Kada započeti sa seksom nakon poroda?

Kada započeti sa seksom nakon poroda?

Svaki par ima drugačije iskustvo, neki jednostavno nastave sa seksom unutar prvog mjeseca od poroda, ili najkasnije tri mjeseca nakon

Rođenje djeteta jedan je od najvažnijih, najtežih i najljepših momenata u života, a nakon toga cijela vaša pozornost usmjerena je na to malo stvorenje koje treba svu vašu pažnju i brigu. Jedan važan dio intimnog života prije nego što ste zatrudnjeli i rodili bio je seks s vašim partnerom i niste ni sanjali da će seks nakon poroda biti nešto o čemu ćete drugačije razmišljati. Kada započeti sa seksom nakon poroda zanimljivo je pitanje na koje nije lako odgovoriti, no ipak ćemo pokušati.

Kada započeti?


Najjednostavniji odgovor je kada vi i vaš partner osjetite da je pravo vrijeme. Sigurno ste dobili uputu da čekate da vas ginekolog pregleda šest tjedana od poroda, no postoje i preporuke da pokušate voditi ljubav i prije pregleda, kako biste eventualno mogli s ginekologom porazgovarati ako imate problem.  Svaki par ima drugačije iskustvo, neki jednostavno nastave sa seksom unutar prvog mjeseca od poroda, ili najkasnije tri mjeseca nakon. No, neki čekaju i do šesti mjeseci, pa čak i godinu dana. Nema nikakvog pravila kojeg bi se trebali držati.

Mnogi parteri pa i same žene ponekad se pitaju zbog čega im treba toliko dugo da ponovno počnu sa seksualnim odnosima.
Odgovor leži u odbojnosti ili nezainteresiranosti žena iz mnogih razloga. Većina izbjegava seks zbog boli i osjetljivosti rodnice i općenito vanjskih spolnih organa od poroda (posebno ako ste prirodno popucali ili ste imali epiziotomiju). Iako i niste imali epizitomiju i niste popucali tijekom poroda, cijeli taj dio može biti vrlo osjetljiv određeno vrijeme. Logično je da pričekate sa seksom tako dugo dok rana ne zacijeli, a šavovi se ne razgrade.

Umor je još jedan od vrlo važnih elemenata koji utječe na vaš seksualni život. Kada se brinete za dijete 24 sata na dana, fizički i psihički ste iscrpljeni i kada dođete u krevet samo želite spavati. Žene postanu vrlo svjesne svojeg tijela nakon poroda. Moguće je da se vaše tijelo toliko promijenilo tijekom trudnoće i poroda da ćete trebati dosta vremena kako biste se ponovno osjećale kao nekad. Mnoge žene ističu da gotovo i nemaju libido i ne osjećaju potrebu za seksom.

Što ako moj partner želi seks prije mene?

Ova situacija se vrlo često događa i zbog toga treba mnogo ljubavi i razumijevanja kako to ne bi postao problem. Prvenstveno je potrebno razgovarati o osjećajima, jer će se u protivnom vaš partner osjećati odbačeno. Pokušajte mu objasniti psihičku i fizičku nelagodu koju osjećate i zbog čega niste još spremni na seks. Možda je jednostavno potrebno provesti zajedničko vrijeme, a u prvim mjesecima nakon poroda tog vremena gotovo i nema.

Riječi i razmjena nježnosti mogu činiti čuda što se tiče pokazivanja međusobne ljubavi, a od čega ćete oboje izvući koristi. Što se tiče fizičke strane, seks ne mora podrazumijevati samo penetraciju – isprobajte oralni seks ili neke druge načine koji vas zadovoljavaju.

Praktični savjeti

Postoji nekoliko načina kako si možete pomoći
•    Lubrikant može biti vrlo koristan ukoliko je vaša rodnica osjetljiva. Također, može pomoći ako imate problema sa suhoćom rodnice.
•    Prvi spolni odnos ne morate imati prvi puta kada osjetite požudu, možda bi bilo dobro da počnete polako prije nego dopustite da vas se dira na seksualan način.
•    Pričekajte s prvim spolnim odnosom dok vam rana u potpunosti ne zaraste, kako ne bi došlo do infekcije.
•    Kada imate spolni odnos, pokušajte izabrati pozu koja vam ne zadaje toliko pritiska na mjesto koje vam je osjetljivo. Primjerice, pokušajte s pozom da vi budete gore i da imat kontrolu na dubinu penetracije.
•    Ukoliko je umor vaš najveći problem, pokušajte naći vrijeme kada beba spava a vi niste u potpunosti iscrpljenosti.
•    Radite Kegelove vježbe svakodnevno, što će vam pomoći u vraćanja tonusa mišića na području vaše vagine i rodnice. Kada se oporavite od poroda počnite se baviti vježbom kako biste se vratili u formu.
•    Jedite zdravo i pijte mnogo tekućine. Odmarajte kada god dobite priliku. Briga o djetetu je vrlo iscrpljujuća i morate se brinuti o svojem zdravlju kako biste se mogli posvetiti bebi i sebi.

Što bi vas trebalo zabrinjavati?

Ukoliko je odnos bolan usprkos svoj pažnji i nježnosti i naravno duljeg vremenskog razdoblja nakon poroda. Ponekad mjesto na kojem ste imali epizitomiju ili ste puknuli može uzrokovati dugotrajni neugodan osjećaj, što se može ispraviti operacijskim zahvatom.

Ukoliko imate pojačan vaginalni iscjedak koji ima čudan miris i boju, moguće je da imate infekciju i obavezno potražite pomoć liječnika. Ukoliko i dalje krvarite iz vagine nakon četiri tjedna i količina krvi se naglo poveća, također zatražite liječničku pomoć.
(vam)
 
Komentari
+2
 
april
 • 15.7.2010 17:40:49
 • Bodova: 3204
 • Prijavi
fran | 15.7.2010 | 17:06 A kako su se tek moji zaigrali ,razlika izmjedju mene i brata nepunih 13 mj. hahhahhahhaha
fran
 • 15.7.2010 17:06:19
 • Bodova: 1439
 • Prijavi
A kako su se tek moji zaigrali ,razlika izmjedju mene i brata nepunih 13 mj.
april
 • 15.7.2010 16:22:46
 • Bodova: 3204
 • Prijavi
onda se i moja mama zaigrala,izmedju mene i seke isto 20 mjeseci:)
virginijas
 • 15.7.2010 13:15:27
 • Bodova: 6755
 • Prijavi
Kažu da je nakon poroda najlakše ponovo zatrudnit , ja sam se " zaigrala " pa mi je razlika između sinova samo 20 mjeseci...