Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Dobra vijest

Želiš se osjećati sretnije? Znanstvenici kažu, rješenje se krije u snu

Živimo u izazovnim vremenima te ne čudi da je sve više ljudi pomalo tužno i melankolično. Dobra je vijest da možeš i sama puno učiniti kako bi bila sretnija

pexels-dalila-dalprat-1776862.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Studija koja je nedavno objavljena u znanstvenom časopisu Digital Medicine, a proveli su je stručnjaci sa Sveučilišta Michigan, pokazala je da neuredan san i navike povezane sa spavanjem mogu uvelike utjecati na povećani rizik od razvoja depresije.

Image
Psihološka caka

Želiš li biti psihički jaka i produktivna, prestani se ovako obraćati sebi

Znanstvenici su proučavali kvalitetu sna i raspoloženje 2100 ispitanika, mahom mladih liječnika koji su odrađivali svoj pripravnički staž, a zna se da se on sastoji od brojnih dežurstava i neurednog radnog vremena koji utječu na spavanje. Svaki od njih dobio je narukvicu koja je bilježila i pratila njihov san te dnevne aktivnosti, a oni su morali izvještavati o tome kako se osjećaju te redovito ispunjavati upitnike o depresiji odnosno lošem raspoloženju.

shimmer fallback

Istraživanje je trajalo godinu dana i pokazalo da su oni ispitanici koji su neurednije spavali češće imali problema s depresijom, odnosno da manjak sna i loš san negativno utječu na raspoloženje te povećavaju rizik za razvoj depresije. Znanstvenici upozoravaju da se stvar ne može popraviti samim duljim spavanjem, već da treba uvesti reda u život i poboljšati kvalitetu sna.

Uređena dnevna rutina rasterećuje organizam od nepotrebnog stresa i psihički i fizički.

Što možeš učiniti kako bi poboljšala san, a time i raspoloženje?

  • uvedi red u dnevni raspored
  • drži ga se koliko god je to moguće
  • uvijek u isto vrijeme idi na počinak i u isto vrijeme ustaj, bez obzira je li vikend ili radni dan
  • iz spavaće sobe izbaci laptop, smartphone i tv
  • lagano večeraj i izbjegavaj stimulanse bilo koje vrste u kasnim popodnevnim i večernjim satima

Kao što vidiš, san ima izuzetno veliku ulogu u našem zdravlju, štoviše u njemu se jednim dijelom nalazi lijek za depresiju. Naravno, ukoliko ti je teško nositi se dnevnim obvezama i ne nalaziš u svakodnevici razloge za sreću, ipak bi uvijek trebala potražiti psihološku pomoć, odnosno pomoć stručnjaka jer je to svakako najbolje rješenje. No, ohrabrujuće je znati da i sami nešto možemo učiniti i da su nam nerijetko rješenja upravo pred nosom. U ovom slučaju - u krevetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.