Stručnjaci su presudili: Ovo su zdrave alternative popularnim namirnicama

Zdrave palačinke ili puding zbog kojih nas neće peći savjest uistinu postoje, baš kao i zdrava zamjena za parmezan ili tjesteninu

Stručnjaci su presudili: Ovo su zdrave alternative popularnim namirnicama

Svima nam je poznata vječna borba koju vodimo s hranom - s jedne strane želimo uživati u delicijama svih vrsta, a s druge želimo biti zdrave i fit. Iako je zdrava hrana uglavnom fina, ima nešto posebno ukusno u slasticama i brzoj hrani koju možda ne bi trebale tako često jesti. No na našu sreću, sve je više zdravih alternativa takvim obrocima

Image

Hrskavi 'krumpirići' od avokada u koje ćeš se zaljubiti na prvi griz


Zdrave zamjene za tradicionalne namirnice sve su popularnije i u jednom trenutku nam se činilo da više nikada nećemo jesti tradicionalnu hranu nego će nam savjeti s društvenih mreža zamijeniti sve što smo voljele jesti. U moru ideja postojale su neke dobre, ali mnoge od njih jednostavno nemaju smisla i možemo ih slobodno preskočiti. Tomu su na kraj stali stručnjaci iz područja prehrane koji su napravili popis alternativnih namirnica koje su uistinu zdravije, ali i jednako ukusne kao originalne


Kvalitetna alternativa određenom jelu trebala bi poboljšati njegovu nutritivnu vrijednost i smanjiti količinu procesuiranih proizvoda. Izdvojile smo nekoliko takvih namirnica ili jela za koje postoje odlična rješenja kako u njima uživati bez imalo grižnje savjesti. Neke od njih dodatno će oplemeniti već zdravo jelo dok će neke potpuno promijeniti naš pristup desertima.

Špageti od povrća, ne tjestenine


Ova popularna zamjena za tjesteninu nije tu kako bi nas potaknula da jedemo manje ugljikohidrata, nego kako bi povećali dnevni unos povrća. Veliki dio ljudi i dalje ne jede potrebnu količinu povrća koju bi trebali u jednom danu. Pravilo kojim bi se trebala voditi je da dnevno pojedeš količinu povrća koja ti stane u spojene dlanove ruku i voća koliko stane u jednu ruku. Špagete možeš napraviti ne samo od tikvice nego i mrkve ili bilo kojeg drugog čvršćeg povrća. 

Vege burger umjesto govedine


Nije nužno da postaneš vegetarijanka ili veganka kako bi osjetila benefite smanjene konzumacije mesa. Ako se na obiteljskom ručku ili druženju s prijateljicama odlučiš za vege verziju burgera umjesto onog s govedinom, moguće je smanjiti faktore rizika za srčani udar kao i količinu kolesterola u krvi ili spojeva koji uzrokuju upalu krvnih žila. 

Avokado mousse umjesto sladoleda ili pudinga


Jedna od najboljih prednosti avokada kao namirnice je to što je poprilično neutralnog okusa i možemo ga koristiti ne samo za umake nego i deserte. Jedan od najzdravijih deserata za koji ga možeš iskoristiti je mousse s tamnom čokoladom. Takav desert je iznenađujuće kremast, a sadrži i savršenu dozu zdravih masti i nutrijenata poput antioksidansa i minerala. 

Prehrambeni kvasac umjesto parmezana


Još jedan trik iz veganske kuharice je zamijeniti parmezan prehrambenim kvascem. Malo parmezana neće nikome naštetiti i ne znači da ga trebaš potpuno izbaciti iz prehrane, ali u jelima poput tjestenine kvasac će biti odličan dodatak. Prehrambeni kvasac prodaje se u obliku sušenih listića koje posipamo po jelu prije konzumacije, a odličan je za zdravlje jer sadrži vitamine poput B12 koji se rijetko nalazi u ostalim namirnicama. Također sadrži i beta-glukan, vrstu vlakna koje je odlično za održavanje zdravlja srca i imuniteta. 

Palačinke od banane, ne brašna


Napokon imamo izliku zašto ćemo od danas pa na dalje svaki dan doručkovati palačinke. Zamijeni tradicionalni recept za palačinke jednostavnom mješavinom jedne banane i dva jajeta - i to je to. Smjesu peci kao što bi pekla i obične palačinke, a za dodatni boost zdravlja, prelij ih sa žlicom domaćeg meda. Tradicionalne palačinke sadrže puno ugljikohidrata i nemaju puno koristi za organizam dok su ovakve palačinke pune proteina, vitamina i minerala.