Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako naučiti bebu da se sama uspava?

Kako naučiti bebu da se sama uspava?

Bebe su itekako sposobne zaspati bez vaše prisutnosti, ali za to je potrebno nešto volje, želje i strpljenja. No, nagrada je nemjerljiva…

Zamislite svoje dijete od godinu dana, možda nešto mlađe ili starije, koje trebate samo spustiti u njegov krevetić, te bez ljuljanja, pjevanja, hranjenja, draganja, grljenja i suza mu date poljubac i nakon toga da se samo uspava.
Zvuči nevjerojatno?

Stručnjaci i istraživanja koja su provedena govore da je to itekako moguće, ali da su ključna prva četiri do pet mjeseca života, jer je u tom periodu važno početi učiti dijete da se samo uspava.

Također, studije su pokazale da je mnogo bolje za dijete da se samo uspava, bez bilo kakve asistencije uspavljivanja.

Moraju naučiti

Potrebno je spomenuti da je većinu beba potrebno naučiti samouspavljivanju, dok manji broj to ima urođeno. Samostalno uspavljivanje beba uključuje ponajprije motoričke funkcije same bebe, koje većina roditelja vrlo lako može prepoznati. To uključuje: sisanje palca, sisanje dude varalice, držanje za obje ručice, diranje nosa ili uha, trljanje očiju, sisanje mekane dekice, tkanine ili gumene igračke, draganje dekice ili mekane igračke.

Zbog toga je važno da dijete ima slobodne ruke kako bi moglo dirati svoje lice i tijelo. Čak možete pomoći bebi na način da joj stavite ručice na lice ili na predmet koji voli.

U početcima učenja možete pomoći s draganjem po kosi, laganim tapšanjem, primjerice po području guze ili trbuščića, pjevušenjem lagane uspavanke. Dopustite bebi da se istražuje i da se samoinicijativnim pokretima polako uspavljuje. Nemojte je sputavati. Primjerice, većina ljudi miče bebine prste istog trenutka kada dotakne usta, što je pogreška, jer upravo je to jedan od načina uspavljivanja.

Kada naučiti dijete da se samostalno uspavljuje?

Kao što smo već istaknuli, najbolje je početi kada beba ima četiri do pet mjeseci. Ako započnete prerano, biti će više problema. Bebe mlađe od četiri mjeseca još ne mogu kontrolirati vlastite pokrete, pa bi zbog toga uspavljivanje bilo mnogo teže. Osim toga, još uvijek se navikavaju na svijet oko sebe i previše su ovisne o mirisu majke, otkucajima srca, toplini i tako dalje…

Ne brinite se, bebe do trećeg – četvrtog mjeseca ne stječu navike, barem ne koje su dublje ukorijenjene i koje bi mogle stvarati probleme u spavanju, pa je slobodno uljuljajte u san.

Kako početi?

Prvi način


Postoji nekoliko načina učenja beba da se same uspavaju. Vrlo je važno da se naoružate strpljenjem, da ne požurujete i da idete korak po korak kako bi se bebino tijelo i um naviknuli na nove vještine i obrasce vašeg ponašanja. Polako napredujte od držanja, grljenja, ljuljanja i zajedničkog uspavljivanja prema tome da se beba sama uspava. Ključ je u polaganim koracima s kojim ćete doći do željenog cilja.

1. korak
Trenutačna vam je tehnika uspavljivanje držanjem u rukama i ljuljanje, pjevanje i slično, tako dugo dok ne zaspe, te je tek tada premještate u krevetić.
Ono što je vrlo važno vama kao roditelju jest da se pripremite da spustite bebu u krevetić minutu – dvije prije nego što u potpunosti utone u san. To za neke roditelje nije lako.

2. korak
Nemojte odmah očekivati veliki uspjeh. Trebat će vremena dok beba ne prihvati da je spuštate u krevetić prije nego što zaspe. Nekim bebama će trebati nekoliko večeri, nekima duže. No, budite uporni tako dugo dok beba ne dosegne stadij da ne plaće dok je spustite u krevetić. Vjerojatno će u početku beba plakati, no nemojte je odmah dizati iz krevetića, nego je pokušajte utješiti dok je u krevetiću. Ponavljamo, nemojte očekivati trenutačni uspjeh.
Kada savladate prvi korak, vrijeme je za sljedeći.

3. korak
Nakon toga pomičite granicu stavljanja u krevetić, odnosno stavljajte je sve ranije i ranije, primjerice dok je napola uspavana i na kraju, kada je u potpunosti budna.

Drugi način

Osmodnevni trening

Prvi do četvrti dan
Izaberite igračku ili dekicu koju vaša beba posebno voli i koja je svaki puta nasmije. Dajte je bebi svaki put kada je uspavljujete.

Peti do sedmi dan
Kako se beba navikava na predmet ili igračku, počet će je povezivati s utjehom prije spavanja i samim spavanjem. Primjerice, dok beba zaplače po noći, u ruke joj stavite tu igračku ili predmet, umjesto dojenja. Neće uspjeti otprve, trebat će vremena da se beba navikne.

Osmi dan
Beba bi trebala polako već imati usvojenu naviku da zaspe s tim predmetom. Ako se probudi u noći, nemojte odmah juriti k njoj, nego joj dajte do pet minuta vremena da nađe taj predmet u krevetiću i ponovno sama zaspe.
Ako i ne uspije u tako kratkom vremenu, budite uporni. Rabite naznačeni obrazac. Ako, primjerice, odlučite da je vašem djetetu i dalje potrebno dojenje u noćnim satima, tu tehniku nemojte primjenjivati za to doba.
 
Komentari
+2
 
anna-herman
 • 5.1.2017 8:34:07
 • Bodova: 56271
 • Prijavi
SF članak u mom slučaju dojenja do 14 i pol mjeseci.
neko-san
 • 4.1.2017 10:01:45
 • Bodova: 22306
 • Prijavi
Super članak, dobri savjeti.
Moderator
spirit
 • 4.1.2017 7:18:28
 • Bodova: 37579
 • Prijavi
Pristalica sam prirodnog roditeljstva pa tako i zajedničkog spavanja, mojih oboje su spavali s nama u krevetu kao bebe i bez problema su naučili spavati sami u svojim krevetićim akda je za to došlo vrijeme.
nimfyca
 • 3.1.2017 23:45:47
 • Bodova: 70333
 • Prijavi
Taman sam jucer trazila slicne savjete. Pohvalan i dobrodosao clanak. Bilo bi lijepo kad bi ih bilo vise.
mare1402
 • 3.1.2017 12:21:10
 • Bodova: 13160
 • Prijavi
Teško, ali treba probati...
astoria
 • 3.1.2017 12:19:32
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Poučan članak