Teška ovisnost

Želiš prestati pušiti? Uz ove savjete, bit će lakše

Znamo koliko su cigarete štetne, ali isto tako znamo da je svaki savjet dobro došao kada se treba riješiti ove ovisnosti jer nije tako lako 'riješiti' se cigareta

Svaki pušač želi da ovaj pokušaj odvikavanja od duhana bude konačan, odnosno onaj koji traje cijeli život. Većina pušača svaki put kad ugasi cigaretu pomisli kako je to posljednja i kako želi izliječiti svoje tijelo i um. No, ponekad to nije lagano i svaki savjet treba čuti te se pokušati što lakše riješiti ove ovisnosti.

Srećom, postoji mnogo savjeta i strategija koji mogu pomoći da prestanemo pušiti i više se nikada ne vratiti ovoj ovisnosti. Donosimo nekoliko važnih savjeta koji mogu olakšavati ovu borbu:

Uvijek je dobro imati plan

Malo pripreme može pomoći da se lakše počneš razmišljati na novi način, onaj koji će pomoći da se lakše odreknemo cigareta. Plan je važan kako bi se lakše prebrodio prvi period od deset dana koji je, prema stručnjacima, najteži. S liječnikom opće prakse možemo razgovarati o nikotinskim nadomjestcima koji nam najviše odgovaraju. Također je jako važna jedna stvar - važno je odrediti datum prestanka pušenja. A kako ne bi došlo do promjene plana najbolje je taj datum odrediti u roku tjedan ili dva.

Dobra je stvar razmisliti i o pristupu, na primjer postupno smanjivanje cigareta pa potpuni prestanak ili odmah potpuni prestanak. Naravno, kada prestanemo pušiti imat ćemo krize i želju za cigaretom te je zato važno u planu razmisliti o tome što ćemo činiti kada osjećamo žudnju za cigaretom. Nekoliko dobrih primjera: šetnja, popiti čašu vode, rješavati križaljke, pojesti komad voća ili nazvati prijatelja.

1/6
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.