Probudi svoj organizam

Hrana za vitalnost: Top 5 najzdravijih proljetnih namirnica

Nakon uspavane zime, proljeće nam je donijelo bogatstvo voća i povrća koje s razlogom možemo nazvati superhranom. Sezonske namirnice prepune vitamina i minerala pomoći će ti da imaš više energije, budeš zdravija i bolje se osjećaš u vlastitom tijelu

profimedia-0168742084.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Proljeće je stiglo, a zimsku tešku hranu s jelovnika ćemo korak po korak zamijeniti svježim proljetnim namirnicama. Šarenilo voća i povrća uskoro će u potpunosti preplaviti naše tržnice, a prvo proljetno voće i povrće već je i stiglo u prodaju. I iako znamo da je uvijek najbolje jesti sezonski i svježe, čak i unutar skupine namirnica karakterističnih za neko godišnje doba postoji ona hrana koja je zdravija od druge. Danas ti tako predstavljamo top pet veličanstvenih proljetnih super-namirnica koje moraš uključiti u svoju prehranu!

Image
Žvači polako

Hrana za smirenje: Ove namirnice snižavaju kortizol i oslobađaju od stresa

Naime, balansirana prehrana bogata vlaknima, mineralima i vitaminima ključ je i vitkog tijela i zdravog organizma, a ako si i ti među onima koji žele skinuti koji kilogram prije ljeta ili si u potrazi za namirnicama koje će te osloboditi proljetnog umora - ovo je lista za tebe. Naime, izdvojile smo pet hranjivih voćnih i povrtnih vitaminskih bombi kojima je sezona upravo u proljeće te ih sada možeš nabaviti lako i u najsvježijem izdanju.

Za zdravo tijelo, vitalan duh i puno energije na svoj jelovnik ovog proljeća uključi sljedećih pet namirnica.

Mladi luk

Ova proljetna biljka iznimno je hranjiva i pruža ljudskom organizmu brojne nutrijente. Nemoj da te odbije intenzivan miris luka, jer njegove dobrobiti su brojne. Naime, mladi luk snizuje razinu šećera u krvi, regulira kolesterol i krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka raka, te ublažava kronične upale u tijelu.

Ako prije početka ljeta želiš izgubiti i koji kilogram viška, trebaš što češće konzumirati mladi luk. Mladi luk sadrži kemijski spoj zvan alicin (koji mu i daje onaj karakterističan miris i okus), a alicin stimulira osjećaj sitosti. Alicin je dobar i za smanjenje visokog krvnog tlaka i jačanje imuniteta.

Zaključak - neka se ove godine mladi luk ne nađe na stolu samo za Uskrs već i puno puta prije i nakon toga. Odličan je i u umacima, jelima inspiriranima azijskom kuhinjom, a možeš ga i koristiti kao zamjenu za standardni bijeli ili ljubičasti luk.

Jagode

Jagode su svakako zaslužile da budu šećer na ovoj listi. Ovo mnogima omiljeno bobičasto voće uvijek se nađe na listama najpopularnijeg voća svijeta, a za to postoje i odlični razlozi – sezona jagoda traje dugo, neodoljivo su mirisne i ukusne, imaju malo kalorija i izgledaju jako primamljivo. Tko bi im onda odolio?

No, jagode imaju i obilje zdravstvenih dobrobiti za naš organizam. Odličan su izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Folati su bitni za naš organizam, jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva. Jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca.

Ako imaš koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za tvoj jelovnik jer imaju malo kalorija, a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit. Naravno, bilo  bi odlično kada bi konzumirala samo domaće nešpricane jagode, jer one sadrže najviše ljekovitih tvari koja čine čuda za ljudsko tijelo, no dok ne posadiš svoje gredice mi ti svakako preporučujemo da se počastiš kupovnim jagodama s tržnice.

Šparoge

Ovo niskokalorično povrće odličan je dodatak proljetnom jelovniku, a uskoro će se na tržnicama pojaviti i najsvježije divlje istarske šparoge. Ovo je povrće bogato mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima. Odličan su izvor folne kiseline, koja je veoma bitna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Osim folne kiseline, tu su i vitamini A, K, B, C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. Kao što vidiš, pravo super-povrće!

Od davnina su se šparogama pridavala brojna ljekovita svojstva, a danas se najviše koriste kod otežanog mokrenja i za čišćenje organizma. Također, često konzumiranje šparoga preporučuje se slabokrvnim osobama i osobama koje se oporavljaju od operacije. Zbog velikih količina inulina, šparoge pomažu i kod zatvora i ostalih probavnih tegoba. Inulin je inače prebiotik koji dobre bakterije koriste kao hranu.

Mnogi stručnjaci smatraju da se šparoga nalazi na prvom mjestu po kvaliteti među povrćem, stoga iskoristi svaku priliku da ih jedeš što češće.

Artičoke

Artičoke su veoma cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava. Od davnina se koriste za poticanje apetita, liječenje loše probave, zaštitu jetre i bubrega od upala i toksina te za liječenje žučnog mjehura i šećerne bolesti. Artičoka sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pomažu radu debelog crijeva, te lutein koji djeluje kao antioksidans i štiti od starenja i raka.

Brojna istraživanja su potvrdila da artičoka na prirodan način smanjuje razinu povišenog kolesterola u krvi. Naime, artičoka podiže razinu "dobrog" HDL kolesterola i smanjuje razinu "lošeg" LDL kolesterola, te tako predstavlja odličnu pomoć za sve koji se bore s ovim modernim neprijateljem kardiovaskularnog zdravlja.

Artičoka je veoma popularna i kod ljudi koji se bore s prekomjernom težinom, jer je bogata vlaknima, a siromašna kalorijama.

Špinat

Još kao djeci postalo nam je jasno da špinat moramo jesti kako bismo bili zdravi i snažni. Uostalom, to nas je naučio naš crtani junak Popaj, a ako njemu nećemo vjerovati, kome ćemo?

Dakle, da još jednom utvrdimo, špinat je lisnato povrće koje je odličan izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E,  magnezija, mangana, kalcija i kalija. Bogat je i željezom, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima. Vitamin C jača imunitet, kalij olakšava rad bubrega i srca, kalcij pomaže zdravom rastu kostiju i zubi, a magnezij jača naše mišiće. I sve to dobiješ u nekoliko listova špinata! Dijetalna vlakna iz špinata pomažu kod zatvora i izlučivanja toksina iz organizma pa je špinat odlična namirnica ako želiš smršavjeti ili se pripremaš za proljetni detoks tijela.

Kako bi sačuvala sve te sastojke, najbolje ga je pripremati na pari i to što kraće moguće. Možeš od njega pripremiti i zeleni kašasti sok u kombinaciji s drugim lisnatim povrćem i  voćem, jer tako neće izgubiti svoje vrijedne sastojke.