Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Muke po ženama

Imaš obilne menstruacije? Ovo bi mogli biti neki od razloga

Ako si ti jedna od nesretnica koja se svakog mjeseca bori s bolnim, dugotrajnim i obilnim menstrualnim krvarenjima, ovo je članak za tebe. Saznaj postoji li naznaka da bi trebala potražiti liječničku pomoć zbog svojih obilnih menstruacija ili je pak sve u redu

pexels-polina-zimmerman-3958561.jpg
Foto: Pexels

Dok su nekima mjesečnice oskudne, bez grčeva, bolova i ostalih jednomjesečnih tegoba, nekima su obilne, bolne i teške. Svako tijelo je drugačije, pa je normalno da se i menstruacija razlikuje od osobe do osobe. Ponekad je teško samostalno utvrditi je li mjesečnica prosječna ili obilna, a ako ti je teško smjestiti u koju kategoriju spada tvoja mjesečnica, obrati se liječniku ili ginekologu za savjet.

U svakom slučaju, o obilnim menstruacijama trebala bi znati nekoliko ključnih stvari, jer one mogu ukazivati na mnoge zdravstvene probleme. Dakle, za početak je bitno znati da je uobičajena količina krvi koja se izgubi tijekom prosječnog ciklusa od 30 do 40 mL (za primjer, 30 mL je mililitraža prosječne bočice parfema), a kod pojačanog krvarenja broj se penje i do 80 mL.

Simptomi obilnih menstruacija

Najčešći simptomi ovog stanja je mijenjanje uloška ili tampona svakih sat vremena, nekoliko sati zaredom, korištenje dvostruko više uložaka ili tampona tijekom menstruacije, buđenje tijekom noći kako bi se promijenio uložak ili tampon, krvarenje dulje od tjedan dana, krvni ugrušci koji se pojavljuju dulje od jednog dana, nemogućnost obavljanja normalnih dnevnih aktivnosti zbog obilnog krvarenja, simptomi anemije, poput umora ili nedostatka daha.

shimmer fallback

Što uzrokuje obilno menstualno krvarenje?

Obilne mjesečnice mogu se javljati neredovito ili pak mogu bit stalna situacija kod svakog ciklusa. Ovisno o tome, navest ćemo neke od glavnih razloga za pojavu obilnih menstruacija u raznim slučajevima.

Ako je pojava obilne mjesečnice slučaj koji se dogodio samo jednom, ili zaista jako rijetko, neki od razloga mogu biti:

  • Ektopična trudnoća - znakovi i simptomi ektopične trudnoće lako se mogu zamjeniti za obilnu mjesečnicu. Radi se o trudnoći u kojoj se fetus krene razvijati izvan maternice i to stanje uzrokuje brojne smetnje i poteškoće, među kojima su jaki grčevi i obilno krvarenje.
  • Spontani pobačaj
  • Maternični uložak - ili nehormonalna spirala također može biti razlog obilatog krvarenja, koje bi se nakon par mjeseci trebalo umanjiti
  • Određeni lijekovi - poput onih za razrjeđivanje krvi mogu utjecati na pojačano krvarenje

Ako se obilna mjesečnica javlja prvog dana ciklusa, razlog tomu mogu biti:

  • Promjene u hormonalnoj kontracepciji - uslijed neposrednog prestanka uzimanja hormonalne kontracepcije, nije neobično da su mjesečnice prvih nekoliko dana obilatije radi navikavanja tijela na nove promjene
  • Određeni lijekovi - kao i hormonalna kontracpecija, neki lijekovi mogu imati ujtecaj na obilatiji početak menstruacije

Ako je tvoja mjesečnica svakog ciklusa vrlo obilna i bolna, moguće da su uzrok tomu:

  • Hormonalni problemi - naše tijelo prirodno balansira hormonalni dvojac estrogen i progesteron, hormone koji su ponajviše zaslužni za sva mensturalna događanja. Ako je estrogena previše, može doći do zadebljanja sluznice maternice, što pak može uzrokovati obilno krvarenje tijekom mjesečnice. Također, preslabo aktivna štitnjača (hipotireodizam) može uzrokovati obilne ili nepravile cikluse.
  • Poremećaj krvarenja - neki poremećaji, poput Von Willebrandove bolesti mogu otežati zaustavljaje krvarenja
  • Polipi i miomi maternice
  • Endometrioza
shimmer fallback

Kada posjetiti liječnika?

Ako je krvarenje toliko obilno da trebaš uložak ili tampon promjeniti svakih sat vremena, savjetujemo posjet liječniku, kao i ako je slučaj to da te mjesečnica sprječava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog boli, krvarenja i grčeva.

Tipični tretmani za liječenje i pomoć u tegobama koje su uzrokovane obilnim krvarenjem fokusiraju se primarno na reguliranje količine krvi. Najčešći tretmani uključuju hormonalnu kontracepciju, lijekove protiv bolova ili na recept, dok se u nekim slučajevima, ako su razlog miomi ili polipi, predlaže operativno uklanjanje istih kako ne bi dodatno pogoršavali simptome i krvarenje.

Budi najbolja verzija sebe.

Svaki ciklus je drugačiji, i ponekad je teško uočiti je li naš ciklus bliži normalnom ili obilnijem krvarenju, stoga je potražiti savjet liječnika ovdje najbolja opcija. Postoji mnogo načina koje možeš probati kako bi dovela svoju menstruaciju u red, no prvo je najvažnije pronaći razlog obilnijem krvarenju kako se ne bi tretirala posve kriva stvar ako je obilno krvarenje rezultat nekog drugog stanja!

Image
Briga o mozgu = briga o sebi

Zašto je ženski mozak osjetljiviji na bolesti - od anksioznosti do Alzheimera

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.