Ulkusi želuca, poznat i kao čir na želucu, vrlo je čest. Većina ljudi s čirom na želucu ne osjeća nikakve simptome, ali neki od simptoma mogu biti bol, proljev, mučnina, proljev ili nadutost
Muči te čir na želucu? Znaš li koje bi namirnice trebala izbjegavati, a koje uvrstiti u prehranu

Novija istraživanja pokazuju da infekcija bakterijom Helicobacter pylori ima važnu ulogu ulogu u stvaranju čira na želucu, kao i životni stil, stres i genetika. Radi se ograničenim oštećenjima sluznice želuca, stvaraju se kroz mišićni sloj, a tijekom cijeljenja ostaju ožiljci. Za liječenje ovog stanja obično se koristi kombinacija lijekova. No sve više istraživanja upućuje da prehrana primjerena ovom stanju može pomoći u rješavanju problema ili barem umanjiti simptome.
Uravnotežena i bogata prehrana važna je za sve ljude koji imaju čir na želucu. Određene promjene u prehrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma, održavanju zdravlja i smanjenju rizika od razvoja čira na želucu. Kod ovog problema postoje namirnice koje bi trebalo redovito konzumirati, ali i one koje bi bilo najbolje izbjegavati. U nastavku pročitaj koje namirnice je dobro izbjegavati, a koje bi redovito trebale biti na tanjuru:
Probiotici
S obzirom na to da infekcija može poremetiti ravnotežu u crijevima redovito uzimanje probiotika kao što je Lactobacillus, prirodno prisutan u crijevima, moglo bi pomoći u uspostavljanju prirodne ravnoteže bakterija. Namirnice poput jogurta, misa, kimchija, kiselog kupusa, kombuche i tempeha bogate su "dobrim" bakterijama. Pomoći će u borbi protiv infekcija, ali i uspostavljanju prirodne ravnotežne u probavnom sustavu, piše Medicalnewstoday.com.
Med
Med se u našoj prehrani nalazi od davnina, kao hrana i lijek. Prirodno pomaže jačanju imuniteta, ali je i prirodni antibiotik. Konzumacija meda povezana je s manjom prisutnošću infekcije H. pylori i stručnjaci kažu kako bi ga trebalo dodati u prehranu barem jednom tjedno.
Još dobrih namirnica
Cvjetača, kupus, rotkvice, jabuke, borovnice, maline, borovnice, jagode, trešnje, paprike, mrkve, brokula, zeleno lisnato povrće (kelj, špinat), maslinovo ulje- sve su to dobre namirnice koje ti neće još dodatno iziritirati želudac i pogoršati dodatno bolest.
Alkohol
Čir na želucu povezan je s nakupljanjem kiseline u probavnom sustavu. Određena hrana i piće povećavaju proizvodnju kiseline, a mogu pogoršati simptome i utjecati na razvoj čira. Konzumacija alkoholnih pića poput piva, vina i drugih može izazvati upalu i iritaciju sluznice želuca. Pretjerana konzumacija alkohola povezana je s pojavom čira na želucu.
Pržena hrana
Hrana pripremljena u ulju na visokim temperaturama može pogoršati simptome čira na želucu i poremetiti prirodni zaštitni sloj probavnog trakta. Također sadrži masnoću i sol. Stoga treba izbjegavati pomfrit, prženo meso, krafne i slične namirnice, posebno ako su pripremljeni u restoranima jer se isto ulje koristi po nekoliko puta u pripremi hrane.
Namirnice koje sadrže kiselinu
Neke su namirnice prirodno kisele, no bez obzira što su zdrave najbolje ih je izbjegavati ako postoje problemi s čirom. Dok druge namirnice stvaraju kiselinu u tijelu. Stoga bi sljedeće namirnice trebalo ograničiti ili potpuno izbjegavati:
- rajčice
- citrusi (limun, naranča i grejp)
- rafinirani ugljikohidrati (bijeli kruh, bijela riža i prerađene žitarice)
- gazirana pića
Rafinirane namirnice
Izbjegavanje potpuno rafiniranih namirnica bogatih mastima odnosno slane i slatke hrane može pomoći u ublažavanju simptoma. Odabir neprerađene hrane bogate vlaknima može usporiti probavu i smanjiti koncentraciju žučne kiseline što pomaže u smanjenju simptoma kao što su nadutost i bol.