Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Istina ili mit?

Jesu li naše menstruacije zaista pod utjecajem Mjeseca?

Ako si se ikada zapitala ima li tvoj menstrualni ciklus nebesku vezu - nastavi čitati dalje

drew-tilk-rQ5dDFQS3r8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ovih dana koristimo aplikacije i kalendare za praćenje mjesečnica, ali jesi li se ikada zapitala jesu li naši menstrualni ciklusi zapravo povezani s nečim malo više…kozmičkim?

Sigurno ima mnogo ljudi koji vjeruju da se naše menstruacije sinkroniziraju s Mjesecom, budući da aplikacije za menstruacije redovito dobivaju zahtjeve za dodavanje lunarnih ciklusa njihovim značajkama. Što se tiče ima li istine u tome, postoje brojne studije koje su se bavile Mjesecom i menstruacijom - i iako postoje neke sličnosti između oba ciklusa, većina znanstvenika vjeruje da je to samo slučajnost.

Image
Nebeski utjecaj

Istražile smo kako Mjesec utječe na naše raspoloženje

Zapravo, aplikacija za praćenje menstruacije Clue napravila je opsežnu studiju promatrajući mjesečeve faze i menstruacije, analizirajući preko 7.5 milijuna ciklusa menstruacije koristeći svoje podatke. Zaključeno je da "menstrualni ciklus nije sinkroniziran s lunarnim ciklusom", a iz aplikacije su dodali: "Mjesečevi i menstrualni ciklusi će za neke ljude više ili manje korelirati - ovisno o tome koliko se njihova prosječna duljina ciklusa podudara s lunarnim ciklusom."

Budući da prosječni menstrualni ciklus traje 29 dana, a mjesečev ciklus traje 29.5 dana, logično je da mnogi shvatiti menstruaciju počinju oko mladog ili punog Mjeseca. Uz to, normalni menstrualni ciklusi mogu trajati od 24 do 38 dana, tako da to stvarno ovisi o duljini tvog ciklusa. Iako postoje druge studije koje su se bavile odnosom između Mjeseca i menstruacije, nijedna nije bila tako opsežna i sve su imale različite rezultate.

Budi najbolja verzija sebe.
1/3
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.