7 fizičkih tretmana da poboljšate motoričke sposobnosti novorođenčeta

7 fizičkih tretmana da poboljšate motoričke sposobnosti novorođenčeta

Istina je da će novorođenče prirodno steći vještine. Ipak, vjerojatno vas nisu obavijestili da vi, upravo vi, roditelji, možete poboljšati ovo, povećavajući snagu i koordinaciju svoje bebe.

Kod novorođenčeta, motoričke sposobnosti su još nezrele, što znači da je njihova sposobnost držanja glave ravno ili držanja tijela u ravnom položaju ograničena. Neki nježni fizički tretmani mogu potaknuti razvoj ovih motoričkih sposobnosti kod njih i dati im veću mogućnost koordinacije. Neke od tih aktivnosti su:

1. MASAŽA Masaža pomaže u rastu i razvoju bebe. One bebe koje roditelji masiraju, dobivaju više na težini, manje su razdražljive i bolje spavaju. Također su više prijemljive i pokazuju bolji mentalni i motorički razvoj. Nadalje, bebe obožavaju osjećaj masaže. Stoga, pružite svojoj bebi masažu.

Evo standardnog načina masaže bebe:

Raširite ručnik na mekanu podlogu. Polegnite golu bebu na trbuh preko ručnika. stavite malo baby ulja na ruke, protrljajte ih da zagrijete ulje (prethodno provjerite da vam beba nije alergična na ulje). Sad nježno masirajte svoju bebu od vrata do ramena, zatim od vrata do guze, zatim od ramena do šake i noge do stopala. Okrenite bebu i masirajte je od vrata prema ramenima, zatim od vrata do trbuščića i na kraju udove.

2. TRLJANJE RAZLIČITIM TEKSTURAMA Trljajte udove svoje bebe, ruke, stopala sa različitim strukturama, npr. mekanom, glatkom, nravnom i sl. Možete koristiti tkanine različitih struktura, npr. svilu, baršun, vunu i traper u ovu svrhu. Ovaj tretman će pomoći razviti bebi osjetilo opipa. Ali, budite oprezni, držite je podalje od grubih tekstura.

3. VJEŽBAJTE BEBINE RUKE I NOGE Polegnite bebu na leđa na dekicu rasprostrtu na podu. Držite bebinu ruku; lagano joj ispružite ruku, zatim savinite u laktu ruku prema ramenu. Ponovite ovo 5-6 puta sa obje ruke. Lagano dignite i spustite bebi ruke dok leži na leđima. Isto tako, primite bebi noge, lagano ih istegnite. Sad savijte koljena i približite stopala bedrima, ili probajte raditi pokrete vožnje bicikla. Pjevajte ili pričajte bebi dok radite ove vježbe s njom.

4. VJEŽBAJTE BEBIN VRAT, LEĐA I RUKE  Rasprostrite bebinu dekicu na pod i polegnite bebu na trbuh preko dekice. Uzmite šarenu zvečku i zveckajte s njom. Jednom kad beba uoči zvečku, dižite i spuštajte zvečku. Bebine oči će pratiti zvečku i ovo će je ohrabriti da digne glavu i tako vježba vrat, leđa i mišiće ruku.

5. PUSTITE BEBU DA MIČE RUKE I NOGE Ovo je također dobra vježba – polegnite bebu na leđa i dajte joj vremena da miče ruke i noge. Ovo je dobra vježba za cijelo tijelo, osobito udove.

6. POLEGNITE BEBU U RAZNE POLOŽAJE Polegnite bebu na leđa, trbuh i na bok kad je budna. Ova vježba će efikasno ojačati trbišne i leđne mišiće bebe. Uvjerite se da izvodite ovu aktivnost kad je beba budna, jer nije sigurno ostaviti bebu da spava na trbuhu.

7. STAVITE GLATKI KOLUT BEBI U RUKU Uzmite u obzir također da stavite glatki kolut ili zvečku bebi u ruku. Ovako će razviti/ potaknuti bebinu sposobnost hvatanja.

 
Komentari
+2
 
bigulica
  • 9.1.2016 11:59:51
  • Bodova: 3578
  • Prijavi
Imamo 2 mj i svaki dan se masiramo :)
bina
  • 20.7.2009 12:00:21
  • Bodova: 10190
  • Prijavi
ja sam svoje i prvo i drugo dijete masirala vec po rodenju i oni su u tome uzivali ,moj mladi uziva i danas.
marinkusa
  • 20.7.2009 11:56:40
  • Bodova: 2052
  • Prijavi
Moja beba ima 6 mjeseci i uredno ju masiram svako večer.Ona to obožava i moram reći da spava cijelu noć i da nikada,hvala Bogu,nije bila niti prehlađena.Jako je zadovoljna beba.Ne kažem da je to isključivo zbog masaže ali sigurno je i to pomoglo.