Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Žensko zdravlje

Pet znakova hormonalne neravnoteže koje svaka žena treba primijetiti

Čak i manji hormonalni disbalans može imati dugoročan utjecaj na žensko zdravlje te je vrlo važno pratiti znakove koje tijelo šalje

pexels-masha-raymers-5012925 (1).jpg
Foto: Pexels

Žene su posebno osjetljive na riječ "hormoni" jer znaju koliko utječu na njihovu svakodnevicu tijekom cijelog života. No većina žena misli da nema nikakve probleme, odnosno smatraju da su redovita menstruacija, uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba dovoljne za ravnotežu hormona. Ali hormonalna neravnoteža nije povezana samo s ovim faktorima u svakodnevnom životu.

Image
Naporne oscilacije

Sve što trebaš znati o hormonalnim promjenama za vrijeme menstruacije

Hormoni su odgovorni za puno toga poput promjena raspoloženja, promjenama na koži i još mnogo toga jer oni funkcioniraju kao kemijski glasnici tijela, prenose vitalne informacije stanicama i tkivima. Do hormonalne neravnoteže dolazi kada imamo premalo ili previše hormona, a takva stanja nisu neuobičajena ni neizlječiva. No važno je na vrijeme prepoznati promjene kako bi se problemi riješavali ranije.

Hormonalna neravnoteža se može pretvoriti u ozbiljan dugoročan problem ako se ne liječi na vrijeme i zato je važno javiti se liječniku ako primijetiš simptome koji se ponavljaju. Naše tijelo na drugačije načine pokazuje da se pojavila hormonalna neravnoteža. Kod žena, česti znakovi hormonalne neravnoteže mogu varirati od neplodnosti i neredovitih menstruacija do akni i neobičnog rasta dlaka. Vrlo je važno napomenuti da su hormoni različiti u određeno doba ciklusa i normalno je osjećati se drugačije, a promjene su još očitije tijekom trudnoće i menopauze. Nutricionistica i edukatorica Ema Taylor za australski Harper's Bazaar objasnila je kojih pet znakova ukazuje na hormonalni disbalans.

Budi najbolja verzija sebe.
1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.