Uvrsti bundevu u prehranu. Osim što jača imunitet, čuva srce, ali i dobru liniju

Bundeva, buča, tikva - pod svim ovim nazivima krije se kraljica jeseni - namirnica koja dolazi u bezbroj podvrsta i od koje možeš jednako uspješno raditi i slatka i slana jela

Uvrsti bundevu u prehranu. Osim što jača imunitet, čuva srce, ali i dobru liniju

Jesen je vrijeme bundeva, povrća koje dominira, ne samo svojom veličinom i bojom, već i nutritivnim sastavom. Možda nisi znala, ali bundeva je lijek za oči - obiluje vitaminima, osobito vitaminom A i jakim antioksidansom beta karotenom (zahvaljujući kojem ima narančastu boju) te karotenoidima luteinom te zeaksantinom koji skupa štite oči od bolesti i popravljaju vid. 

Osim na vid, bundeva dobro djeluje i na srce jer obiluje kalijem, a on u kombinaciji s antioksidansima iz ovog jesenskog povrća čuva kardiovaskularno zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kesteni čekaju na nas. Znaš li što sve možeš napraviti od njih? Imamo recepte


Uvrstiš li je u svoju prehranu, a sada je pravo vrijeme za to jer je sezona bundeva, ali i krajnji trenutak da pripremiš organizam za  nadolazeće viroze i prehlade, ojačat ćeš imunitet. Kombinacija nutrijenata koju sadrži bundeva (vitamina A, C, E, željezo i kalij) povoljno djeluju na njegov sustav obrane. Bundeva je također odličan saveznik u snižavanju lošeg kolesterola jer sadrži fitosterol, prirodnu kemikaliju koja ga snižava te omega-3 masne kiseline koje pridonose smanjivanju razine triglicerida u krvi. 

Ne zaboravi i na njezine sjemenke od kojih se radi dobro poznato i izuzetno ukusno bundevino, odnosno bučino ulje. Njega bi redovito trebali jesti muškarci jer čuva zdravlje prostate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


I ne samo što je zdrava i ukusna, nego ne sadrži puno kalorija (u sto grama tek 26) te obiluje vlaknima zbog čega je idealna namirnica za sve one koji žele smršavjeti. 

U nastavku ti donosimo nekoliko recepata od bundeve, buče ili tikve - kako god zvala ovaj ukusni i zdravi jesenski plod. 

1/5