Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ne smije se pretjerivati

5 popularnih namirnica koje sadrže velike količine sakrivene soli

Prevelike količine soli u hrani dovode do visokog tlaka, a on je glavni faktor za stvaranje srčanih bolesti i moždanog udara

julia-kicova-COWzff2evms-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Bez obzira na mnoga upozorenja i dalje trošimo previše soli, a često čak i kada mislimo da jedemo zdravo kroz mnoge namirnice unosimo previše soli. Hrvati troše tri puta više soli od preporučenih količina ili gotovo šest kilograma soli godišnje po stanovniku. Preporuka je da se dnevno potroši 4 do maksimalno 6 grama, a kod nas se prosječno troši od 12 do 16 grama.

Image
Vrlo učinkovito

Prema stručnjacima: Navike zbog kojih trbuh i struk rastu

Često se pitamo kako se to događa, ali prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo mnogi proizvodi sadrže puno skrivene soli. Dokazano je da samo tri kriške kruha, koje u prosjeku teže oko 150 grama, sadrže oko tri grama soli što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa soli. Liječnici sve više ističu koliko je štetan unos soli, šećera i masnih kiselina. Visoke količine soli u hrani dovode do visokog tlaka, a on je glavni faktor za stvaranje srčanih bolesti i moždanog udara. No, smanjenje soli u hrani može pomoći i da se lakše izgube kilogrami jer sol potiče zadržavanje tekućine pa se može pojaviti nadutost.

Danas su veliki problem namirnice koje u sebi sadrže skrivenu sol, a mnoge od njih se nalaze na popisima zdrave prehrane. Stoga bi bilo dobro u nastavku provjeriti o kojim se namirnicama radi i barem smanjiti njihovu količinu.

Budi najbolja verzija sebe.
1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.