Čuva zdravlje i topi kilograme

Kumin: Najveće prednosti kralja začina kojeg često miješaju s kimom

Kumin je jedan od najsvestranijih, ali i najzdravijih začina na svijetu, a evo i zašto

profimedia-0010347548.jpg
Foto: Profimedia

Kumin - kralj začina koji čuva zdravlje

Jedan od najstarijih, najzdravijih, ali najsvestranijih začina - kumin je obavezan dio indijske, ali i južnoazijske kuhinje, ali i meksičke te bliskoistočne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumin je zapravo sjeme male, travkaste biljke iz obitelji umbelliferae, a potječe s doline Nila u Egiptu, no već se dugo uzgaja u većini toplih regija – od istočnog Mediterana, sjeverne Afrike, pa do Indije, Kine i Amerike.

Zapravo, ovaj začin datira u davnu prošlost, a prvi zapisi smještaju ga u Egipat prije više od 5000 godina gdje se redovito upotrebljavao u lijekovima, a još su ga stari Grci i Rimljani prozvali 'kraljem začina'.

Miris kumina je istovremeno intenzivan i težak, pikantno-sladak s oštrom, ali toplom dubinom i definitivno ga možemo opisati kao začin bogatog okusa, zbog čega ga većina ljudi ili obožava ili ne može smisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se jako dobro slaže s grahom, kruhom, kupusom, tvrdim sirevima, piletinom, patlidžanom, janjetinom, lećom, lukom, krumpirom, rižom, kiselim kupusom i bučom, možeš ga pronaći u svim kulturama koje vole začinjenu hranu u kombinaciji s ovim namirnicama, ali i u curry prahu, mnogim masalama te meksičkim mješavinama.

Image
Foto: Unsplash

Kumin ili kim - nije isto

Sjemenke kumina naizgled izgledaju poput kima, zbog čega mnogi miješaju ova dva začina, ali razlika je zapravo velika.

Prije svega, kim je rasprostranjeniji i u našoj kulturi puno popularniji od kumina, te se koristi čitav, a ne mljeven, za razliku od kumina koji se može koristiti cijeli, ali i u prahu, odnosno mljeven.

Nadalje, sjemenke kima su tamnije, rebraste i savijene, a sjemenke kumina su ovalne, smeđe-zelene boje i ravnije i veće od kima. Osim toga, kumin je dosta ljući i ima već spomenuti specifični snažni okus te toplu aromu i intenzivan miris, dok se miris kima može usporediti s mirisom mente.

Image
Foto: Profimedia

Najveće zdravstvene prednosti kumina

Kumin nije samo bogat okusom i mirisom, već i brojnim zdravstvenim blagodatima, uključujući antimikrobna, antibakterijska i antioksidativna svojstva. Utvrđeno je da inhibira rast bakterija svojim snažnim antimikrobnim učincima, kao i protuupalni učinak na tijelo. a mi smo u nastavku izdvojile par najvažnijih prednosti koje će te, nadamo se, ponukati da daš šansu ovom jedinstvenom začinu.

1/6