Namirnica tjedna je kukuruz. Jednako je ukusan kuhan i pečen. Imamo i super recepte

Tržnice su preplavili ovi ukusni plodovi kojih se jednostavno ne možemo zasititi. Odličan su međuobrok i savršeno upotpunjuju jesenska jela

Namirnica tjedna je kukuruz. Jednako je ukusan kuhan i pečen. Imamo i super recepte

Gotovo da nema osobe koja ne voli grickati kuhani ili pečeni kukuruz s klipa. Upravo je ova namirnica postala zaštitni znak posljednjih dana ljeta, ali i jela koje spremamo u ranu jesen. Osim što ga možemo kuhati i peći, kukuruz je ujedno i odličan dodatak salatama, a može biti i zvijezda jela.

Image

Imamo savršen recept za vege burgere, a glavne zvijezde su kvinoja, curry i slanutak


Kukuruz je iz Južne Amerike stigao krajem 15. stoljeća, a već se u 16. vrlo brzo proširio poljima Hrvatske. Sjemenke kukuruza su obično žute boje iako postoji cijeli niz boja od ljubičaste do bijele. Vrlo je važna industrijska sirovina jer se svaki dio biljke može iskoristiti. U kulinarstvu je to najčešće sam klip, ali se mogu upotrijebiti i drugi dijelovi. Nama je posebno zanimljiva činjenica da je upravo klip kukuruza riječ koja u hrvatskom jeziku ima najviše sinonima, njih gotovo 50. Među najpopularnijima su oklasak, batuček, kumina, kocen, štruk i tulina.

Osim što ima mnogo naziva, kukuruz ima i mnogo načina pripreme. Možemo ga peći, kuhati, konzervirati ili smljeti u brašno od kojeg možemo napraviti sve što zamislimo - od jutarnjih pahuljica, kolača, kruha, knedlica za juhu do zapečene palente i tortilja. Osim kukuruza šećerca kojeg koristimo u ove svrhe, postoji i kukuruz kokičar od kojeg radimo, naravno, kokice. Najzdraviji je kada se jede cjelovit i ne previše prerađen. 


Kao i sve žitarice, kukuruz ima visok postotak ugljikohidrata i vlakana. Osim toga sadrži pristojnu količinu proteina, oko 10-15 posto. Upravo zbog toga su kokice odličan snack, ali kod pripreme moramo paziti da ne pretjeramo s maslacem ili uljem jer tada postaju nezdrave. Žuti klipovi su bogati manganom, fosforom, magnezijem, cinkom i bakrom, a sadrže i vitamin B6 te niacin i pantotensku kiselinu

Kako bi osjetili sve ove benefite i uživali u okusu kukuruza, pronašle smo nekoliko odličnih ranojesenskih recepata s kukuruzom. 

Grillani kukuruz s aromatičnim maslacem


Potrebno ti je:

Aromatični maslac:
Kukuruz:
Priprema:

1. Za pripremu aromatičnog maslaca jednostavno pomiješaj sve sastojke i dodaj naribani češnjak. Kuhaj na laganoj vatri dok se sve ne poveže u glatki umak.
2. Kukuruze peci na grillu uz konstantno okretanje. Kako okreneš klip, tako ga premaži pripremljenim aromatičnim maslacem. 
3. Kada su gotovi, kukuruze posluži premazane maslacem i posipane tucanom paprikom, sjeckanim korijanderom i chilli papričicama. 

  • 60 ml chili umaka ili pikantnog ketchupa
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 1 žlica sriracha umaka
  • 1 režanj češnjaka
  • Sok dvije limete
  • 4 kukuruza šećerca
  • Tucana ljuta paprika
  • Sjeckani korijander
  • Sjeckana chili papričica
  • Papar
  • Sol

Popečci od kukuruza


Postupak:

1. U posudi pomiješaj kukuruz, brašno, korijander, sol i papar. Sve dobro izmiješaj pa dodaj jaja. 
2. U tavi zagrij malo ulja i pomoću žlice napravi popečke od smjese. Peci ih oko dvije minute na svakoj strani.
3. Popečke posluži tople uz umak po želji. 


Potrebno ti je:   

  • 4 klipa kukuruza
  • 65 grama brašna
  • 2 žlice nasjeckanog korijandera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 2 jaja
  • Ulje za pečenje

Salata od kukuruza i avokada


Postupak:

1. Nareži rajčice, avokado, luk i češnjak i sve pomiješaj u velikoj posudi za salatu. 
2. Dodaj kukuruz, maslinovo ulje, sok limete, papar i sol. Sve dobro promiješaj. 
3. Prije posluživanja posipaj sjeckanim korijanderom, a salatu možeš poslužiti samu ili uz pečeno meso ili ribu. 


Potrebno ti je:   

  • 150 g cherry rajčica
  • 1 klip kukuruza
  • 1/2 avokada 
  • 1/4 glavice ljubičastog luka
  • 2 žlice nasjeckanog korijandera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sok jedne limete
  • 1 češanj češnjaka 
  • Papar 
  • Sol

Kolač od palente i naranče


Potrebno ti je:

Biskvit
Sirup
Postupak:

1. Omekšali maslac izmiksaj sa šećerom i dodaj jedno po jedno jaje
2. Pomiješaj mljevene bademe, palentu, koricu naranče i prašak za pecivo pa umiješaj u smjesu s jajima. 
3. Smjesu izlij u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i peci na  160°C oko 40 minuta ili dok površina biskvita ne poprimi svjetlo smeđu boju.
4. Dok se biskvit peče, pripremi sirup. Sastojke za sirup kuhaj 10 minuta na srednje jakoj vatri i zatim ga ostavi da se ohladi. 
5. Kada se sirup ohladio postupno ga prelijevaj, u nekoliko navrata, preko površine kolača uz pomoć žlice. 
6. Kada potrošiš sav sirup, kolač ostavi da se ohladi i posluži s malo sladoleda od vanilije ili grčkim jogurtom. 

  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 200 g mljevenih badema
  • 100 g palente
  • ribana korica dvije naranče
  • 1 žličica praška za pecivo 
  • 200 ml soka naranče 
  • 100 g šećera