Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Dijeta koja 'liječi' crijeva

Kontroverzna GAPS dijeta - ima li više prednosti ili nedostataka?

GAPS dijeta ima za cilj promicanje zdravlja crijeva i "liječenje" crijeva, no ima li više prednosti ili nedostataka i treba li joj uopće dati priliku?

profimedia-0247278118.jpg
Foto: Profimedia.hr

Već smo upoznati s različitim metodama prehrane i dijeta, od keto do paleo dijete, a posljednja u nizu je i GAPS dijeta, poznata i kao restriktivna, eliminirajuća dijeta koja ima za cilj promicanje zdravlja crijeva i "liječenje" crijeva. Pretpostavka koja stoji iza dijete je da brojna zdravstvena stanja, posebno probavni poremećaji i stanja koja utječu na mozak, poput autizma i poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), mogu biti uzrokovana nezdravim crijevima. Stoga dijeta tvrdi da bi izlječenje crijeva moglo poboljšati ili izliječiti ova stanja.

Image
Ključ za sreću?

Dopaminska dijeta sve je popularnija - što trebaš znati o ovom načinu prehrane

Međutim, nedostaju istraživanja i znanstveni dokazi koji bi poduprli GAPS prehranu. Zato je, prije nego što uopće pomisliš o tome da ovoj dijeti daš priliku, važno biti dobro informiran o njoj. Što je to zapravo GAPS dijeta, kako je slijediti, što smiješ, a što ne smiješ jesti, te koje su njezine prednosti i rizici - sve to saznaj u nastavku.

Što je GAPS dijeta?

GAPS izvorno označava "Gut and Psychology Syndrome", crijevno-psihološki sindrom, pojam koji je razvila liječnica Natasha Campbell-McBride, kako bi opisala veze između probavnog sustava i mozga. Campbell-McBride kreirala je GAPS dijetu 2004. godine nakon što je istražila odnos između prehrane, zdravlja crijeva i mozga dok je tražila odgovore za svoje dijete kojemu su dijagnosticirane teškoće u učenju. Od tada je također definirala sindrom crijeva i fiziologije, koji se bavi potencijalnom ulogom crijeva u nekim kroničnim fizičkim stanjima.

shimmer fallback

Prema web stranici GAPS dijete, GAPS teoretizira da su mnoga zdravstvena stanja ukorijenjena u nezdravim crijevima i ako se crijeva izliječe, tada se mogu riješiti različita probavna, neurološka i autoimuna stanja. Ove tvrdnje se odnose na stanja uključujući autoimune bolesti poput celijakije, Crohnove bolesti i reumatoidnog artritisa, alergije i netolerancije na hranu, poremećaji štitnjače i drugi probavni poremećaji poput sindroma iritabilnog crijeva. Neurološka i psihijatrijska stanja poput autizma, ADHD-a, shizofrenije i bipolarnog poremećaja također su uključena u tvrdnje o prehrani GAPS.

Ne postoje recenzirane znanstvene studije koje ispituju učinkovitost GAPS dijete, a većina uspješnih priča su tek anegdotske i dolaze iz knjiga Campbell-McBride i iz njezine klinike sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Budi najbolja verzija sebe.
1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.