Riznica vitamina K i A

Zeleno lisnato povrće koje trebaš uvrstiti u prehranu - i recepti da ti olakšamo

Blitva je ukusno i zdravo povrće prepuno vitamina i hranjivih tvari, a mi smo pronašle tri odlična i zdrava recepta

tina-dawson-f1krjnOeWDk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Blitva je vrlo hranjivo povrće prepuno vitamina K i A koje, kao i drugo zeleno lisnato povrće, sadrži visoku razinu nitrata za koje se pokazalo da snižavaju krvni tlak, smanjuju količinu kisika potrebnu tijekom vježbanja i poboljšavaju sportske performanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Ovo povrće može pomoći u prevenciji raka, smanjiti krvni tlak i poboljšati performanse u sportu, a prepuno je proteina, vlakana, kalcija, željeza, magnezija, antioksidansa i brojnih drugih hranjivih tvari neophodnih za zdrav život i funkcioniranje organizma.

Konzumacija svih vrsta voća i povrća povezana je sa smanjenim rizikom od mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja, pa tako i blitve. Mnoge su studije pokazale da konzumacija povrća poput blitve smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti te potiče zdrav ten, povećanu energiju i ukupnu manju težinu.

Blitva se može jesti sirova ili kuhana - možeš ju dodati u razne salate, omlete, sendviče ili smoothieje, a možeš ju i kuhati i pirjati ili dodati juhama. Donosimo ti tri jednostavna recepta koje možeš već danas isprobati.

1/4