Humanitarna utrka za prvu hrvatsku banku humanog mlijeka

Humanitarna utrka za prvu hrvatsku banku humanog mlijeka

UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju pokreće milijun kuna vrijedan projekt osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka kako bi se prijevremeno rođenoj djeci pružila najbolja skrb

Kako bi ovaj vrijedan projekt ugledao svjetlo dana, UNICEF organizira prvu humanitarnu utrku MLIJEČNA STAZA s ciljem prikupljanja sredstava i podizanja svijesti o važnosti najbolje skrbi za najmlađe. Na utrci se očekuje 3000 sudionika, a samo događanje odvijat će se dva dana – 9. i 10. rujna u Zagrebu. U subotu, 9. rujna, održat će se revijalna dječja trka na Europskome trgu, uz brojne edukativne i zabavne aktivnosti za cijelu obitelj, dok će se u nedjelju, 10. rujna, održati glavne utrke na 5 i 10 kilometara, a start i cilj bit će na Trgu Eugena Kvaternika.

Prihod od kotizacija bit će usmjeren u otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj u jednoj od zagrebačkih bolnica. Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

„Za početak svake utrke važan je dobar start – zato je djeci, posebno onoj najmlađoj i najranjivijoj, važno dati vjetar u leđa. Pozivamo sve da budu zvijezde MLIJEČNE STAZE i da pomognu u brizi za prijevremeno rođenu djecu i drugu novorođenčad koja treba našu pomoć. Sve što trebate napraviti jest prijaviti se na mlijecnastaza.hr i trčati svoju utrku ili navijati. Svatko od nas može biti zvijezda vodilja za najmlađe”, izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

MLIJEČNA STAZA okupit će odrasle i djecu, rekreativne i profesionalne trkače, donositelje odluka, korporativni sektor i poznate osobe. Zamišljena je kao dugoročan projekt koji će okupljati i aktivirati sve one koji žele pružiti svoju pomoć i podršku najranjivijoj djeci u Hrvatskoj. Svoju podršku MLIJEČNOJ STAZI dale su i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović te poznata triatlonka Đurđica Orepić − Ironwoman.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Više informacija o utrci možete pronaći na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, na Facebook stranici UNICEF-a te na portalu Trčanje.hr.

 
 
Komentari
+2
 
boooomba
 • 12.7.2017 14:50:32
 • Bodova: 1120
 • Prijavi
Svaka čast! Bilo je i vrijeme da se napokon misli na one najmanje! Oprezna, lijepo si to napisala. Great minds think alike!
anna-herman
 • 12.7.2017 14:39:19
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Iskreno, ne znam što bih napisala o ovome (iz nekih vlastitih uvjerenja) pa je vjerojatno bolje prešutjeti...
oprezna
 • 11.7.2017 22:34:35
 • Bodova: 146496
 • Prijavi
Lijepa akcija, kotizacija za trku je 123,00 kn i zaista će se prikupiti lijep iznos za početak.Uz pokroviteljstvo , razne donacije i uplate mnogih sponzora biti će to velik i uspješan projekt za podršku najranjivijim bebicama
kuota
 • 11.7.2017 21:47:36
 • Bodova: 21100
 • Prijavi
Da i ja se nadam da neće biti dostupna samo za bebe u Zg nego u cijeloj Hrvatskoj, jer svi kojima je potrebno imaju pravo na ovakvu skrb.
mare1402
 • 11.7.2017 10:16:26
 • Bodova: 13325
 • Prijavi
Humano mlijeko, jel to misle na majčino mlijeko? Pa kakvo trčanje onda, idemo se izdojiti za malce :) Super što postoji takva banka, nadam se da nije samo u Zagrebu ili da će se uskoro otvoriti i u ostalim većim gradovima.