Kardiolozi žele da ove namirnice odmah uvrstiš u svoj dnevni jelovnik

Zdravlje srca nije šala, iako ga često ne shvaćamo ozbiljno. No kardiovaskularne bolesti jedan su najvećih ubojica danas, a prehrana najviše pomaže u njihovom suzbijanju

Kardiolozi žele da ove namirnice odmah uvrstiš u svoj dnevni jelovnik

Kardiovaskularne bolesti u stalnom su porastu i na najvišem su mjestu po smrtnosti u svijetu. Stoga trebamo pothitno početi više brinuti o zdravlju srca, a ovdje najveću ulogu igra prehrana. Sve zaslužujemo sretne, duge i zdrave živote, i važno je konačno osvijestiti da stvari koje jedemo imaju presudan utjecaj na to kako ćemo živjeti. Stoga kod pravilne prehrane trebamo iz prioriteta izbaciti mršavljenje i početi više misliti na prehranu kojoj je na prvom mjestu zdravlje srca i ostatka organizma.

Kako bi održale zdravo srce potrebna nam je hrana s mnogo nutrijenata, koja održava zdrave razine kolesterola. Obavezno trebaš izbaciti, ili barem drastično smanjiti, unos hrane koja podiže razine ''lošeg'' kolesterola (LDL-a). Ovdje su najveći krivci trans masnoće koje drastično podižu stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, a na proizvodima češ ih naći pod nazivima ''hidrogenizirana ulja''.

Trans masnoće najčešće nalazimo u pekarskim proizvodima poput torti, keksa, pita, krekera pa čak i kruha. Vjerojatno ih ima u svim tvojim omiljenim grickalicama (osim ako si već prešla na neke zdravije opcije) poput čipsa, kokica za mikrovalnu i većine stvari koje se u dućanu nalaze na istim policama. Hrana pržena u dubokom ulju ovdje je najgora i nju bi trebala prestati jesti odmah. Ona je nešto što si možda smiješ priuštiti jednom do dva puta mjesečno, a većina nas ima lošu naviku jesti nešto prženo za ručak barem 1 do 2 puta tjedno. 



Najbolje je kloniti se svih ulja i proizvoda poput margarina, te koristiti samo hladno prešana ulja. Istina je da su tava ulja skuplja, no prehrana koja neće naštetiti tvom srcu ionako uključuje manje količine ulja i pripremu hrane na minimalno masnoće, pa ćeš ga i manje trošiti.

Ovo je hrana koju kardiolozi ne prestaju isticati, a može spasiti i očuvati zdravlje tvoj srca i krvnih žila.

Zob i ječam

Ove namirnice sadrže posebne vrste razgradivih vlakana, to jest betaglukan, koji ima mnoge dobrobiti za zdravlje srca. Betaglukan sprječava apsorpciju kolesterola u tijelo, pa ako imaš problema s kolesterolom obavezno uključi zob u doručak ili večeru (najbolje ju je spravljati s biljnim mlijekom umjesto kravljeg koje je mnogo masnije). Betaglukan također možeš naći u agama, kvascu i nekim vrstama gljiva.



Zeleno lisnato povrće

Salate, špinat, kelj, blitva, kupus i ostalo slično povrće bogato je vitaminima A, C, E i K, te sadrži mnogo antioksidansa koji tjeraju toksine iz tijela. No ovo povrće najvrjednije je za zdravlje srca zbog obilja važnih minerala poput kalcija, magnezija i kalija. Ovo povrće trebalo bi ti se nalaziti na meniju svaki dan, bilo da u jutarnjem smoothie-u, salati ili prilogu uz ručak, ili velikoj salati za večeru.



Sjemenke i orašasti plodovi

Sve znamo za veliku nutritivnu vrijednost ovih namirnica, no malo ljudi ih je zaista uvrstilo u svoju svakodnevnu prehranu. One su također bogate vrijednim mineralima a možeš ih jesti na mnogo načina. Od sjemenka su izvrsne chia koje možeš jesti za doručak kao puding, te konopljine, suncokretove i bundevine koje su izvrstan dodatak salatama.



Avokado

Jesi li već počela jesti avokado redovito? On je prebogat izvor mono-zasićenih masnih kiselina koji održava ''loš'' kolesterol pod kontrolom i podiže razine dobrog kolesterola.



Maslinovo ulje

Zamjena rafiniranih ulja za ekstradjevičansko maslinovo ulje može drastično smanjiti rizike od bolesti srca i mozga, raka dojke i nekih drugih oblika raka, te dokazano produžuje život.

Legumi

Legumi, koji uključuju sve vrste grahorica, slanutak i leću, odlični su za zdravlje srca. Oni također balansiraju razine dobrog i lošeg kolesterola zbog visokog udjela razgradivih vlakana. Prepuni su željeza, mangana, B vitamina, magnezija, cinka i fosfora, a imaju vrlo nizak glikemijski indeks što znači da imaju manji utjecaj na razine šećera u krvi.