U čemu je tajna hladno prešanih sokova?

Sirova prehrana te svježi sokovi od voća i povrća sve više dobivaju na važnosti zbog svojih višestruko dokazanih zdravstvenih prednosti.

U čemu je tajna hladno prešanih sokova?

Unos dovoljnih količina voća i povrća sastavni je element zdravog plana prehrane, no zbog brzog tempa kojeg nam život nameće ponekad je teško pridržavati se tog plana.

Upravo su iz tog razloga svježe cijeđeni sokovi najbolje rješenje za današnji način života – prava su riznica vitamina i lako ih je napraviti. Sokovi od sirovog voća i povrća pozitivno utječu na metabolizam te su stoga dobri za mršavljenje, potiču detoksikaciju organizma te ga pomlađuju i jačaju. Osim toga, hladno prešani sokovi pozitivno utječu i na raspoloženje i poboljšavaju rad probavnih organa.

Želite li u potpunosti iskoristiti sve prednosti hladno prešanih sokova, najbolje je da ih pravite od zdravih i organski uzgojenih namirnica.

Po čemu se hladno prešani sokovi razlikuju od kupljenih ili miksanih sokova?

Tajna je u samom procesu hladnog prešanja koje ne uništava sastojke, miris, okus niti boju soka. Zbog toga takvi sokovi zadržavaju velik udio vitamina i minerala koji se nalaze u voću i povrću. Prema nekim istraživanjima, kod klasičnih sokovnika i blendera koji rade na većim brzinama, dobar dio nutrijenata uništi se zbog topline koja se generira prilikom cijeđenja, te zbog oksidacije. S druge strane, sokovnici koji rade na principu hladnog prešanja rade na puno manjim brzinama (40-70 okretaja u minuti), te ne dolazi do zagrijavanja i oksidacije čime se čuvaju nutrijenti u soku.

Popis voća i povrća te ostalih sastojaka koji se mogu koristiti za pripravak hladno prešanih sokova uistinu je dugačak, a ograničenja gotovo da i nema. Uvijek je najbolje birati sezonske te organski uzgojene namirnice. Hladno prešani sokovi od organski uzgojenog voća i povrća tijelu osiguravaju sve vitamine, aminokiseline i minerale neophodne za nesmetani razvoj. 

Vrijednost hladno prešanih sokova prepoznali su i brojni liječnici i nutricionisti, a iznimno su djelotvorni jer ne opterećuju probavni sustav.

Pitate li se zašto bi cijedili sok, umjesto da jednostavno pojedete komad voća ili povrća, tajna je u tome da kod pojedinih biljaka treba razbiti staničnu opnu kako bi se oslobodili svi hranjivi sastojci iz voća odnosno povrća. Osobito to vrijedi za lisnato povrće poput blitve, kelja, špinata i sl. Kad jedemo povrće, često ga ne sažvačemo dovoljno pa tako ne iskorištavamo sve hranjive tvari koje se kriju u njemu, a i u tom se slučaju mogu javiti probavni problemi. Prešanjem povrća i pretvaranjem istog u sok razbijamo staničnu opnu, dolazimo do hranjivih tvari i nemamo problema s nadutošću.

Voćni sokovi čiste tijelo, dok sokovi od povrća hrane i obnavljaju organizam. Uvrštavanjem hladno prešanih sokova u svoj svakodnevni jelovnik tijelu ćemo osigurati energiju i vitalnost. Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća oslobođeni su celuloze, a svi potrebni sastojci ostaju u soku. Potpomažu probavu te potiču detoksikaciju organizma.

Danas su, na sreću, na tržištu dostupni mnogi uređaji koji nam olakšavaju pripravak hladno prešanih sokova, a ne uništavaju sam okus dobivenih napitaka.

Testirali smo upravo jedan od takvih sokovnika, a to je novi Philips Avance Collection sokovnik s hladnim prešanjem.
Sokovnik odlikuje MicroMasticating tehnologija koja omogućuje izdvajanje 90% soka na način da reže sastojke na komadiće i nježno cijedi sok.


Image


Sokovnik se osobito dobro pokazao kod cijeđenja zelenog povrća. Iz povrća kao što je npr. celer listaš, blitva ili špinat je izašla iznenađujuće velika količina soka, neusporedivo veća nego u usporedbi s klasičnim sokovnicima.


Image


Osobito nas je oduševila jednostavnost i brzina čišćenje sokovnika. Sokovnik je inteligentno dizajniran tako da mu dijelove možete jednostavno odvojiti i isprati bez uporabe dodatnih alata. Osim toga, ne sadrži sita, zbog čega čišćenje traje kraće od jedne minute.

Image



Još jedna velika prednost sokovnika koju trebamo istaknuti je kompaktan dizajn. Širina od samo 11 cm omogućuje vam da sokovnik stalno držite na radnoj površini da biste u svakom trenutku mogli iscijediti sok. Njegova pohrana zauzima jako malo radnog prostora, jednako kao i njegova upotreba jer je potpuno integriran stoga vam za cijeđenje soka nisu potrebni dodatni dijelovi.

Kroz sljedećih nekoliko tjedana, predstaviti ćemo vam i nekoliko odličnih recepata za pripremanje hladno prešanih sokova.

Više o sokovniku pročitajte na Philips stranicama