Želite imati zdravo srce? Ove namirnice morate jesti...

Promjenom jelovnika smanjite kolesterol

Zob, bučino ulje, cejlonski cimet, orašasti plodovi, nar, artičoka,  samo su neke od namirnica koje nutricionisti i liječnici preporučuju osobama koje imaju povišeni kolesterol. Ako se te namirnice uključe u dnevni jelovnik, mogu i za dvadesetak posto sniziti visoke masnoće u krvi u samo tri mjeseca, i to bez lijekova.Nakon što se prehranom ne uspije sniziti povišena razina kolesterola, liječenje se nastavlja primjenom lijekova, no i tada, kako bi liječenje bilo uspješno, prehrana mora prilagođena.

Opasnosti povišenog kolesterola

Kolesterol je najpoznatija masnoća u organizmu, razlikujemo dobri HDL kolesterol od LDL lošeg kolesterola čija povećana razina u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar. Visoki kolesterol ključni je rizični čimbenik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Većina kolesterola u krvi se stvara u jetri koja ga proizvodi iz gotovo sve hrane koju jedemo. Jetra prilagođava količinu stvorenog kolesterola količini kolesterola koji već cirkulira u krvi.

Zbog toga se kod većine ljudi kada jedu namirnice koje sadrže kolesterol kao što su jaja ili školjke razina kolesterola neće promijeniti jer jetra stvara manje kolesterola. Namirnice koje pomažu pri snižavanju kolesterola bi se trebale naći na svakodnevnom ili barem na tjednom meniju.

1/5
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.