Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Po mišljenju stručnjaka

Neće ti pomoći: Pet proteina koje trebaš izbjegavati želiš li smršavjeti

Proteini su ključni za normalno funkcioniranje organizma, no tijelo ne reagira isto na sve namirnice bogate ovim nutritijentom. Neke ne treba jesti svaki dan, a neke treba izbjegavati želiš li izgubiti kilograme

pexels-malidate-van-769289.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Proteini su nužni kako bi ljudsko tijelo normalno funkcioniralo i preživjelo. Oni pomažu u rastu, regeneraciji i zaštiti mišića... Jednostavnije, protein 'čuva' našu mišičnu masu, sprječava njihov gubitak pri mršavljenju, a uz to utažuje glad dulje od ostalih makronutrijenata. Možda nisi znala, ali proteini nam mogu pomoći da unesemo manje kalorija jer suzbijaju napadaj gladi.

Zbog svih tih njegovih dobrobiti i dijeta koje sačinjavaju samo namirnice bogate proteinima, ovaj makronutrijent mnogi automatski povezuju s mršavljenjem. No, tu treba biti oprezan i reći da proteine ne sadrži samo meso, već i niz drugih namirnica. Ponuda proteina široka je pa i pri zdravom mršavljenju treba imati na umu da ti neće svi proteini pomoći u toj misiji.

Image
Što jedu Francuskinje

Pariška dijeta: 14 kilograma u mjesec dana uz ukusne zalogaje. Je li moguće?

Tijelo ne reagira jednako na sve proteine. Neki će ti pomoći u izgradnji mišića, drugi baš i ne. A neke je nezdravo svakodnevno konzumirati. S proteinima, dakle, treba oprezno jer preveliki unos može pospješiti bolesti bubrega i dehidraciju. Također, vodi računa iz kojih izvora dobivaš ovaj nutritijent.

shimmer fallback

Stručnjaci su za portal Eat This, Not That izdvojili šest namirnica bogatih proteinima koje treba izbjegavati prilikom procesa mršavljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Mesne prerađevine

Hrenovke, slanina, kobasice i druge mesne prerađevine neće ti pomoći u gubitku suvišnih kilograma. Upravo suprotno, njihov visok sadržaj zasićenih masti i natrija povisuje kolesterol i krvni tlak te potiče debljanje. Uz to, popularni naresci u prevelikim količinama opasni su za zdravlje. "Nažalost, kada se ovo meso konzervira, dodaju se nitrati, što stvara spojeve koji mogu dovesti do raka", kaže Gretchen San Miguel, glavni medicinski službenik u Medi-Weightlossu.

Svjetska zdravstvena organizacija ove je namirnice svrstala u kancerogenu skupinu 1. Želiš li smršavjeti, a posegnuti za brzim mesnim zalogajem, pureća šunka svakako je bolja opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Sir

Možda ti neće odmah pasti na pamet, no sir je također dobar izvor proteina. Mnogi mu se okreću tijekom ketogene dijete, no treba znati da sirevi, posebno sir u listićima, mogu imati puno kalorija, nezdravih zasićenih masti, ali i raznorazne dodatke. Okreneš li se siru, pazi koji biraš te ograniči njegov unos. Prevelika konzumacija sira može donijeti veći rizik od kolesterola i negativno utjecati na zdravlje. Paziti treba i na unos kravljeg sira pa, pokušaš li smršavjeti, pripazi koliko ga unosiš.

shimmer fallback

Velike količine crvenog mesa

"Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju velike količine crvenog mesa imaju visok rizik od srčanog i moždanog udara zbog visokog udjela zasićenih masti", ističe dr. San Miguel. Ti se rezultati odnose na govedinu hranjenu stočnom hranom - ona nema omega 3 masnih kiselina koje su zdrave za srce i sadrži više zasićenih masti.

Dr. San Miguel zato preporučuje da se odlučiš za govedinu hranjenu na pašnjacima ili nemasno meso kao što su svinjski lungić, riba i pileća prsa. Osim što ima više više omega-3 masnih kiselina, navedene zdravije varijante mesa imaju, recimo, i vitamina E. Odlučila si se na promjenu prehrane? Neka ti izbor, stoga, bude nemasno meso.

shimmer fallback

Pohana piletina

Masti su važne za organizam, alitreba paziti kakve unosiš i koliko. I dok je piletina apsolutno poželjna tijekom dijete, pohana piletina u ulju ili masti to ipak nije. Koliko god da ti bilo ukusno, piletinu pečenu u ulju treba izbjegavati jer si njenim unosom povećavaš šanse za bolesti srca. Istovremeno, proteini koje bi inače unijela ovim mesom gube se pečenjem u ulju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Neki proteinski shakeovi

Nakon noćnog sna organizmu trebaju lako iskoristive aminokiseline. One obnavljaju mišiće, pružaju osjećaj sigurnosti i čine nas sitima. No, pri odabiru proteinskog shakea treba biti oprezan i uvijek čitati deklaraciju. Ima onih u koje su dodani razni sastojci (i više kalorija) pa bi takvi mogli otežati mršavljenje. S druge strane, proteinski shakeovi na bazi mlijeka nisu preporučljivi osobama sklonim alergijama i intoleranciji.

Pri gubitku kilograma zato je dobro birati biljne proteine poput onog od graška, chije ili, pak rižin protein. Dobro je birati i sirutku, kolagen ili kazein - zapravo, sve one u koje nisu dodani prazni ugljikohidrati i šećeri.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.