Tražiš zaštitnika? Nema boljega od češnjaka - čuva od lošeg društva i bolesti

Bliži se sezona prehlada i gripe, a ove zime tu je i korona. Ono što možeš učiniti osim poštivanja mjera je ojačati imunitet, a boljeg za to od češnjaka - nema

Tražiš zaštitnika? Nema boljega od češnjaka - čuva od lošeg društva i bolesti

Istina, miris nije nešto čime se može pohvaliti, ali zbog toliko drugih kulinarskih i zdravstvenih prednosti češnjaka, tu "sitnicu" ćeš zanemariti. Osim toga, može biti dobar test je li nekome zaista do tebe stalo. Ako je, malo češnjaka neće ga odbiti.



Češnjak se odavnina koristi u prehrani i medicini. Već u starom Egiptu i Kini za njim se posezalo u liječenju različitih bolesti, a a ako tjera vampire što ne bi mogao i jednu običnu gripu?

Zdravstvene dobrobiti češnjaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Francuski klasik - jednostavna i okrepljujuća juha od luka

  • pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti 
  • snižava krvni tlak
  • snižava razinu lošeg kolesterola u krvi
  • regulira šećer u krvi
  • jača imunitet 
  • vrlo je učinkovit kod prehlada, bronhitisa i gripe
  • prirodan je antibiotik
  • ima antikancerogena svojstva
  • čini kožu blistavom, "briše" akne s lica
  • pozitivno utječe na rast kose
  • čuva mikrobiom crijeva
  • ima antiparazitski učinak 

Češnjak obiluje antioksidansima koji su ključni u neutraliziranju utjecaja slobodnih radikala na stanice. Sadrži visoku količinu cinka i vitamina C koji su učinkoviti protiv infekcija te pomažu smanjenju upala u organizmu. Obiluje natrijem, kalijem, fosforom, sumporom i magnezijem te vitaminima B skupine, vitaminom E i karotenom. Kao što smo već spomenuli, odličan je protv bakterija jer sadrži alicin - biljni antibiotik.


Ako ne jedeš češnjak zbog njegova mirisa, dobra je vijest da ga možeš neutralizirati peršinom, metvicom ili majčinom dušicom. Jednostavno uzmi grančicu nekog od ovog aromatičnog biljka i grickaj.

Osim toga postoji i crni češnjak. Mogli bismo reći da je to "frizirana" inačica običnog češnjaka. Dobiva se fermentacijom, ima puno više vitamina, minerala i antioksidansa od svježeg češnjaka te ono što je najvažnije - ne smrdi. Iznenađujeće je slatkastog okusa.

U nastavku ti donosimo nekoliko recepata s češnjakom.



Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4