DOBRE ZA ZDRAVLJE

Vitaminske bombice: 4 razloga zašto bi češće trebala jesti rotkvice

Ovo podcijenjeno povrće koje velik broj Hrvata jede isključivo kao prilog uz hranu na uskrsnom stolu zapravo ima impresivan utjecaj na zdravlje

jo-lanta-3vCaADeY8aM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Vjerojatno jedeš rotkvice uz kuhanu šunku, jaja i druga jela koja krase tradicionalni uskrsni stol, ali postoji toliko različitih načina da uživaš u ovom hrskavom i osvježavajućem povrću - i nekoliko razloga da ga jedeš češće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalne crvene rotkvice mogu se jesti sirove ili kuhane. Sirove kriške stavi na tost prekriven namazom od avokada ili humusom; dodaj ih sendvičima, salatama ili ih ubaci u smoothie. Svježu rotkvicu umoči u začinjeni tahini, guacamole umak, umak od graha, tapenadu od maslina ili umak od indijskih oraščića i sira. Također ih možeš ispeći u pećnici zajedno s drugim povrćem poput krumpira, batata, mrkve, paprika, luka i tikvica, peći na roštilju ili pirjati s maslinovim uljem i češnjakom te ih dodati jelima poput woka.

Uostalom, rotkvice su sjajne i ukiseljene ili fermentirane, koriste se kao ukras ili prilog bilo kojem jelu. Jedna napomena: Jedi rotkvice umjereno kako bi spriječila pad nivoa šećera u krvi i izbjegavaj ih ako imaš žučni kamenac, osim ako ti liječnik nije dao zeleno svjetlo.

Image
Foto: Unsplash

Rotkvice rastu lako i brzo, tako da ih možeš posaditi u svom dvorištu, pa čak i na balkonu u teglici. Kada ih kupuješ na tržnici ili u trgovini, potraži one koje su čvrste s jarko zelenim, živahnim vrhovima. Dulje ćeš ih moći čuvati u hladnjaku ako ukloniš zeleni dio. Ali možeš jesti i taj zeleni dio. Pirjaj ga ili dodaj sirovo u salate ili pesto. Sve kod rotkvice je jestivo i zdravo! A kad smo kod zdravlja, ova biljka u obitelji krstašica (koja uključuje i kelj i brokulu), nudi neke potencijalno impresivne zdravstvene dobrobiti. Provjeri četiri glavne prednosti rotkvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5