Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

I novopečeni tate mogu biti u „depri“

I novopečeni tate mogu biti u „depri“

Rođenje djeteta nije samo emocionalni vrtuljak za majke, nego i za novopečene očeve.

Da, i novopečeni očevi mogu patiti od postporođajne depresije (PPD). I dok se kod rodilja PPD javlja zbog naglih oscilacija hormona u tijelu i to vrlo brzo nakon poroda, kod očeva PPD se javlja najčešće između tri i šest mjeseci nakon rođenja djeteta, može trajati mnogo duže, a uzrok nisu hormoni, nego ukratko rečeno, strah od očinstva.

Najčešće se javlja kod muškaraca koji nisu bili spremni na nove obaveze koje samo dijete i ostale obiteljske obaveze iziskuju, zatim zbog osjećaja gubitka slobode, brige zbog novca…

Također, muškarce isto tako često muči jesu li i hoće li biti dobar roditelj svojemu djetetu, a to se češće događa kod osoba koje su imale teško djetinjstvo, te žele biti bolji roditelj nego što su bili njihovi. Osim toga, muškarci se često u prvim mjesecima nakon rođenja djeteta, posebno ako se radi o prvom djetetu, osjećaju zapostavljeno, što može isto biti jedan od okidača depresije, posebno ako za to postoji predispozicija od ranije.

Ujedno, muškarce se rijetko potiče u izražavanju vlastitih osjećaja, koji sigurno su isto tako uzburkani rođenjem djeteta. Zato, ako primijetite da se vaš partner cijelo vrijeme prekomjerno osjeća iscrpljeno i uznemireno, nekarakteristično je opsjednut s financijama, da se povlači u sebe, udaljava od obitelji i prijatelja, ponaša se netolerantno i razdražljivo, spava previše ili ne može spavati, te da ima druge simptome depresije, možda je zaista riječ o PPD-u.

Zato, novopečeni roditelji ne bi smjeli zanemariti jedan drugog u tim prvim mjesecima velike promjene; ni muškarci žene, pa tako ni žene muškarce. Dovoljno je samo malo međusobne potpore i ohrabrenja, jer nijedan novi roditelj ne zna u potpunosti na koji način brinuti o bebi, te kako se nositi s novim emocijama koje jednostavno naviru iz svake pojedine osobe.
 
(vam)
Foto: © Monkey Business - Fotolia
 
Komentari
+2
 
bluna
 • 14.11.2015 18:47:58
 • Bodova: 31505
 • Prijavi
Naravno da jesu; pa svi smo, kada nam se značajno promijeni svakidašnjica, uznemireni ako to potraje ili ako vidimo da je promjena dugoročna ili stalna. Svakome treba vrijeme za prilagodbu. Međusobna potpora, razgovor, razumijevanje, mogu pomoći da to lakše prebrodimo.
paloma_22
 • 22.10.2014 14:00:02
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
I meni je taj naslov zapeo za oko, nije novopečene tate nego novopečeni tate.Da, skroz razumljivo da se i njima to događa s obzirom da neke žene misle da kad dobiju dijete više ne trebaju muža pa im dijete okupira 100% vremena. To nema veze s ljubomorom, ako se partneri zajedno brinu za dijete i pronalaze vremena jedno za drugo nitko neće biti depresivan. Ali nekim ženama je to neshvatljivo, zapravo rekla bih mnogima.
erik
 • 22.10.2014 13:15:05
 • Bodova: 28924
 • Prijavi
ja mislim da su tate uvijek u depri dok su djeca mala jer više nisu ženi u centru pažnje pa su ljubomorni na djecu
Moderator
casey
 • 22.10.2014 13:08:58
 • Bodova: 54905
 • Prijavi
Molim vas da ispravite naslov, tata nije imenica ženskog roda..