Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prepoznaj ih na vrijeme

Ovo su neki od najčešćih ranih simptoma raka dojke koje mnoge žene zanemaruju

Ako primijetiš neke od ovih simptoma, što prije posjeti liječnika. Šanse za izlječenje od raka dojke puno su veće ako se bolest dijagnosticira u ranom stadiju

pexels-anna-tarazevich-5483017.jpg
Foto: Pexels

Rak dojke je zloćudna bolest, a iako najčešće pogađa žene starije od 50 godina, od ove vrste karcinoma mogu oboljeti i mlade žene stoga je jako važno redovito vršiti samopregled dojki te jednom godišnje obaviti kontrolu.

Image
Žensko zdravlje

Sve što trebaš znati o cistama na jajnicima - od simptoma do liječenja

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat, no istraživanja su pokazala da postoje određeni rizični čimbenici koji su povezani s nastankom ove bolesti, poput dobi, genetskih predispozicija, prve menstruacije prije 12-te godine, kasnije menopauze i sl. Rizik od razvoja raka dojke mogu povećati i loše životne navike poput pušenja i nezdrave prehrane.

Na sreću, šanse za izlječenje od ove bolesti dobre su ako se rak otkrije u ranom stadiju. Upravo je zato važno na vrijeme prepoznati simptome koji bi mogli upućivati na rak dojke te što prije otići liječniku. Prepoznavanje ranih simptoma raka dojke može imati značajan utjecaj – što se prije simptomi prepoznaju i započne se liječenje, veće su šanse za oporavak.

shimmer fallback

Međutim, simptome raka dojke nije uvijek lako uočiti, a oni se često razlikuju od osobe do osobe. Kako ističu liječnici, jedan od najčešćih ranih simptoma raka dojke je kvržica ili pak promjena oblika dojke. Ostali simptomi mogu uključivati promjene na bradavicama, promjene na koži oko dojke ili neobično velike grudi. Lako je previdjeti ove znakove, pogotovo ako redovito ne pregledavaš svoje grudi, a kod nekih žena simptoma u ranim stadijima raka dojke ni nema, ističu onkolozi.

Osobe koje u obitelji već imaju nekoga tko je obolio od raka dojke trebale bi redovito odlaziti na mamografske preglede. Neke od najčešćih ranih simptoma raka dojke koje brojne žene zanemaruju otkrivamo u nastavku. Iako oni ne moraju nužno značiti da imaš rak dojke, ako uočiš bilo kakvu promjenu na dojkama, trebala bi posjetiti liječnika.

Budi najbolja verzija sebe.
1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.