Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Za relaksaciju najbolje je...

Isključite se iz svakodnevnog stresa i napunite energijom

Za relaksaciju najbolje je...
Budi najbolja verzija sebe.

Čini vam se teško isključiti se i napuniti se energijom – uz ove jednostavne tehnike će vam uspjeti bilo kada, bilo gdje i bez velikih troškova.

Svakodnevni napori mogu se lako ublažiti, ako se u toku dana možete opustiti. To će vam odmah dati potrebnu energiju i snagu. Ovdje ćemo opisati neke od tehnika koje će vam u tome pomoći:

Opustite ramena

Stres, ljutnja, mnogo posla, sve su to uzroci zbog kojih neki od nas automatski stišćemo i podižemo ramena. Sve što trebate učiniti je svjesno ih opustiti i spustiti u prirodan položaj. Pritom smireno duboko udahnite, povucite ramena prema gore, a zatim ih uz izdisaj spustite prema dolje. Palčevi neka vam budu okrenuti prema van.

Opuštanje prstima

Za ovu tehniku će vam trebati malo mira. Duboko dišite, i prislonite jagodice prstiju jedne ruke na jagodice druge. Skoncentrirajte se. Nakon nekoliko sekundi osjetit ćete svoj puls. Opuštajte se tako 5 minuta i primjetit ćete da vam se puls ustabilio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Smijeh

Iako vam nije do toga – smijte se. Nakon nekoliko minuta iz grimase osmijeha, pojavit će se pravi osmijeh i osjećat ćete se bolje. Promjenom muskulature lica, utjecat ćete na ispuštanje hormona sreće u tijelo.

Pjevušite i brundajte

Prilikom izdisaja radite zvukove poput brrrrrr, ahhhhhh, hmmmmm i sve ponavljajte 10 puta (deset udisaja i izdisaja). To će vas opustiti, osjećat ćete se laganije ako vas uhvati tjeskoba, strah ili ljutnja. Ili pjevušite – i to ima isti učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sanjarenje

Ponekad kada smo pod stresom zaboravimo na bitne stvari u životu, a samo pojačavamo stresnu situaciju. Može vam pomoći slijedeće: zatvorite oči, pokrijte ih rukama i mislite na nešto lijepo. Nekoliko minuta vam je dovoljno, a zatim spustite polagano ruke i otvorite oči.

Voda

Popijte čašu ne prehladne vode. Tako ćete aktivirati dio živčanog sustava, koji je odgovoran za umirenje i opuštanje. Ovo je osobito učinkovito kada ste uznemireni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Umirujuća glazba

Svatko od nas je doživio kako glazba može povoljno utjecati na nas. Posebna glazba za opuštanje ima ritam od 60 udaraca u minuti, što je posebno umirujuće za srce.

Opuštajući mirisi

Naše osjetilo mirisa izravno je povezano sa centrom za osjećaje u mozgu. Bosiljak, lavanda, matičnjak, sandalovina su primjerice eterična ulja koja bi mogli koristiti za opuštanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Promotrite svoje tijelo

Ako se ne možete riješiti napetosti, pomaže slijedeća tehnika: udobno legnite ili sjednite i zatvorite oči. Osjećajte dio po dio tijela. Kako se osjećate u predjelu nogu, trbuha? I samo osluškivanje tijela će vam pomoći u opuštanju.

Akupunkturne točke

Ako se osjećate osobito iscrpljeno i slabo, pomaže pritisak na akupunkturne točke, na primjer na sredini vaše šake, ili točka na sredini između nosa i gornje usne. Tiskajte tu točku tako dugo dok se ne počnete osjećati bolje.

Unutrašnji mir

Ispružite ruke, oba kažiprsta savinite, a podignite palčeve. Ostali prsti neka budu ispruženi. Ostanite u tom položaju dvije minute, odmah će vas opustiti.

Pogled u daljinu

Idealno opuštanje za oči, kad radite za kompjuterom je da potražite neku točku u daljini. Usmjerite pogled prema njoj. Lagano kolutajte očima lijevo- desno, gore-dolje.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.