Kako uspavati bebu

Kako uspavati bebu

Koje metode uspavljivanja djeteta preporučaju stručnjaci

Svi roditelji znaju kako je teško uspavati bebu. Bebe u početku ne prihvaćaju koncept spavanja noću, pa ih mama i tata moraju „naučiti“ kakav je raspored spavanja.

Ne postoji jedinstveni način kako naučiti dijete kad treba spavati, a različiti stručnjaci predlažu različite pristupe. Bitno je da strategija koju odaberete odgovara vašem stilu života i dnevnom rasporedu. Ovdje ćemo vam ukratko predstaviti nekoliko metoda kako pomoći bebi priviknuti se na noćno spavanje, koje predlažu stručnjaci:

Richard Ferber, dr., autor knjige Riješite probleme svog djeteta sa spavanjem (Solve Your Child's Sleep Problems)

Prema kontroverznoj teoriji „progresivnog čekanja“ dr. Ferbera, bebe možete naučiti spavati, dozvoljavajući im da plaču sve dok se ne umore i zaspu. On kaže da trebate „pustiti dijete neka plače, jer ćete ga razmaziti ako skačete na svaki njegov plač“. Dr. Ferber naglašava da je vrlo bitno bebu staviti u krevet dok je još budna, kako bi se naučila sama uspavati. Isto tako kaže da nije loše bebu stavljati kasno spavati (čak i u 22 sata), ako je tada spremna sama zaspati.

Dr. Ferber, također raspoznaje različite razloge pospanosti, od raznih medicinskih problema do neodgovarajućeg ritma spavanja.

Svoje metode preporuča za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer prije toga još nisu fizički dovoljno zrele prespavati čitavu noć.

Suzy Giordano, autorica knjige Dvanaest sati sna do dvanaestog tjedna života (Twelve Hours' Sleep by Twelve Weeks Old)

Suzy Giordano predlaže plan od četiri koraka za uspavljivanje bebe:

1. Hranite bebu svaka 4 sata, četiri puta tijekom dana (npr. u 8, u 12, u 16 i u 20 h)
2. Postepeno smanjujte i na kraju sasvim prestanite sa noćnim hranjenjem
3. Polako uvježbajte bebu da spava 12 sati tijekom noći
4. Pored noćnog sna, beba bi trebala spavati 1 sat u toku prijepodneva i 2 sata poslijepodne

Giordanina metoda uključuje praćenje djetetovog hranjenja, spavanja i mijenjanja pelena, od rođenja do trenutka kad dijete prespava cijelu noć.

Preporuča se za bebe u dobi od 8 do 10 tjedana starosti teške barem 4 kilograma.

Harvey Karp, dr., autor knjige Najsretnija beba u kvartu ( The Happiest Baby on the Block)

Dr. Karp savjetuje simulaciju okruženja majčine utrobe, kako bi se beba primirila i zaspala. Kaže kako su roditelji od pamtivijeka znali da oponašanje uvjeta u maternici godi djetetu.
Stoga je razvio tehniku smirivanja u 5 koraka:
• Povijanje bebe
• Polijeganje bebe na bok ili na trbuh kraj roditelja (ne u krevetiću)
• Umirujući zvukovi  ili šumovi
• Ljuljanje djeteta kako bi se simulirali pokreti u maternici
• Poticanje sisanja, bilo dojenjem ili dudom

Karpova metoda je usmjerena na stvaranje udobnog okruženja za bebu, simulirajući okruženje u maternici.

Ova se metoda može primjenjivati na djeci od samog rođenja.

Jodi A. Mindell, dr., autorica knjige Prespavati noć (Sleeping through the night)

Strategija dr. Jodi Mindell  se odnosi na uspostavljanje rutina koje ćete pratiti u toku dana, uključujući točno određeno vrijeme spavanja oko 19 ili 20 sati. Preporuča uspavljivanje djeteta tako da ga stavite u krevet kad je pospano i polako se povučete od aktivnosti poput dojenja ili ljuljanja djeteta. Na taj će način odustati od plača tijekom noći i naučit će mirno spavati.

Ključ uspjeha ove metode je privikavanje djeteta na rutinu tako da mu se počne spavati u određeno vrijeme.

S ovom metodom možete započeti od šestog tjedna starosti, iako bi „aktivan trening“ trebao početi tek u dobi od tri do šest mjeseci.

William Sears, dr., koautor knjige uz ženu Marthu i dva sina,  Knjiga o spavanju beba (The Baby Sleep Book)

Prema teoriji dr. Searsa o „povezujućem roditeljstvu“, roditelji se trebaju brinuti o djetetovim potrebama reagiranjem na njegov plač. Također potiče dojenje kad beba pokaže da je gladna te spavanje bebe s roditeljima. Dr. Sears predlaže da se očevi aktivno bave djetetom.

Ovaj oblik odgoja postavlja težak zadatak pred roditelje, osobito majku, koja bi se trebala dovoljno odmarati i spavati.
Ova metoda se može primjenjivati od trenutka djetetovog rođenja.

Marc Weissbluth, dr., autor knjige Zdrave navike spavanja, zdravo dijete (Healthy Sleep Habits, Happy Child)

Dr. Weissbluth savjetuje da se bebama ne dozvoli da ostanu budne više od dva sata nakon što su se umorile, jer to utječe na njihovu mogućnost spavanja. On kaže da se dijete može staviti u krevet, čak i ako je već zadrijemalo.

Predlaže da dozvolite novorođenčetu spavanje svaka dva sata sve do četvrtog mjeseca starosti, a zatim da odaberete jednu metodu ovisno o djetetovim potrebama. Predlaže tri metode: „Bez plača“ (svaki put kad dijete zaplače, podignete ga i utješite), „postepeno slabljenje“ (metoda slična „progresivnom čekanju“) i „gašenje“ (ostavljate dijete da plače).

 
Komentari
+2
 
petrica4269
  • 29.12.2008 15:57:30
  • Bodova: 39
  • Prijavi
moja malena ima skoro tri mjeseca i samo se prvih tjedana dizala na noćni obrok ali od tada spava od 12 do 8 pa pojede i nastavi do 10. nemam velikih problema što se tiče uspavljivanja jer je ona kao tempirana čim se približi ponoć una polako sama sebe uspava, jedini mi je problem šta je to jako kasno i do tada smo i muž i ja već preumorni tako da joj već par dana pokušavam okrenit ritam da to bude malo ranije pa da se i ranije digne, uspila sam za pola ure a nadam se da ćemo doć do10.30 kroz još par dana
nikky1201
  • 26.7.2008 11:19:47
  • Bodova: 7
  • Prijavi
Imam bebu od 6 mjeseci koja od rođenja jede (dojim ga) cca svaka tri sata, uključujući i noć. Sam je odredio takav ritam i ja ga poštujem. Sa uspavljivanjem nikad nisam imala problema dok sam slijedila njegov ritam, preko dana spava otprilike svaka dva sata po jedan sat, noću liježe u krevetić oko 22 h, budi se za hranjenje svaka 3 h i odmah nakon hranjenja zaspe. Konačno buđenje bude oko 10 h, u međuvremenu ga u krevetiću presvučem. Dakle slušam djetetove potrebe i mogu reći da imam vrlo vedro i veselo dijete koje rijetko plače i puno se smije. Uspavljujem ga maženjem i držanjem za rukice, a navečer često i sam zaspe. Zaspe s osmijehom i budi se s njim. Neću reći da ovakav ritam nije iscrpljujuć ali bi me puno više iscrpljivala beba u plaču. Briga o djetetu zna biti zamoran posao ali osmijeh na njegovom licu mi briše sav umor i stres iz glave. Bilo je svakakvih situacija kad sam pokušala nametnuti svoj ritam i redovito sam bila iscrpljena i na rubu snaga, a sada sam puna energije i zadovoljna sam sobom kao osobom i prije svega kao majkom. Dakle moja poruka svim budućim mamama je: Osluškujte djetetove potrebe da biste imali sretnu i zadovoljnu bebu, i one zaslužuju sreću. Svako dijete je individua i samim time zahtijeva drukčiji tretman, nemojte se povoditi za drugima nego sami shvatite što vaše dijete treba.
brodjanka
  • 23.7.2008 17:46:40
  • Bodova: 2
  • Prijavi
Postovana gosco prije mene, ja sam svoje dijete rodila da bih se mazila sa njim kada god pozelimo ili dijete ili ja. Uspavljujem ju dojenjem i beba nece nikako drugacije, no zato i jesam na porodiljnom dopustu da bih iskoristila svaki moguci trenutak za mazenje, jer dijete tako brzo preraste da kasnije zudimo za njihovom blizinom. Sto se tice malo vece djece koja su prerasla dojenje, mislim da mi nema nista ljepse nego navecer leci pored svoga djeteta, popricati sa njim i malo ga pomaziti dok ne zaspi. Sve ostale metode za mene su "prehladne". Lijep pozdrav!