Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nije uopće komplicirano

Zaboravi na radikalne dijete. Stručnjaci otkrili kako svaki obrok možeš učiniti zdravijim

Nutricionistkinja Rosemary Ferguson za Vogue je otkrila nekoliko ključnih savjeta vezanih uz zdravu i uravnoteženu prehranu i kako je uvrstiti u svoj svakodnevni život

jason-briscoe-GrdJp16CPk8-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Zdrava i uravnotežena prehrana važan je dio održavanja dobrog fizičkog, ali i mentalnog zdravlja. Ne kaže se uzalud da smo ono što jedemo, a namirnice koje unosimo trebale bi opskrbiti naš organizam svim ključnim nutrijentima.

Image
Zdravi tanjuri

6 popularnih namirnica koje nutricionisti ne jedu

Hraniti se zdravo nije komplicirano, no iziskuje trud, dosljednost i pomno planiranje, a mnogi zbog užurbanog načina života za to nemaju vremena niti energije.  No na početku smo još jedne nove godine, a takvi počeci odlična su prilika za uvođenje nekih zdravijih izbora u svoju svakodnevicu.

Ako ti je stalo do vlastita zdravlja, hraniti se zdravo trebao bi ti biti jedan od prioriteta. Zdrava prehrana nije teška, no treba je znati uvrstiti u svoj život. Nutricionistkinja Rosemary Ferguson za Vogue je otkrila nekoliko ključnih savjeta vezanih uz zdravu i uravnoteženu prehranu i kako je uvrstiti u svoj svakodnevni život.

shimmer fallback

Savjetuje da zaboravimo na hirovite dijete ili na radikalne prehrambene promjene i da umjesto toga pronađemo zdrav način prehrane koji će biti u skladu s našim načinom života. Riječ je o tzv. 'bezvremenskom planu prehrane' koji ćeš moći održavati uvijek i svugdje, a koji će se pozitivno odraziti na tvoje zdravlje.  

Bezvremenski plan prehrane sastoji se od tri hranjiva i uravnotežena obroka svaki dan, pri čemu četvrtinu obroka čine proteini, četvrtinu složeni ugljikohidrati, a ostatak povrće. Kako ističe Ferguson, upravo tako kombiniran obrok je idealan jer će zadovoljiti naše dnevne potrebe za svim bitnim nutrijentima.

shimmer fallback

Vrlo je važno pritom iz prehrane izbaciti nezdrave grickalice i 'junk' hranu, a budeš li dovoljno ustrajna, uskoro ćeš primijetiti sve pozitivne posljedice takvog načina prehrane – sjajniju kožu, veću razinu energije, jači imunološki sustav i brži metabolizam. Uz sve to, vjerojatno će se taj način prehrane dobro odraziti i na tvoju tjelesnu težinu i pomoći ti kod skidanja suvišnih kilograma.

Budi najbolja verzija sebe.

U nastavku su malo bolje pojašnjene tri glavne skupine nutrijenata za koje nutricionisti smatraju da su najvažnije za ljudsku prehranu, a otkrivamo ti i ključna pravila kojih bi se trebala pridržavati želiš li se hraniti zdravo i uravnoteženo.

1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.