Teška vremena

Kako stres može utjecati na debljanje i naslage oko struka (i što učiniti s njim)

Kako bi se kilogrami lakše gubili vrlo je važno smanjiti količinu stresa koju osjećamo

Živimo u toliko stresnim vremenima da je vrlo teško ostati smiren, a i spriječiti da stres utječe na nas. Strah za egzistenciju i zdravlje pojavili su se kao rezultat pandemije što znači da smo vrlo često u stresnim situacijama. Ako smo stalno pod stresom, u tijelu može doći do nakupljanja hormona koji se zove kortizol poznatiji kao "hormon stresa". Proizvodnja kortizola prirodan je proces, ali prevelika količina može biti pogubna za naše raspoloženje, emocije, ali i za naš izgled i nakupine na struku.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale u istraživanju su odlučili ispitati povezanost kortizola s masnim naslagama. Proučavali su vitke žene u predmenopauzi te otkrili da one s većom količinom stresa imaju najviše masnoće na trbuhu, kao i one koje imaju negativne osjećaje o sebi.

"Otkrili smo da su žene s većom količinom masnoća na trbuhu imale više negativnih raspoloženja i višu razinu stresa u životu", rekla je dr. Elissa S. Epel, voditeljica istraživanja. "Veća izloženost stresu ili osjetljivost na stres mogu objasniti pojačanu reaktivnost kortizola. Zauzvrat, izloženost kortizolu mogla je dovesti do nakupljanja veće masnoće na trbuhu", kaže dalje.

Kako spriječiti nakupljanje kortizola?

Jedan od načina na koji možemo smiriti tijelo i smanjiti kortizol je da smanjimo izloženost "plavom svjetlu", a to je svjetlost koja se emitira sa zaslona prijenosnih računala, telefona ili televizora. Istraživanje objavljeno u Njemačkoj otkrilo je da prekomjerna izloženost plavom svjetlu može povećati proizvodnju kortizola, a također može smanjiti melatonin što će poremetiti prirodne cikluse spavanja i buđenja, a znamo da je san od presudne važnosti, piše Fitandwell.

Mjesto za spavanje je također vrlo važno pa je kupovina nadmadraca jeftiniji način da krevet postane udoban, a difuzor može pomoći da zrak u prostoru postane opuštajući, mirisi poput lavande i kamilice mogu pomoći kod opuštanja. Kako bi se smanjio kortizol u tijelu važno je paziti na prehranu, ali moguće je napraviti još neke jednostavne stvari koje možeš pronaći u nastavku.

1/4
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.