Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Velika životna promjena

Prirodni načini kojima možeš ublažiti simptome menopauze

Iako ne postoji univerzalno rješenje za sve, neki prirodni lijekovi i promjene načina života mogu smanjiti neugodne simptome menopauze i pomoći ti da se osjećaš ugodnije

profimedia-0161478566.jpg
Foto: Profimedia

Menopauza je prirodan proces, ali za neke žene ova tranzicija može biti teška - kako fizički, tako i emocionalno. Kada nastupi menopauza, tvoji jajnici prestaju proizvoditi jajašca, što znači da više ne možeš zatrudnjeti prirodnim putem. Smatra se da si u menopauzi kada nemaš mjesečnicu godinu dana, odnosno kad ti menstruacija trajno prestaje. Žene obično ulaze u menopauzu od 45. do 60. godine, ali neka prosječna dob je oko pedesete godine.

Image
Nova faza

Pet stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Vrijeme koje vodi do menopauze naziva se perimenopauza, a taj proces u prosjeku traje četiri godine i može imati različite simptome. Simptomi se javljaju jer dok se tvoji jajnici pripremaju za zatvaranje, stvaraju različite razine hormona estrogena i progesterona, uzrokujući promjene u cijelom tijelu.

Noćno znojenje, navale vrućine, razdražljivost, neredovite mjesečnice, poremećaji spavanja, smanjen libido i suhoća rodnice neki su od dobro poznatih simptoma menopauze koje možeš osjetiti dok se tvoje tijelo prilagođava hormonalnim promjenama. Ipak, nemaju svi iste simptome ili u istom stupnju.

shimmer fallback

Štoviše, kada je u pitanju menopauza, žene pripadaju jednoj od dvije kategorije. One sretnice (koje su u manjini) koje kroz ovu promjenu prođu s nevjerojatnom lakoćom, i one (koje su u većini) koje se suočavaju s neugodnim i iscrpljujućim simptomima.

I dok neke žene pomoć za ublažavanje simptoma menopauze traže u hormonskoj nadomjesnoj terapiji, druge pronalaze olakšanje koristeći prirodnija rješenja. Ipak, treba imati na umu da svaka žena doživljava menopauzu malo drugačije i možda ćeš se osjećati bolje uz neke prirodne pristupe, ali ne sve. U svakom slučaju, neki prirodni lijekovi i promjene načina života mogu smanjiti simptome menopauze i pomoći ti da se osjećaš ugodnije, a mi smo u nastavku izdvojile neke od najpopularnijih.

Budi najbolja verzija sebe.
1/8
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.