćni obroci su pogotovo važni, jer se noću izlučuje više hormona koji potiču stvaranje mlijeka. Većina majki ima dovoljno mlijeka za svoje dijete uz pretpostavku da dojenče uspješno, dovoljno dugo i često siše. Najsigurniji znakovi da mlijeka ima dovoljno jesu primjeren prirast djeteta na tjelesnoj težini, kod presvlačenja ima 6 mokrih pelena i tri stolice te nakon hranjenja izgleda zadovoljno i opušteno.

Vještina dojenja

Pravilan položaj djeteta na dojci osigurava da podoji budu učinkoviti i pomažu stvaranju mlijeka. Ujedno se sprečava razvoj zastojne dojke, upale i bolesti bradavica kod majke.Za uspješan početak dojenja važno je rano uspostavljanje bliskosti između majke i djeteta.Veće naviranje mlijeka nastaje tek oko 3 do 4 dana nakon poroda kada se mlijeko otpušta u mlazu. Za otpuštanje mlijeka odgovoran je hormon oksitocin. Ako je majka pod stresom, uplašena ili napeta, izlučivanje hormona oksitocina je spriječeno, a refleks otpuštanja mlijeka ne djeluje. Dojenje je tada jako otežano i najčešće neuspješno. Zato treba nastojati odagnati strah i zabrinutost i uspjeh neće izostati.

Poteškoće s dojenjem  

Poteškoće mogu nastati zbog zastoja mlijeka. On je uzrokovan nedovoljnim pražnjenjem dojki i začepljenjem mliječnog kanalića. Ako ne primjenjujete dojenje na zahtjev ili ako dijete ima neodgovarajući položaj na prsima, vrlo brzo nakupine mlijeka mogu prijeći kapacitet mliječnih kanalića. Zastoj se liječi pražnjenjem dojki, najbolje djetetovim sisanjem. Mnoge žene upotrijebljavaju kupus za liječenje zastoja mlijeka. Složite obloge od listova kupusa i mijenjajte list svaka 2 do 4 sata. Mogu se stavljati i hladni oblozi.

Što mama smije jesti dok doji

Važno je da dojilja pije puno tekućine, najbolje vode i čajeva. Trebala bi uzimati oko 2 litre tekućine na dan. Stvaranje  i kakvoća majčina mlijeka ne ovisi o vrsti tekućine koja se pije, niti će povećano uzimanje tekućine samo po sebi povećati stvaranje mijeka. Pomažu i posebni čajevi za dojenje jer potiču stvaranje mlijeka, a organizmu daju vitamine i minerale.  Izbjegavajte voćne sokove koji sadrže umjetne dodatke, boje i konzervanse. Juhe su odličan izbor jer osiguravaju tekućinu i okrepljuju organizam.

Treba jesti miješanu i raznovrsnu hranu. Prehrana mora biti zdrava i uravnotežena, da su u njoj zastupljeni svježe voće i povrće, žitarice , bjelančevine, namirnice bogate kalcijem, mlijeko i mliječne prerađevine. Povećana je potreba za bjelančevinama, kalcijem i svim vitaminima. Dojenje je najbolji prirodni način kojima žena gubi kilograme nakupljene za vrijeme trudnoće. Obično dojilje gube 0,5 do 1 kg tjelesne težine mjesečno nakon prvog mjeseca poslije poroda. Mršaviti se ne smije prebrzo ne više od 2 kg mjesečno, jer tada postoji opasnost da se tvari pohranjene u masnom tkivu oslobode i pojave u većoj količini u mlijeku.

(M.G.)
 
Komentari
+2
 
magnolija21
  • 23.3.2012 5:46:11
  • Bodova: 5499
  • Prijavi
moje djete dojilo cetri mjeseca, nakon toga jednostavno izgubila mljeko ili nije tako jednostavno, napravilo se nekoliko pogresaka jos u rodilistu, iako rodila na carski prvi put dojila nakon 24 sata, nakon toga mi dovodili uglavnom sito djete, a nije bila s nama ni pomoci, pa nista od nocnog dojenja, a navodno vinogradska podupire dojenjedoma hm kada bila skroz mala budila se samo jednom, a kasnije spavala cijelu noc, a kada se ne doj po noci nema vise mljeka, a malo i stresa pridodati, dečko tada a ni sada radi u firmi koja ne isplacuje place, i eto kombinacije, zasto tako kratkamoje djete normalno i napredan curetak, bez obzira na adaptirano mljekoi da jedna zgodna stvar, iako bilo majčino mljeko, pila uglavnom iz flase nikako nije htjela sisati,
manuella777
  • 19.3.2012 21:03:45
  • Bodova: 26
  • Prijavi
Ja dojim uspješnih 13 mjeseci i još imam koji mjesec u planu,i mislim da mi je to bila najbolja odluka u životu! :)
blazica
  • 19.3.2012 14:08:45
  • Bodova: 31952
  • Prijavi
moja Mirta i ja smo imali velikih problema što se tiče dojenja ... u bolnici je normalno prihvatila dojku i počela sisati, a zanja dva dana je teškom mukom primila dojku ... čak su sestre rekle da ne želim dojiti ... doktorica mi je preporučila nastavak za bradavicu ... prihvatila je odmah, s tim da sam do kupnje nastavka izdajala mlijeko i dovala joj ga na bočicu ... s nastavkom sam dojila nekih mjesec dana ... i eto sad nekih mjesec dana sisa normalno bez problema i lijepo raste .... zadovoljna beba, a i ja :-))))))))))))))