Bebina suha koža

Bebina suha koža

Redovito pregledavajte djetetu kožu i provjeravajte da li je suha ili crvena

Danas svako četvrto ili peto dojenče pati od suhe kože. Zbog toga je sklonije obolijevanju od ozbiljnijih kožnih bolesti poput ekcema. Budući da je bebina koža osjetljivija od kože odraslih, bitno je znati kako brinuti za njenu kožu.

Uzroci suhe kože kod beba

Kada se beba rodi, u početku je prekrivena sluzavim pokorovom amniotske tekućine. U prvih nekoliko dana njena koža se još nije privikla na suhu okolinu i stoga se razvijaju područja suhe kože i crvenila. Suh zrak, pogotovo zimi i unutar grijanih kuća, može isušiti vlagu iz bebine kože.

Neiskusni roditelji, možda imaju potrebu svakodnevno prati bebu, kako bi bili sigurni da je dijete čisto. No ono što većina ljudi ne zna jest da svakodnevno pranje može štetiti i dodatno isušiti bebi kožu. Zimi kupajte dijete rjeđe jer hladnoća isušuje kožu. Ukoliko je koža ionako suha, potrebno ju je mazati hidrantnom kremom nekoliko puta na dan, osobito nakon kupanja. Ljeto je vrijeme kupanja u moru i bazenu, osobitu za živahne bebe. Sol i klor isušuju kožu i mogu uzrokovati osip.

Prevencija i liječenje suhe kože

Stavite u djetetovu sobu ovlaživač zraka, kako bi lakše kontrolirali postotak vlage u zraku i pomogli hidrataciji bebine kože. Kad vrijeme zahladi, bolje je bebu jače zamotati, nego pojačavati grijanje, jer ono snižava vlagu. Kad idete van, stavite djetetu rukavice kako bi zaštitili kožu od pada razine vlage i grebanja i češkanja kože. U ljeti poduzmite potrebne mjere kako bi zaštitili kožu od opeklina.

Kada kupate bebu izbjegavajte pjenušave kupke jer odstranjuju prirodna ulja sa kože. Imajte na umu da sapun isušuje kožu. Antibakterijski i mirisni sapuni su nepotrebni i treba ih izbjegavati. Malo bezmirisnog ulja za kupanje u kupki će kožu djeteta održavati mekanom.

Za kupanje korisitite toplu, a ne vruću vodu! Bebina koža je vrlo osjetljiva i morate paziti da ju vruća voda ne opeče. Nemojte bebu predugo kupati – oko 10 minuta je dovoljno, sve duže dodatno isušuje kožu. Nakon što ste je okupali, osušite nježnim dodirima kožu i nanesite hidratantnu kremu, ulje ili mlijeko. To će zadržati vlagu od kupanja u koži. Pripazite na odabir krema ili ulja – preporučaju se oni bez dodatka parfema ili boje.

Kada perete djetetovu odjeću, bilo bi dobro da je perete odvojeno od odjeće ostatka obitelji. Ne koristite deterdžent ili omekšivač jer mogu iritirati dječju kožu i uzrokovati alergije. Kao zamjenu za deterdžent koristite prašak za pecivo i ulje čajevca.

Tijekom dana pripazite da bebina odjeća nije previše stegnuta. Za hladno vrijeme se može koristiti odjeća načinjena od pamuka ili mješavine pamuka i sintetike. Dobra je i vunena odjeća kada se nosi preko pamučne, ali ne bi trebala izravno doticati kožu jer izaziva svrbež. Za toplo vrijeme je najbolje odjevati djecu u laganu i komotnu odjeću načinjenu od pamuka ili mješavine pamuka i sintetike. Izbjegavajte pernate prekrivače, osobito tijekom vrućina jer će se dijete pregrijati.

Koristite pelene načinjene od kvalitetnog, apsorbirajućeg materijala. Mogu biti jednokratne ili pamučne. Bitno je da ih redovito mijenjate. Neki roditelji ostave pelenu predugo i tako izlažu kožu ne samo vlazi već i prljavštini.
 
Mala djeca se vole igrati u vodi i obožavaju odlazak na plažu ili na bazen ljeti. Kako bi zaštitili kožu od isušivanja uzrokovanog solju i klorom, nakon igre u bazenu ili moru, dobro operite dijete vodom iz vodovoda i namažite ga hidratantnom kremom. Tu vrijedi općenito pravilo, što je gušća krema, to je bolja.

Konzultirajte se sa liječnikom

Redovito pregledavajte djetetu kožu i provjeravajte da li je suha ili crvena. Dok je ekcem često izlječiv redovitim nanošenjem hidratantne kreme, ipak je najbolje da pedijatar pogleda crvenilo ako se ne povlači ili ako se dijete ne osjeća ugodno. Crvena i suha koža mogu biti indikacija ihtioze, genetske bolesti. Ako se problem sa suhom kožom pogorša, koža može puknuti, naoteći ili se inficirati. Zato je uvijek dobro konzultirati se sa liječnikom ako vaše dijete ima probleme sa kožom koji vas zabrinjavaju.

 
Komentari
+2