Budi najbolja verzija sebe.
Informiraj se na vrijeme

Bol u donjem dijelu leđa ne smiješ ignorirati. Evo što bi mogla značiti

Bol je znak kojim nam tijelo želi dati do znanja da nešto nije u redu. Kada je u pitanju bol u leđima, uzrok može biti poprilično jasan, ali može biti i nedokučiv. Ovo je 7 mogućih uzroka boli u leđima

Bolovi u donjem dijelu leđa (križobolja/lumbago) česti su poremećaji mišića i kostiju leđa. Jedan je to od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice pa se procjenjuje da 80 % populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom (donjem) dijelu kralježnice. Križobolja je akutna ako traje manje od 6 tjedana, a kronična ako traje više od 12 tjedana.

Rizičnu skupinu za razvoj boli u donjem dijelu leđa čine sve osobe koje rade teške fizičke poslove ili suprotno, osobe koje rade u višesatnom nefiziološkom položaju (dugotrajno sjedenje), osobe s osteoporozom ili nekom drugom anomalijom kralježnice, osobe koje su imale ozljedu ili operaciju kralježnice te osobe starije životne dobi kod kojih je došlo do degeneracijskih procesa.

I iako se bol u leđima vrlo često može riješiti malim životnim promjenama ili izvođenjem specifičnih vježbi koje jačaju taj dio tijela, ponekad se može raditi i o mnogo ozbiljnijim bolestima i stanjima koje se kriju iza bolova u lumbalnom dijelu kralježnice. Ako i ti ponekad ili pak stalno patiš od bolova u tom dijelu leđa, saznaj kroz naš članak kojih sedam razloga najvjerojatnije uzrokuju tvoju bol – tako ćeš lakše dijagnosticirati o čemu se radi te si u konačnici lakše moći pomoći. Naša je preporuka da se uvijek obratiš i svom liječniku kako bi dobila ispravnu dijagnozu.

Budi najbolja verzija sebe.
1/8
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.