Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prepoznaj ih na vrijeme

Ovo su neki od najčešćih ranih simptoma raka dojke koje mnoge žene zanemaruju

Ako primijetiš neke od ovih simptoma, što prije posjeti liječnika. Šanse za izlječenje od raka dojke puno su veće ako se bolest dijagnosticira u ranom stadiju

pexels-anna-tarazevich-5483017.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Rak dojke je zloćudna bolest, a iako najčešće pogađa žene starije od 50 godina, od ove vrste karcinoma mogu oboljeti i mlade žene stoga je jako važno redovito vršiti samopregled dojki te jednom godišnje obaviti kontrolu.

Image
Žensko zdravlje

Sve što trebaš znati o cistama na jajnicima - od simptoma do liječenja

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat, no istraživanja su pokazala da postoje određeni rizični čimbenici koji su povezani s nastankom ove bolesti, poput dobi, genetskih predispozicija, prve menstruacije prije 12-te godine, kasnije menopauze i sl. Rizik od razvoja raka dojke mogu povećati i loše životne navike poput pušenja i nezdrave prehrane.

Na sreću, šanse za izlječenje od ove bolesti dobre su ako se rak otkrije u ranom stadiju. Upravo je zato važno na vrijeme prepoznati simptome koji bi mogli upućivati na rak dojke te što prije otići liječniku. Prepoznavanje ranih simptoma raka dojke može imati značajan utjecaj – što se prije simptomi prepoznaju i započne se liječenje, veće su šanse za oporavak.

shimmer fallback

Međutim, simptome raka dojke nije uvijek lako uočiti, a oni se često razlikuju od osobe do osobe. Kako ističu liječnici, jedan od najčešćih ranih simptoma raka dojke je kvržica ili pak promjena oblika dojke. Ostali simptomi mogu uključivati promjene na bradavicama, promjene na koži oko dojke ili neobično velike grudi. Lako je previdjeti ove znakove, pogotovo ako redovito ne pregledavaš svoje grudi, a kod nekih žena simptoma u ranim stadijima raka dojke ni nema, ističu onkolozi.

Osobe koje u obitelji već imaju nekoga tko je obolio od raka dojke trebale bi redovito odlaziti na mamografske preglede. Neke od najčešćih ranih simptoma raka dojke koje brojne žene zanemaruju otkrivamo u nastavku. Iako oni ne moraju nužno značiti da imaš rak dojke, ako uočiš bilo kakvu promjenu na dojkama, trebala bi posjetiti liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Primjetne kvržice

Svaku novonastalu kvržicu na dojkama trebao bi pregledati liječnik. Ako osjetiš čvrstu kvržicu bilo gdje oko dojke ili ispod pazuha, nemoj nipošto ignorirati ovaj simptom. Naime, istraživanja su potvrdila da je upravo kvržica jedan od najučestalijih simptoma raka dojke koji se javljaju već u ranom stadiju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Promjene izgleda grudi

Posve je normalno da se oblik i izgled grudi mijenja kako žena stari. Međutim, ako si uočila neobične promjene na svojim grudima koje su se dogodile iznenada, a nisu povezane s menstrualnim ciklusom, trudnoćom ili gubitkom težine, svakako porazgovaraj s liječnikom. Stručnjaci otkrivaju da promjene oblika ili konture dojke, poput udubljenja, mogu biti rani znak raka dojke. Također, mogu se pojaviti i zadebljanje ili oticanje dojke, a te promjene postaju očiglednije kako rak raste unutar tkiva.

shimmer fallback

Promjene na bradavicama ili iscjedak

Još jedan rani znak raka dojke može uključivati i određene promjene na bradavicama, poput udubljenja ili povlačenja bradavica. Osim toga, upala oko bradavice, ljuskava koža, kraste, svrbež ili osjećaj peckanja također su simptomi koje ne bi trebala zanemarivati. Nenormalan iscjedak iz bradavice još je jedna stvar na koju vrijedi obratiti pozornost. Ako iscjedak nije povezan s trudnoćom, dojenjem ili drugim medicinskim razlogom, potencijalni je razlog za zabrinutost, upozoravaju liječnici.

shimmer fallback

Upalni procesi, promjena boje kože ili otekline oko dojke

Promjena boje kože oko dojke, zadebljanja, otekline ili natečeni limfni čvorovi u blizini pazuha mogu biti povezani s upalnim rakom dojke. Ova vrsta karcinoma rijetka je i prilično agresivna, a često se pogrešno smatra infekcijom. Iako su ovi simptomi rjeđi, važno ih je uzeti u obzir.

shimmer fallback

Bol ili težina u dojkama

Iako većina karcinoma dojke ne uzrokuje bol, ovaj se simptom ipak može javiti kod nekih žena, kažu liječnici. Osjećaj boli i težine u dojkama potencijalni je rani simptom raka dojke, no mnoge ga žene često zanemaruju ili ignoriraju. Ako se bol javlja iznenada i samo na jednom određenom mjestu, svakako bi trebalo posjetiti liječnika i obaviti daljnje pretrage. Ova vrsta boli često je povezana s upalnim rakom dojke, koji također može uzrokovati osjetljivost, bol i težinu u dojkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.