75 posto roditelja prerano "okreće" sjedalicu svog djeteta – jeste li i vi među njima?

75 posto roditelja prerano "okreće" sjedalicu svog djeteta – jeste li i vi među njima?

Stručnjaci se slažu da bi autosjedalica trebala biti okrenuta suprotno od smjera vožnje što je dulje moguće

Kad su u pitanju naša djeca - sigurnost je na prvom mjestu. Ili bi barem trebala biti. No, kad su u pitanju autosjedalice, i smještanja djecu u njih, mnogi roditelji još uvijek čine brojne (moguće fatalne) greške, od kojih su najčešće prerano okretanje sjedalice u smjeru vožnje ("prema naprijed") i krivo vezanje, ili još gore nevezanje, djeteta u sjedalici.

S obzirom na to da su automobilske nesreće glavni su uzrok povreda djece povezanih sa smrću djece - ovo je definitivno tema kojom se moramo pozabaviti.

Cijenjeni američki znanstveni časopis Academic pediatrics nedavno je objavio kako 75 posto roditelja okreće sjedalo puno ranije nego što stručnjaci preporučuju. Generalno pravilo s kojim se stručnjaci slažu jest da bi dijete trebalo u automobilu sjediti u sjedalici okrenutoj suprotno smjeru vožnje sve dok je u potpunosti ne preraste – znači najranije s dvije godine.

Volvova istraživanja su tu granicu pomaknula još dalje. Ona su pokazala su kako sjedalice za djecu do tri godine moraju biti obavezno okrenuta suprotno od smjera kretanja automobila. Ovako postavljeno sjedalo smanjuje mogućnost ozljeda za 90 posto u odnosu na sjedalo koje je okrenuto u smjeru vožnje.

Istraživanje je okupilo veću grupu roditelja 2011. godine, te dvije godine kasnije novu grupu roditelja. U prvoj ispitivačkoj skupini 33 posto roditelja djece od 1 do 4 godina starosti okrenulo je sjedalicu u smjer vožnje s ili još prije napunjenih 12 mjeseci života (samo 16 posto roditelja je to učinilo s dvije ili više napunjenih godina). Godine 2013. broj roditelja koji su prerano okrenuli sjedalicu (s ili prije 12 napunjenih mjeseci) je pao na 24 posto, dok je 23 posto pričekalo da dijete napuni 2 ili više godina.

Iako je to korak u pravom smjeru – to nije niti izbliza dovoljno. Nemojte biti svrstani u onu grupu roditelja koji smatraju da im je dijete "dovoljno veliko" da bude okrenuto prema naprijed. Činjenica jest da - što se dijete dulje vozi okrenuto suprotno smjeru vožnje, to su dulje njegova kralježnica i vrat zaštićeniji u slučaju sudara.

Odlično mjesto za više informacija po ovom pitanju hrvatski roditelji mogu pronaći na stranici autosjedalice.info čiji se autori tematikom sigurnosti djece u prometu bave već više godina te aktivno i praktično sudjeluju u promicanju svijesti o važnosti upotrebe autosjedalica. Ondje možete naučiti sve o odabiru pravilne sjedalice, njenom postavljenju, učvršćivanju, o pojasevima, ali i o fizici i dinamici sudara te ostalim važnim informacijama koje bi svaki odgovorni roditelj trebao proučiti.

Po pitanju postavljanja smjera autosjedalice portal autosjedalice.info donosi i detaljan opis djelovanja jakih sila koje će u slučaju frontalnog sudara djelovati na dijete. Toga ćemo vas ovdje poštedjeti (iako biste definitivno trebali pročitati kako biste shvatili ozbiljnost preranog okretanja autosjedalice). No prenijet ćemo iz njihovog teksta dva česta pitanja koja roditelji postavljaju kad je u pitanju ova tema.

Zar mom djetetu nije tako neudobno? Kamo ću s njegovim nogama?

Mnogi roditelji misle da je djeci neudobno ili da riskiraju ozljede nogu ako se dijete nogama upire u naslon sjedala ili ako je djetetu noga skvrčena dok je okrenuto u smjer suprotan smjeru vožnje. Međutim, to je potpuno netočno.

Kao prvo, djeca su fleksibilnija od odraslih i ono što se nama čini neudobnim ne mora biti neudobno i za njih. Sjetite se samo kako djeca sjede u svakodnevnoj igri. Češće sjede "kao Indijanci" nego s izravnatim nogama. Ona sama biraju biti u položaju u kojem su im noge skvrčene - skvrčene noge su djeci udobne.

Nadalje, ne postoji niti jedan dokumentirani slučaj lomljenja nogu, kukova itd. ili njihovih ozljeda u slučaju sudara zbog okrenutosti u smjer suprotan smjeru vožnje. Ali zato postoje mnogi slučajevi ozljeda glave i vrata kod djece koja su bila okrenuta u smjer vožnje, a koje su se mogle spriječiti da su djeca bila okrenuta u suprotnom smjeru. Čak da se noga i slomi - ozlijeđena noga može se izliječiti. Ozlijeđena leđna moždina ne može.

Što ako nam se dogodi sudar straga? Zar nije onda bolje da je dijete okrenuto u smjer vožnje?

Frontalni i bočni sudari su najčešći i na njih otpada oko 96% svih sudara. To su istovremeno i najopasniji sudari i djeca su u oba ova sudara mnogo, mnogo zaštićenija ako su okrenuta u smjer suprotan smjeru vožnje. U preostalih 4% sudara koji se događaju odostraga, ako je dijete okrenuto u suprotnom smjeru, onda je zaštićeno barem jednako toliko koliko i dijete okrenuto u smjer vožnje u frontalnom sudaru. Dodatna je pogodnost da kod tih sudara sile nisu toliko jake i da oni najčešće nisu toliko snažni te da povrede nisu toliko teške.

Sile kod sudara straga razlikuju se od sila kod frontalnog sudara. Kod frontalnog sudara sile su mnogo veće jer vozila koja se sudare putuju u suprotnim smjerovima. Frontalni sudar gotovo je jednak udarcu u betonski zid - vozilo i putnici potpuno se zaustavljaju unutar jedne sekunde!

Kod sudara straga, vozila putuju u istom smjeru, a vozilo koje je sprijeda ima dodatnog prostora za kretanje unaprijed. Sile koje djeluju na putnike mnogo su manje nego kod frontalnog sudara. Kretanje udarenog vozila, uz zonu gnječenja, apsorbira većinu sila sudara pa se one ne prenose u tolikoj mjeri na dijete. Dodatno, većina sudara straga događa se pri manjim brzinama.

Ukratko, ako je dijete okrenuto u smjer suprotan smjeru kretanja, optimalno je zaštićeno u onim sudarima u kojima ima statistički najveće šanse biti. Ako je dijete okrenuto u smjer kretanja, dijete je optimalno zaštićeno u sudaru straga, ali statistički ima 60% više šansi da bude ozlijeđeno u frontalnom i bočnom sudaru

Izvor: autosjedalice.info
academicpedsjnl.net
Foto:  Renata Osinska - Fotolia
 
Komentari
+2
 
littlestar55
 • 11.2.2015 7:22:20
 • Bodova: 1307
 • Prijavi
Meni je ovo prva trudnoca i uskoro ce bebac stici i treba kupiti autosjedalicu i sve.. Koje su autosjedalice najbolje a s pristupacnom cijenom?
doga
 • 15.1.2015 10:01:56
 • Bodova: 513
 • Prijavi
Slažem se da veliki broj roditelja pretjeruje i prerano djecu seli u veću autosjedalicu, ali zanima me gdje bi to mi u Hrvatskoj mogli uopće kupiti autosjedalicu u kojoj dijete od dvije, tri, (pa čak i godinu dana često), može sjediti u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Trenutno ih na hrvatskom tržištu NEMA! Živciraju me članci s istraživanjem iz Amerike...
mamasan
 • 15.1.2015 9:55:38
 • Bodova: 320
 • Prijavi
Dobro, tko radi ova istraživanja? Jel ti ljudi znaju koliko je dijete visoko i teško u 2., a kamoli u 3. godini života, a kolike su sjedalice za vožnju u kontra smjeru??
mjuza7
 • 14.1.2015 21:16:48
 • Bodova: 12452
 • Prijavi
Moje su također s godinu dana, čak i prije završile u većim autosjedalicama. Kupili smo obje Recaro koje su sve testove prošle i nikako nisu bile jeftine, prezadovoljni smo.
cosvr
 • 14.1.2015 20:47:39
 • Bodova: 908
 • Prijavi
Pa ja sam u istoj toj Americi zivjela i znam da je propis da dijete sa godinu dana ili odredjenim brojem kilograma ide u sjedalicu koja gleda naprijed, tako da to nije hir roditelja. I na samim sjedalicama je oznaceno kako se montiraju, tako da ako sjedalicu treba montirati u smjeru voznje onda se tako radi a ne rekla-kazala.
sorina
 • 14.1.2015 19:16:25
 • Bodova: 25780
 • Prijavi
Moji su oboje do prve godine prerasli AS grupe 0+ (0-13kg) tako da smo prešli na veću. Mi smo konkretno uzeli Cybex pallas jer je u to vrijeme imala najbolje ocjene po ADAC testovima,ali je isto okrenuta u smjeru vožnje...
ivas
 • 14.1.2015 17:41:30
 • Bodova: 53345
 • Prijavi
Sjedalice se mijenjaju po kilaži djeteta a ne po broju mj. Nama se dogodio upravo ovaj slučaj koji je navela Alisa123. Sa 18 mj kći nam je prerasla svoju sjedalicu i morali smo ju mijenjati. A veće sjedalice su već dizajnirane za sjedenje u smjeru vožnje.
alisa123
 • 14.1.2015 14:56:40
 • Bodova: 16562
 • Prijavi
slazem se da dosta roditelja ne posvecuje "duznu paznju" sto bih ja rekla i olako kupe, monitraju i vezu (ili pogotovo ne vezu dijete u sjedalici)...medjutim, mislim da su zaboravili spomenuti i karakteristike stolice, tj. kilaza djeteta, jer o tome ovisi kad dijete "preraste" stolicu....a ne navode u statistici da li je bilo takvih slucajeva.... jer ako je stolica do 15 kg, a dijete sa godinu dana ima 12-13, ne vjerujem da ce izdrzati do druge godine....