Bebina prva igračka

Bebina prva igračka

Igre potiču djetetov razvoj

Rast novorođenčeta prati iz mjeseca u mjesec i njegov motorički i psihički razvoj. Znatiželja koju pokazuje prema predmetima oko sebe, pružanje ručica prema igračkama, gledanje otkuda dolazi zvuk, sve su to pokazatelji da se beba želi igrati, i da joj je potrebna dodatna pažnja, nove aktivnosti koje će ju zabaviti i potaknuti da razvija nove vještine koje su okosnica psihomotoričkog razvoja dojenčadi. Igračke i i igra motiviraju aktivnost djeteta koja mu pomaže u upoznavanju svijeta kojim je okruženo i kroz koji gradi odnose s bliskim osobama, ponajprije dakako s roditeljima.  

Bebe vole zvukove
Do trećeg mjeseca beba je zaokupljena ponajprije maminim licem i glasom.No, ujedno počinje pokazivati zanimanje i za stvari u okruženju, za igračke obješene iznad krevetića, za vlastite ručice, nožice. Vrijeme je za prve igračke, koje ne moraju biti samo one kupljene u trgovini, jer će djetetu biti zanimljiv i niz stvari iz svakodnevne upotrebe kao što su plastični poklopci raznih veličina, vunene loptice. U prvoj godini života igračka bi trebala biti jednostavna, lagana, mekana, jasnih  svijetlih boja. Treba paziti da je dosta velika da je dijete ne može progutati , te da je od materijala koji se lako pere i dezinficira. Poželjno je da proizvodi različite zvukove i da zvečka. Nabavite i igračku koja se može koristiti za igru u vodi kod kupanja. Bebe uživaju u umjerenim različitim zvucima i melodijama, pa će ih zabaviti igračka koja je predviđena za taj uzrast, a muzički je instrument.

Igračke u prvih šest mjeseci
U prvih šest mjeseci najbolje su male gumene lutke ili životinje, različiti krpeni visuljci koji proizvode zvukove i pokreću se u vidokrugu djeteta. Dok još ne mogu sjediti i hodati bebama su najzanimljivije igračke koje proizvode različite zvukove. Najviše ih privlače jarke boje, posebice crvena, te jaki kontrasti. Idealne su igračke koje se mogu objesiti iznad krevetića, to mogu biti zvečke ili mekani vlasuljci koji se okreću, budući da je bebama posebice zanimljivo sve što se kreće. Kada počne stavljati igračke u usta, pazite da su čiste i zato je važno da su igračke od materijala koji se može lako prati. Poželjne su i igračke koje svjetle, te gumene igračke koje može stiskati u kadici prilikom kupanja. Kad bebi počnu izbijati zubići, trebat će joj šareni prstenovi da ih može žvakati, tzv. grickalice za zube.

Mali istraživači
Sa šest mjeseci bebe su sve pokretljivije, zanima ih sve više njihovo okruženje, pa njihovom razvoju treba prilagoditi izbor igračaka u toj dobi. To mogu biti plišane igračke, mekane lutke, omiljeni medo s kojim će spavati, razne prostirke za igre, igračke koje se kreću. Nakon šest mjeseci do godine dana nabavite prikladne igračke raznih geometrijskih oblika za slaganje jedna u drugu, vodootporne slikovnice, gumene obruče, gumene igračke, muzičke kutije koje oponašaju glasove životinja. S osam mjeseci dijete se može igrati s dva predmeta istodobno te udarati jednim predmetom o drugi. U razdoblju do godine dana beba će pokazivati sve veću sklonost prema interakciji, bit će joj zanimljiva lopta koju može gurnuti, telefonska slušalica, plastične posude. Vrijeme je i za prve slikovnice s velikim slikama životinja i predmeta. U igri se mogu početi koristiti i prve kockice. Kako bude napredovala u hodanju, bebi će biti sve zanimljiviji nov pogled na svijet oko sebe. Djeci je u toj dobi jako zanimljiva igra skrivača. Uživaju se igrati vodom. Uoči prvog rođendana dijete voli eksperimentirati s bojama, pa ih koristite u igri, može crtati prstićima ili raditi otiske dlana. Voli slagati kocke u kutiju. I početi slagati prve riječi, ali to je već jedna druga priča, nova stepenica u razvoju djeteta, o kojoj govorimo u jednom od idućih članaka na portalu Žena.hr.

(M.G.)
 
Komentari
+2