Šest zdravih recepata s avokadom koji će ti dokazati da je avokado puno više od jela na tostu

U trgovini si pronašla savršen avokado i ne znaš što bi s njim? Isprobaj jedan od ovih zdravih recepata koje smo izdvojile

Šest zdravih recepata s avokadom koji će ti dokazati da je avokado puno više od jela na tostu

Avokado je mnogima omiljeno voće - dodajemo ga u smoothije i na tost, a osim što je ukusan, avokado je itekako zdrav i mnogi ga nutricionisti sve više preporučuju. Avokado je bogat vitaminom B i velikom količinom vlakana, a zanimljivo je da jedan avokado ima 14 grama vlakana, što je 50% količine vlakana koja nam je dnevno potrebna. Uz to, avokado je bogat mononezasićenim mastima, a konzumiranje avokada zapravo može poboljšati kolesterol. Avokado sadrži i lutein koji može pomoći u zaštiti od štetne plave svjetlosti s pametnih telefona, računala i TV ekrana.

Image

Svi znamo koliko je avokado zdrav, no znaš li koliko ga zapravo trebaš konzumirati?


To su samo neke od prednosti avokada, a jedno od glavnih pitanja za svakog ljubitelja avokada sigurno je koje jelo napraviti od avokada, a da nije avokado na tostu ili guacamole umak? Napraviti tost od avokada ili zdjelu guacamole umaka dječja je igra u usporedbi s ovim receptima koji u sebi sadrže avokado, a koje smo izdvojile - ne mogu biti jednostavniji, a svoje ćeš omiljeno voće iskoristiti na novi i ukusniji način. 

Jesi li ikada probala ispeći avokado, jesti ga uz tjesteninu i sir ili napraviti zdravi čokoladni puding s avokadom? Ako nisi, vrijeme je da probaš, a mi ti donosimo šest jednostavnih i zdravih recepata s avokadom koje moraš probati.


Pečeni avokado s parmezanom


Postupak:
Zagrij pećnicu ili toster, a avokado prepolovi i ukloni sjemenku. Sok od limete polij po avokadu i dodaj parmezan, sol i papar. Peci oko četiri minute dok se sir ne otopi i posluži dok je vruće.

Sastojci:

  • jedan avokado
  • sok od jedne limete
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • sol i papar po želji

Hrskavi avokado pomfrit


Postupak:
Zagrij pećnicu i podmaži lim za pečenje. Pomiješaj češnjak, sol i brašno, a u zasebnu posudu ulij mlijeko. Svaku krišku avokada umoči u brašno, a zatim  u mlijeko. Pospi krušne mrvice preko svake kriške, lagano pritiskujući dok se mrvice ne zalijepe. Stavi na lim za pečenje i peci 15-18 minuta, ili dok avokado ne poprimi zlatnu boju. 

Sastojci:

  • 2 velika ili 4 manja avokada, oguljena i narezana na kriške
  • 1/4 žlice češnjaka u prahu
  • 1/4 žlice soli
  • 30 g brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 120 g krušnih mrvica

Jaja punjena avokadom


Postupak:
Pažljivo izdvoji žumanjke iz jaja i stavi ih u malu zdjelu. Žumanjcima dodaj guacamole umak i dobro promiješaj. Dodaj sol, papar te ljuti umak po želji, a zatim dodaj crveni luk i dobro izmiješaj. Bjelanjke jajeta napuni mješavinom koju si dobila i na vrh stavi rajčice.

Sastojci:

  • 6 jaja, kuhana, oguljena i ohlađena
  • 100 g avokada
  • 2 žlice sjeckanog crvenog luka
  • pola rajčice narezane na kockice
  • pola žlice ljutog umaka
  • sol, papar

Tjestenina sa sirom i avokadom


Postupak:
Tjesteninu kuhaj 8 do 9 minuta i sačuvaj 100 ml vode od kuhanja. Tjesteninu iscijedi i prebaci u dublju zdjelu. Nasjeckaj cheddar sir, a u manjoj zdjeli pomiješaj avokado i sok od limuna i miješaj dok ne dobiješ kremastu pastu. Pomiješaj krem sir, brašno i vodu od tjestenine na srednje jakoj vatri i kuhaj jednu do dvije minute. Dodaj sir i miješaj dok se sir ne otopi, a umak ne zgusne, oko jedne minute. Začini solju i paprom po ukusu. Umak od sira prelij preko tjestenine i promiješaj te dodaj pire od avokada.

Sastojci:

  • 450 g tjestenine
  • jedan oguljeni avokado
  • žlica svježe ocijeđenog soka od limuna
  • 2 žlice krem sira
  • žlica brašna
  • malo cheddar sira, soli i papra

Čokoladni puding s avokadom


Postupak:
Sve sastojke izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatki smjesu i po potrebi dodaj još bademovog mlijeka. Okusi smjesu kako bi vidjela voliš li više čokoladni okus, više slatkoće ili više vanilije i po potrebi dodaj još kakaa, javorovog sirupa ili ekstrakta vanilije i izmiksaj. Prebaci u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj u hladnjaku. Posluži sa šlagom od kokosa ili omiljenim preljevima.

Sastojci:

  • 2 oguljena avokada
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • jedna žlica sjemenki konoplje po želji
  • 120 ml bademovog mlijeka
  • 4 žlice javorovog sirupa
  • jedna čajna žličica ekstrakta od vanilije

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @fooodiesouls Srp 13, 2020 u 2:18 PDT

Avokado brownies bez brašna

Sastojci:
Postupak:
Zagrij pećnicu, a u blenderu izmiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu prebaci na posudu za pečenje i ravnomjerno ju raspodijeli. U smjesu dodaj kockice čokolade i peci 25 minuta. Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 15 minuta i posluži.

  • 2 jaja
  • jedan avokado srednje veličine
  • 60 ml kokosovog ulja
  • 3 do 4 žlice maslaca od badema
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 40 g kakaa u prahu
  • jedna čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 2 žlice želatine
  • nekoliko kockica čokolade